Füstölés
Bradley Professional P10 füstölőszekrény
Bradley Digital 4 polcos füstölőszekrény
Bradley Digital 6 polcos füstölőszekrény
Bradley Original 4 polcos füstölőszekrény
Bradley Égerfa füstölőpogácsa 48db
Bradley Almafa füstölőpogácsa 48db
Bradley Cseresznyefa füstölőpogácsa 48db
Bradley Hikoridió füstölőpogácsa 48db
Bradley Whisky-s tölgyfa füstölőpogácsa 48db
Bradley Tölgyfa füstölőpogácsa 48db
Bradley Speciális kevert füstölőpogácsa 48db
Bradley Almafa füstölőpogácsa 120db
Bradley Cseresznyefa füstölőpogácsa 120db
Bradley Hikoridió füstölőpogácsa 120db
Bradley Speciális kevert füstölőpogácsa 120db
Bradley Tölgyfa füstölőpogácsa 120db
Bradley Whisky-s tölgyfa füstölőpogácsa 120db
Bradley füstölőpogácsa 6x48 db plusz 1 csomag Ajándék
Bradley füstgenerátor
Bradley füstölőszekrény tartalék fűtőszál 1db
Bradley Hidegfüst adapter
Bradley Kolbász/Szalámi kampó 4db
Bradley Összecsukható Konyhai Kocsi
Füst harang 36 cm
Füst harang italokhoz
SAGE BSM600SIL Gourmet Füstölőpisztoly
Sage the Smoke Bubble™ Kit
Smoking chips 4 x 250 ML
Smoking Gun füstölőpisztoly szűrőbetét (5db)
SousVideTools® Üveg Füst Harang 26cm-es
SousVideTools® Üveg Füst Harang 2db-os Szett
The Smoking Gun Pro + Smoke Bubble Kit
The Smoking Gun® Pro kézi füstölő
Vesta Gusto Gourmet Kézi füstölő
Wartmann Gourmet füstölő szett
Wartmann Olajfa forgács
Wartmann Tölgyfa forgács
Füstölés
Valószínűleg a füstölés az egyik legősibb (ha nem „A” legősibb) élelmiszer-tartósító módszer, amelyet az emberiség már évezredek óta használ. Körülbelül a tűz megszelídítésével egy időből származhat. Jó eséllyel ezt is a véletlennek köszönhetjük (mint annyi minden más felfedezést), amikor őseink észrevették, hogy a tűz fölött szárított hús nem csak tovább eltartható, de különleges ízt is kap. A füstölés során a fa égésekor keletkező füst különböző vegyületei konzerválják és ízesítik az élelmiszert, miközben gátolják az élelmiszer romlásáért felelős mikroorganizmusok szaporodását.
Füstöléssel leggyakrabban húsokat, halakat és sajtokat tartósítanak, illetve ízesítenek, de zöldségeket, sőt, gyümölcsöket is lehet füstölni. A folyamat során kulcsfontosságú a füstöléshez használt fa kiválasztása. A füstöléshez a keményfák a legjobbak, mint például a tölgy, a bükk vagy az akác, mert ezek tömény, aromás füstöt adnak. A füstölés hőmérséklete és időtartama nagyban befolyásolja a végeredményt: a hideg füstölés (20-25°C) napokig is eltarthat, míg a meleg (50-70 °C) és forró füstölés, más néven: lángolás (75-85°C) néhány óra alatt végbemegy.
A modern füstölő berendezések legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszik a folyamat precíz szabályozását. Ezekben a gépekben kontrollálható a hőmérsékletet, páratartalom és a füst sűrűsége, így mindig azonosan kiváló minőségű füstölt árut tudunk előállítani. A legmodernebb automata füstgenerátorok még a füst összetételét is képesek optimalizálni ezzel egyenletes füstöt állítanak elő, és az esetleges káros anyagokat is kiszűrik.
A füstölés előnye, hogy természetes módon tartósít, miközben egyedi, karakteres ízvilágot teremt. A modern technológiának köszönhetően ma már biztonságosabb és hatékonyabb, mint valaha, lehetővé téve a hagyományos ízek megőrzését a mai élelmiszerbiztonsági elvárásoknak megfelelően.
Gyakran ismételt kérdések
A füstölés az egyik legősibb élelmiszertartósítási eljárás, ami azon túl, hogy jelentősen meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát, különleges színt és ízt ad az ételnek. A füstölés során a füst antibakteriális hatása miatt a baktériumok szaporodása lassul, így az étel sokkal tovább friss marad.
Szinte minden élelmiszer füstölhető, beleértve a húst, halat, sajtokat, zöldségeket, sőt a gyümölcsöket is. A különböző élelmiszerek eltérő füstölési időt és hőmérsékletet igényelnek, hogy a legjobb ízt érjék el.
A házi készítésű füstölt ételek frissessége és íze gyakran jobb, mint a bolti változatoké. Otthon saját ízlésünk szerint szabhatjuk meg a füstölési időt és az ízesítőket, míg a bolti termékek gyakran tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmazhatnak.
A történelem során számtalan füstölési módot, eszközt, trükköt és technikát fejlesztett ki az emberiség. Ezek közül a legfontosabbak a hideg, a meleg és a forró füstölés. Utóbbi lángolásnak is szoktuk hívni. A füstölés hőmérséklete mellett fontos még a füstölőben uralkodó páratartalom és a füstölés ideje is. Van hosszú, rövid és szakaszos füstölés, van, aminek elsősorban a tartósítás a célja és van olyan is, amivel inkább csak ízesítünk.
A páratartalom szabályozása segít megőrizni az étel nedvességtartalmát és textúráját a füstölés közben. Túl magas páratartalom esetén az étel nem füstölődik megfelelően, míg túl alacsony páratartalom esetén kiszáradhat.
A füstölőszekrény egy speciális konyhai eszköz, amelyet húsok, halak, sajtok és zöldségek füstölésére használnak. A füstölés során alacsony hőmérsékleten, füsttel kezelik az ételeket, ami különleges ízt, színt és textúrát ad. A füstölőszekrényekben a folyamat jól kontrollálható, meg tudjuk határozni a füst hőfokát, sűrűségét, a füstölés idejét és természetesen azt is, hogy milyen fával, milyen ízhatást szeretnénk elérni. Emellett a füstölőszekrényben a páratartalmat is kontrollálni tudjuk, ami szintén a sikeres füstölés egyik kulcsmozzanata.
A kanadai székhelyű Bradley Smoker 1970-ben alakult prémium minőségű füstölőszekrények gyártására. A cég élenjáró a füstölési technológiák fejlesztésében és füstölőeszközök innovációjában. A hosszú élettartamú Bradley Smoker termékek kiváló minőségű anyagokból készülnek, egyszerűen és precízen használhatók, ami ideálissá teszi őket mind a kezdő, mind a tapasztalt füstölők számára. Az innovatív designnak és a folyamatos technológiai fejlesztésnek köszönhetően a Bradley Smoker mára a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb füstölőjévé vált.
A Bradley Smoker abszolút csúcskategóriás termék a füstölés területén, mivel tartós, megbízható és kiváló teljesítményt nyújt. A pontos hő-, füstszabályozás lehetővé teszi az egyenletes és professzionális füstölést. A cég nagy hangsúlyt fektet az innovatív megoldásokra, a vonzó designra, és a felhasználóbarát kezelésre.
A Bradley Smokert könnyű használni. Először helyezzük az ételt a rácsokra, majd állítsuk be a kívánt hőmérsékletet és füst intenzitást. Az automatikus füstgenerátor automatikusan adagolja a kiválasztott tüzelőanyagot, folyamatos füstölést biztosít, miközben a digitális vezérlés segít a pontos hőmérséklet követésében. Így a füstölési folyamat minimális felügyeletet igényel.
Az füstölésre elő kell készíteni az élelmiszereket elsősorban pácolással vagy sózással. A pácoláshoz használhatunk különböző ízesítőket, például sót, cukrot, fűszereket és gyógynövényeket. A pácolás és a marinádok is kiválóak a füstölés előkészítéséhez, hogy mélyebb ízt érjünk el. A sózás után az a húsokat le kell öblíteni és meg kell szárítani és így mehetnek a füstölőbe. Az előkészítés segít megőrizni a nedvességet, különleges ízeket ad az alapanyagnak, de akár több napig, sőt több hétig is eltarthat egyes húsfélék esetében.
A Bradley Smoker számos faforgács típust kínál a füstöléshez, amelyek közül mindenki kiválaszthatja az ízlésének leginkább megfelelőt. A választékban alma, cseresznye, tölgy, éger, juhar és hickory forgács szerepel. A különféle faforgácsok változatos, egyedi aromát és karaktert kölcsönöznek az alapanyagoknak, így mindenki kísérletezheti a számára leginkább megfelelő ízprofilt.
Néhány éve felröppent a hír, hogy a füstölt élelmiszerek nem egészségesek, de az ezzel kapcsolatos kutatások leginkább annyit bizonyítottak, hogy a füstölt húsok fogyasztását nem javasolt túlzásba vinni, illetve nem előnyös egyoldalúan füstölt élelmiszerekre alapozni az étrendet. De ez gyakorlatilag minden ételre és élelmiszerre igaz, az egészséges életmód fontos alapköve a változatos étrend. Tehát önmagában semmi gond, semmi egészségügyi következmény nem jelentkezik a füstölt áruk ésszerű fogyasztásával. Ami viszont elmondható a füstölt termékek fogyasztásáról, hogy a füstölt ételek alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezhetnek, mivel a füstölés során a zsír egy része eltávozik. Emellett a füst antibakteriális hatása miatt az ételek hosszabb ideig eltarthatók és biztonságosabb a fogyasztásuk.
A Bradley Smoker füstölő szekrényeket alapvetően kültéri használatra tervezték, hiszen füstöt bocsátanak ki. Nem lehetetlen, de nem ajánlott beltérben használni őket. Ha mégis beltéri használatra kerül sor, akkor biztosítani kell a megfelelő, intenzív szellőztetést, hogy a füst és a szagok szabadon és gyorsan távozhassanak szabadba. Ha beltérben használjuk a füstölőszekrényt mindig szigorúan gondoskodni kell a megfelelő légáramlásról, valamint az egészségügyi és biztonsági előírások betartásáról.
A Bradley Smoker füstölő szekrények eléggé alacsony karbantartási igényűek. A rácsokat és belső felületeket meleg, szappanos vízzel kell tisztítani, majd alaposan le kell öblíteni és meg kell szárítani. Ne feledkezzünk meg a hamutál és zsírgyűjtő kiürítéséről és megtisztításáról sem. Évente egy-két alkalommal érdemes átsúrolni a szekrény felületeit, hogy megtisztítsuk a koromtól és az egyéb lerakódásoktól. A digitális vezérlő egységet és a füstgenerátort is érdemes időnként ellenőrizni és tisztítani, hogy biztosítsa a zökkenőmentes működést és a hosszú élettartamot. Mindez együtt biztosítja a szekrény hosszútávú hatékonyságát és az füstölt ízek tisztaságát.
A Bradley Smoker számos kiegészítőt és segédanyagot kínál füstölőszekrényeihez. Ezek sorában találhatók extra rácsok, hőmérők, füstgenerátorok, hideg füstölő adapter, takaróponyvák és különböző fajtájú (és ízű) faforgácsok a füstöléshez. A kiegészítők bővítik a füstölő lehetőségeit illetve változatos ízhatások elérését teszik lehetővé.