Faszenes Grill Kemencék
Bertha The Original Faszenes Grill Kemence - Fekete
Bertha The Original Faszenes Grill Kemence - Piros
Bertha The Original Faszenes Grill Kemence - Inox
Bertha X Faszenes Grill Kemence - Inox
Bertha X Faszenes Grill Kemence Állvánnyal
Bertha X Plus Faszenes Grill Kemence - Inox
Bertha X Plus Faszenes Grill Kemence Állvánnyal - Inox
Josper HJX Pro Mini faszenes grill kemence
Josper HJX Pro S80-W Small faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro S80-WT Small faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro S80-WTD Small faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro M120-W Medium faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro M120-WT Medium faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro M120-WTD Medium faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro L175-W Large faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro L175-WT Large faszenes grill Kemence
Josper HJX Pro L175-WTD Large faszenes grill Kemence
Josper PVJ-50-1-1-CT Basque Faszenes Önálló Grill 50cm
Josper PVJ-50-2-1-CT Basque Faszenes Dupla Grill 50cm
Josper PVJ-76-1-1-CT Basque Faszenes Önálló Grill 76cm
Josper PVJ-76-2-1-CT Basque Faszenes Dupla Grill 76 cm
Josper PVJ-50-1-1-MB Basque Grill Állványos 50cm
Josper PVJ-76-1-1-MB Basque Faszenes Grill Állványos 76cm
Josper PVJ-50-2-1-MB Basque Faszenes Dupla Grill 50cm
Josper PVJ-76-2-2-MB Basque Faszenes Dupla Grill Állványos 76cm
Josper PVJ-76-3-3-MB Basque Faszenes Tripla Grill Állványos 76cm
Pujadas OVEN 50 Faszenes Grill Kemence Inox
Pujadas OVEN 50 Faszenes Grill Kemence Piros
Pujadas OVEN 50 Faszenes Grill Kemence Fekete
Pujadas OVEN 90 Faszenes Grill Kemence Fekete
Looft Lighter Elektromos Grillgyújtó
Josper Speciális Tölgyfa Faszén (CAE) 9.5kg
Josper Speciális Tölgyfa Faszén Raklapos (60 zsák)
Josper Speciális Marabu Faszén (CE) 10.5kg
Josper Speciális Marabu Faszén Raklapos (60 zsák)
Josper QBE faszén Quebracho 9.5kg
Josper QBE faszén Quebracho Raklapos (60 Zsák)
Jealous Devil CHUNX Faszén 9kg
Jealous Devil Faszén 9 kg Raklapos (42x9 kg)
Jealous Devil CHUNX Faszén 16kg
Jealous Devil Faszén 16 kg Raklapos (25x16 kg)
Jealous Devil ONYX Binchotan Faszén 4,5kg
Kasai Sumi Bincho Faszén 10kg
Gyakran ismételt kérdések
A faszenes grillkemence lényegében egy hőszigetelt grillszekrény, amelyet faszénnel fűtenek. A működési elve az, hogy a faszén égése során keletkező hőt a kemence belsejében keringetik, ezáltal a kemence egyenletes sütési környezetet biztosít. A kemence szellőzőnyílásaival lehet kontrollálni a beáramló levegő mennyiségét és így széles tartományban lehet szabályozni a kemence hőmérsékletét. Ez a technika teszi lehetővé, hogy a kemence belsejében egyaránt létrehozható alacsony és nagyon magas hőmérséklet, így a kemencét sokoldalúan lehet használni grillezésre, sütésre, füstölésre, lassú főzésre stb.
A hőszigetelt kialakítás és a zárt tér miatt a hő egyenletesen oszlik el a grillkemencében, ami egyenletesebb sütést biztosít, mint a hagyományos grillezők. A vastag falak és a faszén használata miatt a grillkemence hosszú ideig tartja a hőt, így kevesebb tüzelőanyagot kell használni még a hosszabb sütési folyamatokhoz is.
A grillkemence hőmérséklete széles tartományban szabályozható így nemcsak grillezni, hanem sütni, füstölni és lassan főzni is lehet benne. Ráadásul a grillkemence mindezt nem csak nyáron, de – hála a hőszigetelésének – télen is képes teljesíteni, így egész évben élvezhetjük a grillezés örömeit. Az sem utolsó szempont, hogy a grillkemence gyönyörű, elegáns eszköz, amely bármely konyhában azonnal magára vonja a figyelmet.
A grillkemence az egyik leginkább sokoldalú grillezőeszköz, ami abban is megnyilvánul, hogy szinte bármit el lehet készíteni benne. Grillezett, sült és füstölt húsok, halak, zöldségek, pizzák, kenyerek, desszertek – mindent meg lehet oldani a grillkemencében. Éppen emiatt népszerű választás a szenvedélyes grillbarátok körében.
Mindenképpen jó minőségű, keményfa alapú faszenet javasolt használni, mert ez hosszabb ideig tart és magasabb hőmérsékletet biztosít. A kemence eleve takarékosabban bánik a faszénnel, így végképp megéri minőségi tüzelőanyaggal működtetni.
Általában 30-45 perc szükséges a kemence megfelelő felfűtéséhez, de ez nagyban függ a faszén minőségétől és a környezeti tényezőktől is. Nyáron, a szabadban biztos, hogy gyorsabban melegszik fel, mint télen.
A grillkemencét rendszeresen kell tisztítani. Minden használat után hagyni kell kihűlni, majd el kell távolítani a maradék hamut és faszenet. Utána pedig enyhe mosogatószeres vízzel meg kell tisztítani a rácsokat és a kemence belső felületeit. Végül tiszta vízzel le kell öblíteni a mosogatószert és szárazra kell törölni. A karbantartás további része a tömítéseket és a levegőnyílások rendszeres ellenőrzése.
Ha így járunk el a grillkemence sokáig lesz konyhánk elegáns dísze.
A Bertha egy professzionális grillkemence az Egyesült Királyságból, ami 2008-ban indult el hódító útjára a legjobb éttermek világában. Mára már iparági etalonná vált és a grillbarátok otthonaiban is megjelent. A Bertha az egyik leginkább sokoldalú grillkemence, tudunk vele alulról és fölülről sütni, grillezni, pirítani, füstölni, melegen tartani. Mindezt úgy, hogy a külvilág ebből semmit nem érzékel, köszönhetően a kiváló hőszigetelésének. A hagyományos grillezőkhöz képest a Berthában sokkal gyorsabban készülnek el a ételek, és mivel a csoda egy zárt grillező térben zajlik, gazdagabb ízű, lédúsabb állagú lesz a végeredmény. A Bertha csúcs a maga nemében. És még gyönyörű is.
A kemencében minden ételkészítési eljáráshoz létre tudjuk hozni a megfelelő hőmérsékletet. Ha csak füstölni akarunk a Bertha 70-80°C-on is működik. Ha viszont komolyabb hússütés a cél, a Bertha akár a 350-400°C-ot is el tudja érni, ami ideális a húsok gyors kérgesítéséhez. A különböző hőmérsékleteket a tüzelőanyag mennyiségével és Bertha szellőzőnyílásainak megfelelő beállításával tudjuk létrehozni és fenntartani.
A Bertha három különböző méretben kapható. Ezek közül a legnagyobb az „Bertha, The Original” változat, amit professzionális felhasználásra terveztek és óránként nem kevesebb, mint 90 kg hús grillezére alkalmas. Mivel a grillezés szerelmesei részéről felmerült az igény kisebb méretű kemencékre is, így megjelentek a Bertha X és a Bertha X Plus grillkemencék. Előbbit az otthoni, utóbbit a félprofesszionális felhasználóknak szánták. Persze a Berthánál sosem gondolkodnak kicsiben, így még a háztartási méretű kemencéjük is 30 kg húst képes grillezni óránként a félprofi változat pedig 55 kg-ot.
A Josper faszenes grillkemence Spanyolországból származik. A céget 1969-ben alapították és azóta világszerte elismertté vált a professzionális konyhai eszközök piacán. A Josper kemencék a hagyományos faszenes grillezés mediterrán tradícióira épülnek, kombinálva ez a hagyományt a modern technológiával és dizájnnal. A Josper kizárólag kiváló minőségű anyagokból építi kemencéit, ezért azok végtelenül tartósak és megbízhatóak.
A grillkemencék elengedhetetlen tulajdonsága a kiváló hőszigetelés, aminek következtében igen sokáig képesek megtartani az izzó faszén hőjét. A Josper például 6-8 órán keresztül képes erre a mutatványra, amivel egész grilléttermek napi működését is ki tudja szolgálni, méghozzá igen gazdaságosan, ami az elfogyasztott faszén mennyiségét illeti.
A Pujadas az egyik legszebben formatervezett, viszonylag kisebb méretű, faszenes grillkemence Spanyolországból. A Pujadas kimondottan a spanyol faszenes sütési hagyományt akarja tovább vinni kemencéivel, amelyek tervezésénél kiemelt szempont az innováció és a felhasználóbarát kezelés. Ezen a szinten már alap, hogy a sokoldalú Pujadas grillkemence is rendkívül tartós, prémium anyagokból készül – körülbelül az örökkévalóság számára.
A faszenes grillkemencék védett zárt térben égetik el a tüzelőanyagot, ezért üzemeltetésük biztonságosabb, mint a hagyományos grillezők használata. A profi grillkemencékben még a tűztér is védett, sőt a kéményt is szikrafogóval látják el. ennek ellenére a grillkemencék esetében is fontos betartani az alapvető biztonsági szabályokat és elővigyázatossági intézkedéseket. Alapvető, hogy biztonságos használat érdekében mindig el kell olvasni a gyártó által megadott használati útmutatót. Ügyelni kell a kemence tűzvédelmi szempontból is biztonságos és stabil elhelyezésére, gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, és a kemencéket csak a gyártó által javasolt tüzelőanyagokkal szabad használni. A használat közben pedig folyamatos felügyelet alatt kell tartani a kemencét, hogy bármilyen működési zavar esetén azonnal be lehessen avatkozni. Ha betartjuk ezeket az egyszerű szabályokat, biztonságosan tudjuk használni a faszenes grillkemencéket.
A faszén a grillezésnél nem csupán a sütéshez szükséges hőt biztosítja, de a füstjével maga is alakítja a grillezett étel ízét. Ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű, milyen eredetű, és milyen fából származó faszenet használunk a grillezéshez. Fontos, hogy olyan faszenet válasszunk, amely a fán kívül semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz. Ne legyen benne se festék, se egyéb vegyianyaganyag-maradvány, mert elégetve ezek is meg fognak jelenni az étel ízében. Ezért kell kerülni az olcsó, gyenge minőségű faszeneket, mert ezek nem csupán gyenge hatékonysággal égnek de gyakran szennyezettek is, és elronthatják az ételek ízét, de még az egészségre is károsak lehetnek. A minőségi faszén használata tiszta, természetes ízeket eredményez. A jó minőségű faszénnel stabil hőmérsékletet tudunk létrehozni a grillkemencében, ami egyenletes sütést tesz lehetővé. Emellett a jó minőségű faszén tökéletesebben ég, kevesebb füstöt és hamut produkál, így a grillezés tisztább lesz, de még a környezetet is kevésbé terheli, mert alacsonyabb lesz a szén-dioxid kibocsátása. Összességében tehát gondosan kell kiválasztanunk a faszenet annak érdekében, hogy a legjobb ízt és hőteljesítményt érjük el, valamint minimalizáljuk az előnytelen vagy káros környezeti hatásokat.
Ebben az esetben is az a legjobb tanács, hogy faszenet is csak megbízható és hozzáértő forrásból vásároljunk. Amennyiben komolyan gondoljuk a grillezést, érdemes túllépni a barkácsáruházak faszén kínálatán és olyan gyártók termékeit vásárolni, amelyek kifejezetten garantálják az általuk kínált faszenek eredetét, tisztaságát és minőségét.