Gyakran ismételt kérdések

Mi a faszenes grillkemence és hogyan működik?

A faszenes grillkemence lényegében egy hőszigetelt grillszekrény, amelyet faszénnel fűtenek. A működési elve az, hogy a faszén égése során keletkező hőt a kemence belsejében keringetik, ezáltal a kemence egyenletes sütési környezetet biztosít. A kemence szellőzőnyílásaival lehet kontrollálni a beáramló levegő mennyiségét és így széles tartományban lehet szabályozni a kemence hőmérsékletét. Ez a technika teszi lehetővé, hogy a kemence belsejében egyaránt létrehozható alacsony és nagyon magas hőmérséklet, így a kemencét sokoldalúan lehet használni grillezésre, sütésre, füstölésre, lassú főzésre stb.

Milyen előnyei vannak a faszenes grillkemencének a hagyományos grillezőkkel szemben?

A hőszigetelt kialakítás és a zárt tér miatt a hő egyenletesen oszlik el a grillkemencében, ami egyenletesebb sütést biztosít, mint a hagyományos grillezők. A vastag falak és a faszén használata miatt a grillkemence hosszú ideig tartja a hőt, így kevesebb tüzelőanyagot kell használni még a hosszabb sütési folyamatokhoz is. 

A grillkemence hőmérséklete széles tartományban szabályozható így nemcsak grillezni, hanem sütni, füstölni és lassan főzni is lehet benne. Ráadásul a grillkemence mindezt nem csak nyáron, de – hála a hőszigetelésének – télen is képes teljesíteni, így egész évben élvezhetjük a grillezés örömeit. Az sem utolsó szempont, hogy a grillkemence gyönyörű, elegáns eszköz, amely bármely konyhában azonnal magára vonja a figyelmet.

Milyen ételek készíthetők a faszenes grillkemencében?

A grillkemence az egyik leginkább sokoldalú grillezőeszköz, ami abban is megnyilvánul, hogy szinte bármit el lehet készíteni benne. Grillezett, sült és füstölt húsok, halak, zöldségek, pizzák, kenyerek, desszertek – mindent meg lehet oldani a grillkemencében. Éppen emiatt népszerű választás a szenvedélyes grillbarátok körében.

Milyen típusú faszenet kell használni a grillkemencében?

Mindenképpen jó minőségű, keményfa alapú faszenet javasolt használni, mert ez hosszabb ideig tart és magasabb hőmérsékletet biztosít. A kemence eleve takarékosabban bánik a faszénnel, így végképp megéri minőségi tüzelőanyaggal működtetni.

Mennyi idő alatt éri el a grillkemence a megfelelő üzemi hőmérsékletet?

Általában 30-45 perc szükséges a kemence megfelelő felfűtéséhez, de ez nagyban függ a faszén minőségétől és a környezeti tényezőktől is. Nyáron, a szabadban biztos, hogy gyorsabban melegszik fel, mint télen.

Hogyan kell karbantartani a grillkemencét?

A grillkemencét rendszeresen kell tisztítani. Minden használat után hagyni kell kihűlni, majd el kell távolítani a maradék hamut és faszenet. Utána pedig enyhe mosogatószeres vízzel meg kell tisztítani a rácsokat és a kemence belső felületeit. Végül tiszta vízzel le kell öblíteni a mosogatószert és szárazra kell törölni. A karbantartás további része a tömítéseket és a levegőnyílások rendszeres ellenőrzése. 

Ha így járunk el a grillkemence sokáig lesz konyhánk elegáns dísze.

Mit kell tudni a Bertha faszenes grillkemencékről?

A Bertha egy professzionális grillkemence az Egyesült Királyságból, ami 2008-ban indult el hódító útjára a legjobb éttermek világában. Mára már iparági etalonná vált és a grillbarátok otthonaiban is megjelent. A Bertha az egyik leginkább sokoldalú grillkemence, tudunk vele alulról és fölülről sütni, grillezni, pirítani, füstölni, melegen tartani. Mindezt úgy, hogy a külvilág ebből semmit nem érzékel, köszönhetően a kiváló hőszigetelésének. A hagyományos grillezőkhöz képest a Berthában sokkal gyorsabban készülnek el a ételek, és mivel a csoda egy zárt grillező térben zajlik, gazdagabb ízű, lédúsabb állagú lesz a végeredmény. A Bertha csúcs a maga nemében. És még gyönyörű is.

Milyen hőmérsékleten működik a Bertha faszenes grillkemence?

A kemencében minden ételkészítési eljáráshoz létre tudjuk hozni a megfelelő hőmérsékletet. Ha csak füstölni akarunk a Bertha 70-80°C-on is működik. Ha viszont komolyabb hússütés a cél, a Bertha akár a 350-400°C-ot is el tudja érni, ami ideális a húsok gyors kérgesítéséhez. A különböző hőmérsékleteket a tüzelőanyag mennyiségével és Bertha szellőzőnyílásainak megfelelő beállításával tudjuk létrehozni és fenntartani.

Milyen méretekben érhető el a Bertha grillkemence?

A Bertha három különböző méretben kapható. Ezek közül a legnagyobb az „Bertha, The Original” változat, amit professzionális felhasználásra terveztek és óránként nem kevesebb, mint 90 kg hús grillezére alkalmas. Mivel a grillezés szerelmesei részéről felmerült az igény kisebb méretű kemencékre is, így megjelentek a Bertha X és a Bertha X Plus grillkemencék. Előbbit az otthoni, utóbbit a félprofesszionális felhasználóknak szánták. Persze a Berthánál sosem gondolkodnak kicsiben, így még a háztartási méretű kemencéjük is 30 kg húst képes grillezni óránként a félprofi változat pedig 55 kg-ot.

Mit kell tudni a Josper faszenes grillkemencéről?

A Josper faszenes grillkemence Spanyolországból származik. A céget 1969-ben alapították és azóta világszerte elismertté vált a professzionális konyhai eszközök piacán. A Josper kemencék a hagyományos faszenes grillezés mediterrán tradícióira épülnek, kombinálva ez a hagyományt a modern technológiával és dizájnnal. A Josper kizárólag kiváló minőségű anyagokból építi kemencéit, ezért azok végtelenül tartósak és megbízhatóak.

Meddig tartja a hőt egy Josper grillkemence?

A grillkemencék elengedhetetlen tulajdonsága a kiváló hőszigetelés, aminek következtében igen sokáig képesek megtartani az izzó faszén hőjét. A Josper például 6-8 órán keresztül képes erre a mutatványra, amivel egész grilléttermek napi működését is ki tudja szolgálni, méghozzá igen gazdaságosan, ami az elfogyasztott faszén mennyiségét illeti.

Mit kell tudni a Pujadas faszenes grillkemencéről?

A Pujadas az egyik legszebben formatervezett, viszonylag kisebb méretű, faszenes grillkemence Spanyolországból. A Pujadas kimondottan a spanyol faszenes sütési hagyományt akarja tovább vinni kemencéivel, amelyek tervezésénél kiemelt szempont az innováció és a felhasználóbarát kezelés. Ezen a szinten már alap, hogy a sokoldalú Pujadas grillkemence is rendkívül tartós, prémium anyagokból készül – körülbelül az örökkévalóság számára.

Mennyire biztonságos a faszenes grillkemencék használata?

A faszenes grillkemencék védett zárt térben égetik el a tüzelőanyagot, ezért üzemeltetésük biztonságosabb, mint a hagyományos grillezők használata. A profi grillkemencékben még a tűztér is védett, sőt a kéményt is szikrafogóval látják el. ennek ellenére a grillkemencék esetében is fontos betartani az alapvető biztonsági szabályokat és elővigyázatossági intézkedéseket. Alapvető, hogy biztonságos használat érdekében mindig el kell olvasni a gyártó által megadott használati útmutatót. Ügyelni kell a kemence tűzvédelmi szempontból is biztonságos és stabil elhelyezésére, gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, és a kemencéket csak a gyártó által javasolt tüzelőanyagokkal szabad használni. A használat közben pedig folyamatos felügyelet alatt kell tartani a kemencét, hogy bármilyen működési zavar esetén azonnal be lehessen avatkozni. Ha betartjuk ezeket az egyszerű szabályokat, biztonságosan tudjuk használni a faszenes grillkemencéket.

Mennyire számít, hogy milyen faszenet használunk a grillezésnél?

A faszén a grillezésnél nem csupán a sütéshez szükséges hőt biztosítja, de a füstjével maga is alakítja a grillezett étel ízét. Ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű, milyen eredetű, és milyen fából származó faszenet használunk a grillezéshez. Fontos, hogy olyan faszenet válasszunk, amely a fán kívül semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz. Ne legyen benne se festék, se egyéb vegyianyaganyag-maradvány, mert elégetve ezek is meg fognak jelenni az étel ízében. Ezért kell kerülni az olcsó, gyenge minőségű faszeneket, mert ezek nem csupán gyenge hatékonysággal égnek de gyakran szennyezettek is, és elronthatják az ételek ízét, de még az egészségre is károsak lehetnek. A minőségi faszén használata tiszta, természetes ízeket eredményez. A jó minőségű faszénnel stabil hőmérsékletet tudunk létrehozni a grillkemencében, ami egyenletes sütést tesz lehetővé. Emellett a jó minőségű faszén tökéletesebben ég, kevesebb füstöt és hamut produkál, így a grillezés tisztább lesz, de még a környezetet is kevésbé terheli, mert alacsonyabb lesz a szén-dioxid kibocsátása. Összességében tehát gondosan kell kiválasztanunk a faszenet annak érdekében, hogy a legjobb ízt és hőteljesítményt érjük el, valamint minimalizáljuk az előnytelen vagy káros környezeti hatásokat.

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy egy faszén jó vagy rossz minőségű?

Ebben az esetben is az a legjobb tanács, hogy faszenet is csak megbízható és hozzáértő forrásból vásároljunk. Amennyiben komolyan gondoljuk a grillezést, érdemes túllépni a barkácsáruházak faszén kínálatán és olyan gyártók termékeit vásárolni, amelyek kifejezetten garantálják az általuk kínált faszenek eredetét, tisztaságát és minőségét.

Maradt még kérdése?