Szerző: sousvidehungary.hu
A satay (saté) egy izgalmas, földimogyorós grillszósz, ami Indonéziából érkezett hozzánk. Igazi ízvirtuóz: egyszerre édes és sós, enyhén csípős és még enyhébben savanykás. Aki szereti a kellemes meglepetéseket, annak kötelező próbát tenni vele. Például ebben a pazar, lazacos összeállításban. Csalódás kizárva.
Hozzávalók
- 2 x 200 g lazacfilé
- 2 evőkanál kesudiós satay szósz.
- 1/2 lime
- Friss koriander
Kesudió "Satay"
- 200 g vörös curry fűszerpor
- 100 g kókuszkrém
- 2 evőkanál halszósz
- 200 g pörkölt kesudió
- Koriander ízlés szerint
- 250 ml víz
- 2 evőkanál ázsiai alaplé
- 50 g ketchup Manis (indonéz szósz)
Elkészítés
- Állítsuk be a sous vide vízfürdőt 52 °C-ra
- A satay szószhoz keverjük össze az összes összetevőt és turmixoljuk simára.
- Dörzsöljük be 2-3 evőkanál satay szószszal a filéket, helyezzük egyenként vákuumtasakokba és zárjuk le.
- Szuvidáljuk 20 percig (vagy amíg meg nem szilárdulnak a filék).
- Ha a filék elkészültek, vegyük ki a tasakokból, töröljük őket szárazra és tegyük egy fémtálcára.
- Flambírozó pisztollyal karamellizáljuk a lazacot egészen sötétre, majd locsoljuk meg egy fél lime levével, fűszerezzük ízlés szerint.
- Tálaljuk ecetes uborkával, pörkölt kesudióval és friss korianderrel.