Vadhűtés és Húsfeldolgozás
Landig Vadhűtő LU4500
Landig vadhűtő LU7000
Landig Vadhűtő LT7500
Landig Vadhűtő LU9000 PREMIUM
Landig Vadhűtő LU10000 PREMIUM
Landig Vadhűtő LU11000 PREMIUM
Asztali hurka-kolbász töltő 1,2 literes
Landig hurka-kolbász töltő 3 literes álló
Landig hurka-kolbász töltő 5 literes álló
Landig hurka-kolbász töltő 7 literes álló
LANDIG Pro-Star Fleisch Wolf Húsdaráló 90kg/h
LANDIG Fleischwolf W 200 Húsdaráló
LANDIG Fleischwolf W 300 Húsdaráló
MAXIMA Húsdaráló 120kg/h teljesítménnyel
MAXIMA Húsdaráló 220kg/h teljesítménnyel
MAXIMA Húsdaráló 320kg/h teljesítménnyel
MAXIMA 15L-es Álló Automata Kolbász töltő
MAXIMA 25L-es Álló Automata Kolbász töltő
Piros-Fehér Kolbász és Sonka Kötöző Zsineg
Kolbász-Hurka szurkáló
Vadhűtés és húsfeldolgozás
A vadhúsok, különösen a vadászterületen lőtt vadak húsa különleges, értékes ínyencség ezért megérdemli, sőt meg is követeli a különleges bánásmódot. Az egyik legfontosabb eszköz a vadhúsok kezelése során a vadhűtő, amivel már a vadászterületen meg tudjuk kezdeni a hús minőségének megóvását a későbbi feldolgozáshoz.
A vadhűtők általában masszívabb kialakításúak, hogy ellenálljanak az extra terhelésnek, a szállításnak és az akár nomád körülmények közötti használatnak. A hagyományos hűtőgépektől eltérően a vadhűtők gyakran általában nagyobb kapacitásúak, hogy akár egész állatokat vagy nagyobb húsdarabokat is be tudjanak fogadni Emellett hűtési teljesítményük is felülmúlja a hagyományos hűtőkét, mivel a frissen meglőtt, és még nem feldarabolt vadakat kell a lehető leggyorsabban lehűteniük, megakadályozva ezzel a baktériumok elszaporodását és az értékes vadászzsákmány minőségének romlását.
A vadhűtőket természetesen a vadászok és a vadásztatással foglalkozó cégek, vadászokat vendégül látó szálláshelyek használják. Utóbbiak számára komoly versenyelőny, ha rendelkeznek professzionális vadhűtővel, komolyabb vadászterületeken ez ma már nem is opcionális, hanem kötelező felszerelés.
Gyakran ismételt kérdések
Az 1982-ben Németországban alapított Landig világszerte hírnevet szerzett magának vadhűtés és vadhús feldolgozás területén. A családi vállalkozás ma már több mint 30 országban képviselteti magát értékesítési és szervizhálózattal. A Landig vadhűtők, húsdarálók, kolbásztöltők és egyéb eszközök, szerszámok és kiegészítők jó hírnévnek örvendenek a mind a vadászok, mind a húsipari szakemberek körében, amit már számos szakértő is megerősített komoly termékteszteken adott csúcspontszámokkal.
A Landig vadhűtők nem csupán hűtenek, hanem a vad teljes érlelési folyamatát irányítják. Precízen szabályozzák a hőmérsékletet és páratartalmat, megakadályozva a baktériumok elszaporodását, miközben elősegítik az enzimek munkáját, ami puhítja és ízesíti a húst. Ráadásul ezek a hűtők elég nagyok ahhoz, hogy akár egy egész szarvast is befogadjanak - próbálná ezt meg a konyhai hűtőjével!
A nagyobb vadászzsákmányhoz az LU10000 vagy LU11000 PREMIUM modellek lehetnek a legjobb választások. Ezek a "nagyfiúk" akár 4 őzet vagy 2 vaddisznót is befogadnak egyszerre.
A prémium modellek olyanok, mint egy vadász luxusterepjárója - minden extrával felszerelve! Például a LU11000 PREMIUM szétszerelhető, és percek alatt összerakható. Így minden ajtón átfér. Plusz olyan extrákkal rendelkezik, mint az állítható lábak és a padlólefolyó. Ezek a modellek a profi vadászok álmai!
A Landig hűtőkben a vadhús hetekig megőrzi frissességét. A tárolási idő függ a hús típusától és a beállításoktól, de általában 2-3 hétig is biztonságosan tudjuk itt érlelni és eltartani a húsokat. Ez idő alatt a hús nem csak megőrzi frissességét, de az ízei is gazdagodnak - mintha egy kompakt húsérlelő pincét tartana otthon!
A legtöbb modell -5°C és +15°C között működik, ami tökéletes a friss vadhús tárolására és érlelésére. Ha azonban hosszútávon, fagyasztva akarjuk tárolni a zsákmányt a LT7500 mélyhűtő modell akár -28°C-ig is képes lehűteni a húsokat. Ez olyan, mintha egy darab sarkvidék költözne a garázsába!
A Landig vadhűtők tervezésénék kiemelt szempont volt az energiahatékonyság. Például a LU4500 modell mindössze 0,6 kWh-t fogyaszt 24 óra alatt, ami kevesebb, mint amennyit egy átlagos laptop használ. Ez nem csak a pénztárcájának kedvez, de a bolygó is hálás lesz érte.
A Landig hűtők tisztántartása egyszerűbb, mint egy vadászfegyver megtisztítása vadászat után. A Landig vadászhűtő minőségi rozsdamentes acél felületeiról bármilyen szennyeződést könnyű eltávolítani egy puha szivaccsal és egy kis mosószeres, meleg vízzel. Nagyban segíti a szekrények tisztántartását, hogy a legtöbb modellnél automatikus a kondenzvíz elpárologtatása, ezért a felületek mindenütt könnyen letörölhetők. A prémium modelleknél még padlólefolyó is van, így egy gyors öblítéssel már készen is van a nagytakarítás!
A Landig vadhűtők nagyon csendes működésűek modern kompresszoraik és kiváló szigetelésük gondoskodik róla, hogy a működési zaj minimális legyen. Nyugodtan elhelyezheti akár a vadászház hálószobája mellett is, a Landig senki álmát nem fogja zavarni.
Abszolút! A vadhűtők nagyszerű társak a húsérlelésben is. Tökéletesen alkalmasak marhahús, sertés vagy akár szárnyas érlelésére is. Az állítható páratartalom és hőmérséklet lehetővé teszi, hogy különböző stílusú érlelt húsokat készítsünk, a klasszikus száraz érleléstől a speciális penészkultúrás érlelésig.
A fő különbség a teljesítményben és a tartósságban rejlik. A profi darálók erősebb motorral, nagyobb kapacitással és strapabíróbb alkatrészekkel rendelkeznek. Képesek folyamatosan nagy mennyiségű, akár fagyott húst is darálni anélkül, hogy túlmelegednének. Az otthoni modellek kompaktabbak és megfizethető árúak, de limitált a kapacitásuk, gyorsabban elhasználódnak és gyakoribb pihentetést igényelnek.
Ez olyan, mint amikor autót választunk – nem mindegy, hogy városi szaladgálásra vagy hosszú túrákra kell. A wattban megadott teljesítmény fontos, de nem minden. Figyeljünk a daráló meghajtására is! A közvetlen hajtású modellek hatékonyak és energiatakarékosak, fogaskerék áttétes társaik viszont csendesebbek és jobban bírják a strapát. Ha csak néha készítünk házi kolbászt, egy belépő szintű modell is megteszi. De ha rendszeresen nagy mennyiségű húst dolgozunk fel, a nagyteljesítményű, rozsdamentes acél modellek között kell körülnéznünk, mert a kisebb, olcsóbb gépek nem fogják bírni a terhelést, így végül a karbantartási költségeik miatt drágábbak lesznek.
Aki szereti összekötni a főzést a testedzéssel, annak a kézi húsdaráló az ideális választás! De aki inkább a hatékony, gyors és precíz munkát részesíti előnyben, annak az elektromos daráló a nyerő. A Landig csak elektromos modelleket kínál, mert ezek bizonyultak a legjobbnak a gyakran eléggé kötött vadhúsok feldolgozásához. Gyorsabbak, erősebbek, és ami a legjobb: mindkét kéz szabad marad munka során!
Egy jó húsdaráló kicsit olyan, mint a svájci bicska – minél több funkciója van, annál jobb! Keressünk olyan modellt, amely kolbásztöltő tölcsérrel, különböző méretű lyukakkal ellátott húsdarálótárcsákkal és esetleg kibbeh-készítő vagy tésztanyomó tartozékkal is rendelkezik. Egyes Landig modellek, mint például a professzionális, nagyteljesítményű WD 300, még elővágó rendszerrel is büszkélkedhet, ami a legnehezebben darálható részeket előkészíti a főpengének, így akár 30%-kal is gyorsabban végezhetünk a darálással. És ne feledkezz meg a visszaforgató funkcióról sem – ez olyan, mint a mentőöv, ha a hús esetleg elakadna. Húsdaráló vásárlásakor ügyelni kell a kidolgozás minőségére. A húsdarálók jelentős igénybevételnek vannak kitéve, ezért különösen fontos hogy erős, robusztus anyagokból készüljenek, kiváló összeszerelési minőségben. Szintén ügyeljünk a gyártó garanciájára, hogy a készülék egy esetleges meghibásodás esetén se maradjunk magunkra a problémával. Végül a vásárlás előtt ne azt se felejtsük el ellenőrizni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a húsdaráló számára, a kiválasztott modell elfér-e a neki szánt helyen.
A húsdaráló esetében a higiénia szó szerint húsbavágó kérdés. A húsdarálót, mint minden hússal dolgozó konyhai gépet és eszközt, rendszeresen és alaposan kell karbantartani, hogy biztonságosan használhassuk. Minden használat után gondosan meg kell tisztítani a hússal érintkező felületeket, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását. Ebben a munkában nagy segítséget jelent, hogy a rozsdamentes acél alkatrészek általában mosogatógépben is tisztíthatók. A belső alkatrészek mellett a húsdaráló házát és burkolatát is gondosan meg kell tisztítani az ételmaradványoktól és nyomoktól.