Hibachi, Konro, Shichirin, Kasai
Van valami mágikus abban, amikor a hús serceg a rácson, a faszén sistereg, és az illatok már messziről bevonzzák az embert. A grillezés örök – kultúrákon, kontinenseken és korszakokon átívelő szenvedély. De ha igazán különleges élményre vágyik, akkor érdemes egy pillantást vetni a felkelő nap országának tűzön sült csodáira.
Japánban ugyanis a grillezés több mint ételkészítés – rituálé, szertartás, életstílus.
Egy füstös legenda születése – Hibachi a Heian-kortól a Dotonbori utcáig
Nem lehet pontosan tudni, mikor jelent meg az első Hibachi Japánban, de az biztos, hogy már a Heian-korszakban (i.sz. 794–1185) fűtötték ezekkel a szerény, ám zseniális tűzhelyekkel az otthonokat. Akkoriban még ciprusfából készítették őket, agyaggal bélelve – a fém ugyanis luxusnak számított.
Az idők során azonban történt valami csodálatos: ezek az eszközök átvándoroltak a nappalikból a konyhákba, és új nevet is kaptak – Shichirin vagy Konro, attól függően, hol és mire használták őket. És ahogy minden jó történet, ez is csak most kezd izgalmassá válni...
Konro – A japán grill, amit a világ kezd újra felfedezni
A Konro grill olyan, mint egy japán vers: egyszerű, mégis tökéletes. A falai gyakran samottal béleltek, hogy bírják a hőt, amit a Binchotan faszén ad – ez az a fajta szén, amit az ízek tiszteletben tartására találtak ki.
Tipp: A Binchotan nemcsak hosszan ég, de nem bocsát ki füstöt vagy szagot – csak a természetes aromák maradnak. A grillezett yakitori vagy lazacfilé már az első falatnál elárulja, miért esküsznek rá a japán séfek.
Osaka utcáin – ahol a grill a szenvedély nyelve
Ha valaha is sétált már Oszaka Dotonbori negyedében, akkor biztosan látta: az utcákon szinte minden második étteremben serceg a grill, a szenvedélyesen forgatott nyársak mögött pedig ott áll a mester, aki nemcsak főz, hanem varázsol.
Ezek a kis grillsütők, amelyeket nyugaton gyakran egyszerűen „Hibachiként” emlegetünk, Japánban sokkal inkább a tradíció és a precizitás szimbólumai.
Modern Konro – technológia, dizájn és hagyomány egyesítése
A legújabb modellek, mint például a Kasai Konro grill, már rozsdamentes acél vázzal, lebegő lábakkal és praktikus fogantyúkkal készülnek – mégis hűek maradnak az eredeti formához és funkcionalitáshoz. Otthonra éppúgy tökéletes, mint egy forgalmas étterem konyhájába.
Ez nemcsak egy grill – ez egy élmény. Egy sous vide marhaszeletet ráhelyezni, majd a Binchotan felett aranybarnára pirítani... hát kérem, az ízvilág ott kezdődik!
Mire jó a Konro?
-
Yakitori, hamburger, steak, halak, zöldségek – ha rácsra való, jöhet!
-
Sous-Vide utókezelésre ideális
-
Kempingre, horgászásra tökéletesen hordozható
-
Profiknak, kezdőknek egyaránt használható
A Konro a ferde hússzeletek és karamellizált bőrű csirkecombok specialistája. Az étel csak centikre van a széntől, a lecsepegő lé pedig füstös ízzé válik, amitől a hús szinte beszélni kezd.
Grill vagy BBQ? – Nem, nem ugyanaz!
Magyarországon gyakran összemossuk a grillezést a BBQ-val, pedig technikailag másról van szó:
-
Grillezés: magas hő, direkt kontakt, 250 °C felett (a faszénparázs akár 1650 °C is lehet!)
-
BBQ: lassú tűz, füst, alacsonyabb hőmérsékleten
A Konro az előbbi mestere. Egy jól előkészített, 3 cm vastag hússzelet, olajjal bekenve, sóval, borssal meghintve, forró grillen 2 perc oldalanként – majd egy kis pihenés... A végeredmény egy gasztronómiai pillanatkép Japánból.
Sózzon stílusosan!
A nagy mesterek, mint Alain Ducasse, utólag sóznak. De nem akárhogyan:
-
Sópehely vagy Fleur de Sel – ropogós élményt nyújt
-
Só + olaj = lassabb oldódás, hosszabb élvezet
Ehhez már csak frissen őrölt bors kell, és az ízek életre kelnek.
A grillezés élménye – nemcsak az ízekről szól
Egy Konro grill nemcsak egy eszköz. Ez kapcsolódási pont múlt és jelen között, ízek és emlékek, hagyomány és modern konyhaművészet között. Konyhai társ, ami tanít is – türelemre, figyelemre, és arra, hogy mit jelent igazán jól enni.
Ha Ön is belecsapna a grillbe, ne feledje: egy jó Konro nem csak a húsnak, de az embernek is jót tesz. És ha most még nem tudja, milyen az igazi faszénen sült yakitori, akkor csak annyit mondok: itt az ideje megtudni.