Szerző: sousvidehungary.hu
Egy nagyszerű, lazacos, hideg előétel igazi ínyenceknek. Ha áttekintjük a hozzávalókat, azonnal látjuk, hogy nem egy hétköznapi összeállításról van szó. Szuvidált füstölt lazac almával, karfiollal és édesköménnyel olyan, mintha egy elegáns, osztályon felüli szálloda étlapján olvasnánk. De nem csak a neve olyan. Az íze is.
Hozzávalók
- Négy lazacfilé (80 g-os adagok) Bőrrel
- 100 ml hideg víz
- 10 g tengeri só
- 50 g fekete melasz
- 1/4 teáskanál édeskömény pollen
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű mustár
- 1 zöldalma vékonyra szeletelve
- 2 karfiolvirág – vékonyra szeletelve
- Édeskömény (fűszer)
- 1 uborka – vékonyra szeletelve
- 1 teáskanál sózott kapribogyó
- 30 ml olívaolaj
- Citromlé fél citromból
Elkészítés
- Melegítsük elő a sous vide-ot 48 °C-ra.
- Keverjük össze a sót, a vizet, az édeskömény pollent, a teljes kiőrlésű mustárt és a melaszt egy tálban.
- Keverjük addig, amíg a só feloldódik.
- Tegyük 40 percre a lazacot a pácba.
- 40 perc múlva vegyük ki a lazacot, öblítsük le és töröljük szárazra.
- Füstöljük a filéket füstölő pisztollyal és whisky faforgáccsal.
- Tegyük adagonként vákuumtasakba a lazacot, zárjuk le helyezzük az előmelegített vízfürdőbe 20 percre.
- Ha letelt az idő hűtsük le gyorsan az adagokat jeges vízben (sokkoló hűtés).
- Keverjük össze a karfiolt, az almát, az uborkát, a kapribogyót és az édesköményfűszert.
- Végül helyezzük a lazacot a zöldségekre, locsoljuk meg olívaolajjal, citromlével és sózzuk ízlés szerint.