Szerző: sousvidehungary.hu
A kedergee (kedzsöri) indiai eredetű brit egytálétel, ami a tőkehalat, a rizst és a hagymát házasítja különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel és egyéb összetevőkkel. Persze ez így talán túl egyszerű lenne, ezért a kedgeree elengedhetetlen része a fantasztikus indiai fűszerezés. Ez adja meg neki azt az egzotikus karaktert, aminek a népszerűségét köszönheti a szigetországban. A britek előszeretettel fogyasztják kiadós villásreggeliként, de persze tökéletes fogás ebédre vagy vacsorára is.
Hozzávalók
- 1 közepes fehér hagyma – apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma - darálva
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 evőkanál. olivaolaj
- 1 hüvelykes friss gyömbér = szeletelve
- 1 x babérlevél
- 1 x csillagánizs
- 1/4 teáskanál kardamom por
- 1/4 teáskanál törött fekete bors
- 3 szegfűszeg
- 1/2 teáskanál koriander por
- 2 tk citromos curry fűszer
- 300 g friss apróra vágott paradicsom
- 3 dl víz (turmixoljuk össze a paradicsomot és a vizet)
- 300 g könnyen főzhető rizs
- Apróra vágott friss koriander
- 1 tk őrölt köménypor
- 100 g natúr joghurt
- 6 x 150 g-os adag természetesen füstölt foltos tőkehal
- 50 g sótlan vaj
- 1 szeletelt alma a díszítéshez
Elkészítés
- Állítsuk be sous vide-ot 90 °C-ra
- Egy kis serpenyőbe dinszteljük össze a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert, kivéve az őrölt köményt.
- Addig pároljuk, amíg a hagyma aranybarna nem lesz, majd tegyük félre egy nagy tálban.
- Keverjük össze a rizst a hagymával, és öntsük hozzá a paradicsomlét. Alaposan keverjük össze és tegyük vákuumtasakba.
- Zárjük le a tasakot, és szuvidáluk 90 percig.
- Ha elkészült a rizs, vegyük ki, és állítsuk be a sous vide-ot 48 °C-ra.
- A tőkehal filéket helyezzük vákumzacskóba egyenként és zárjuk le.
- Szuvidáljuk a filéket a 48 °C-os vízfürdőben 20 percig.
- Keverjük össze a joghurtot az őrölt köménnyel, és ízlés szerint sózzuk.
- Tálalás előtt nyissuk ki a rizses tasakot, tegyük bele a vajat a forró rizsbe és keverjük el.
- Tálaljuk a rizst, tegyük tá óvatosan tőkehal filét, és díszítsük joghurttal, almával és korianderrel.