Üdvözöljük a BOSS vákuumgépek világában!

Boss kamrás vákuumgépek – ipari vákuumcsomagolás kompromisszumok nélkül

Több mint 50 éve gyártunk vákuumcsomagolókat, és az első perctől kezdve tanácsadással, műszaki támogatással és személyre szabott megoldásokkal segítjük ügyfeleinket a vákuumcsomagolás minden kihívásában. A Helmut Boss Verpackungsmaschinen mára a standard kamrás vákuumgépek egyik legszélesebb kínálatát nyújtja – a történet pedig egy helyi hentes részére készített első géppel kezdődött.

A BOSS kamrás vákuumgépek az ipari csomagolás csúcsát képviselik

Különösen a nagy teljesítményű kétkamrás modellek, mint a Titan X 480 / 630 / 950 széria, kínálnak páratlan teljesítményt:

Boss vákuumgépek
  • Akár 2000 vákuumtasak óránként

  • Busch nagyvákuum-szivattyúkkal felszerelve

  • Német precizitás, rozsdamentes acél szerkezet

  • Kompromisszummentes testreszabhatóság minden felhasználási célra

Legyen szó húsáruról, péktermékekről, sajtokról, halról vagy akár egész baromfiról – a BOSS vákuumgépek mindig pontos, gyors és higiénikus csomagolást biztosítanak.

Egyszerűen jól becsomagolva

A BOSS gépek felépítése ergonomikus, vezérlésük intuitív, így a mindennapi használatuk egyszerű és hatékony. A robusztus kivitel és a hosszú élettartam a gépek megbízhatóságát garantálja – mindez egy családi vállalkozás keretein belül, több mint 60 éve.

A vákuumgépek felhasználási köre rendkívül széles:

  • Hentesüzletek, vendéglátás, önkiszolgáló üzletek, haltermelők

  • Fém- és elektronikai ipar (ESD védelem)

  • Pékáru, sajt, vadászati és halászati célú csomagolás

  • Vertikális csomagoláshoz ömlesztett anyagok esetén fogadó dobozokkal

A vákuumcsomagolás nálunk nem csupán technológia, hanem szenvedély. Saját gyártásunk és belső fejlesztésünk révén ügyfeleink igényeire szabott gépeket kínálunk, a tökéletes hegesztés, a magas vákuumszint és a hosszú távú költséghatékonyság jegyében.

Hasznos tudnivalók és kapcsolattartás

Akár 2–3 ciklus/perc
Precíz konfiguráció a vákuumtasak méretéhez és a feladathoz
Szervizhálózat 
Igény esetén fogyóeszközöket is biztosítunk (Air Zero Vákuumtasakok)

Boss vákuumgépek

Gyakran ismételt kérdések

Mire való és hogyan működik a kamrás vákuumozógép?

A kamrás vákuumozógépeket eredetileg ipari, professzionális felhasználásra szánták, ezeket használják azok az élelmiszeripari és kereskedelmi cégek, amelyek nagy mennyiségben állítanak elő vákuumozott élelmiszeripari termékeket. Mára azonban kifejlesztették a kamrás gépek kompakt méretű, félprofesszionális változatait, amiket kisebb vállalkozások, sőt a háztartások is tudnak használni. A kamrás gépek, mint nevük is mutatja, saját vákuumkamrával rendelkeznek a géptestben. A vákuumozásnál ebbe a kamrába kell elhelyezni a vákuumtasakba helyezett élelmiszert. A gép nem csupán a tasakből, hanem az egész kamrából szívja ki a levegőt, ezután automatikusan lehegeszti a tasakot, végül visszaengedi a kamrába a levegőt, ami rápréseli a tasakot az élelmiszerre. A kamrás gépek erősebb vákuumot tudnak létrehozni, mint az egyszerű, háztartási vákuumozók, valamint alkalmasak folyadékok, folyékony állagú élelmiszerek vákuumozására is. Emellett a félprofesszionális gépek szerkezetileg is masszívabbak, nagyobb terhelésre, több vákuumozásra vannak tervezve, így megfelelő karbantartás mellett hosszabb ideig számíthatunk rájuk.

Miben különbözik a kamrás vákuumozógép a külső vákuumozógéptől?

A kamrás és a külső, háztartási vákuumozógépek különböző módon hozzák létre a vákuumcsomagolást. A külső gépek a vákuumtasakból közvetlenül szívják ki a levegőt, majd lehegesztik a tasak száját. A kamrás gépeknél a tasakot az élelmiszerrel a gép vákuumkamrájába kell elhelyezni. A vákuum itt jön létre, az egész, lezárt kamrában. Ekkor a gép automatikusan lehegeszti a tasak száját és visszaengedi a levegőt a kamrába, ami rápréseli a tasakot az élelmiszerre. A kamrás gépek erősebb vákuumot tudnak létrehozni, mint az egyszerű, háztartási vákuumozók, valamint alkalmasak folyadékok, folyékony állagú élelmiszerek vákuumozására is. Emellett a félprofesszionális gépek szerkezetileg is masszívabbak, nagyobb terhelésre, sokkal több vákuumozásra vannak tervezve, így megfelelő karbantartás mellett hosszabb ideig számíthatunk rájuk.

Milyen ételek vákuumozhatók a kamrás vákuumozógéppel?

Szinte minden élelmiszertípust lehet és érdemes vákuumcsomagolni: friss húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, sajtok, pékáruk, kávé, tea, magvak, fűszerek, folyékony és száraz élelmiszerek, készételek és ételösszetevők. A vákuumcsomagolható élelmiszerekről bővebben itt olvashat. (https://www.sousvidehungary.hu/tanuld-meg/meddig-allnak-el-az-elelmiszerek)

Ez alól csak néhány speciális kivétel van (pl. nyers hagyma és fokhagyma, nyers gomba, lágy sajtok, egyes nyers zöldségek, nyers tojás stb.). A nem vákuumozható élelmiszerekről pedig itt olvashat bővebben. (https://www.sousvidehungary.hu/blog/mi-az-amit-ne-taroljunk-vakuumcsomagolva)

Milyen előnyei vannak a kamrás vákuumozógép használatának?

A vákuumcsomagolás elzárja az élelmiszert a levegőtől és ezzel meg tudjuk többszörözni az étel frissentartási idejét.  2-szer, 3-szor, egyes esetekben akár 5-ször hosszabb ideig tudjuk eltartani az élelmiszereket vákuumozva, mint vákuumozás nélkül. Például a friss húsfélék a fagyasztóban maximum fél évig állnak el., vákuumcsomagolva viszont 2-3 évig. A vákuumozás további előnye, hogy lehetővé tesz az élelmiszerek áttekinthető, helytakarékos tárolását és segít az ételek adagolásánál, ételcsomagok készítésénél, amivel takarékosabban tudjuk felhasználni a megvásárolt élelmiszereket. 

Végül a vákuumozás az ételkészítésben is szerepet kap. A sous vide főzésnél vákuumcsomagolt alapanyagokat merítünk vízfürdőbe és így készítünk csodás, éttermi minőségű ételeket. Ha pedig a pácolt, marinált ételek a kedvenceink, a vákuumcsomagolás ismét segítségünkre siet, vákuumcsomagolásban egy 24 órás marinálás mindössze 1 órát vesz igénybe.

Mekkora helyet foglal el egy kamrás vákuumozógép?

A kamrás vákuumozógépek masszívabbak és nagyobbak, mint a külső, háztartási vákuumozógépek. A nagyobb teljesítmény nagyobb helyigénnyel is jár. Ugyanakkor a kompakt kamrás vákuumgépek úgy vannak kialakítva, hogy elférjenek egy átlagos méretű konyhapulton.

Milyen típusú vákuumtasakokat használhatok a kamrás vákuumozógéppel?

A kamrás vákuumgépekhez elsősorban a sima vagy natúr belső felületű vákuumfóliákat kell használni. Igaz, hogy a kamrás gépek a légbordás és a texturált tasakokkal is működnek, de valójában felesleges ezeket a drágább, kifejezetten a külsős gépekhez tervezett tasakokat alkalmazni a kamrás gépekben, amikor van olcsóbb, gazdaságosabb megoldás is: a sima felületű fólia.

Mennyire hangos a kamrás vákuumozógép működés közben?

A kamrás vákuumozógépek általában csendesebbek, mint a külső vákuumozók, de a konkrét zajszint a gép típusától és modelljétől függ.

Mennyibe kerül egy kamrás vákuumozógép?

Az árak széles skálán mozognak, de az elmondható, hogy a háztartásokban is alkalmazható, félprofesszionális modellek ára 150.000 és 500.000 Ft között mozog, míg a nagy teljesítményű, ipari célú gépek árcéduláján már komoly, hétszámjegyű összegek is szerepelhetnek. Ezért az árért viszont olyan szolgáltatásokat kínáló készüléket kapunk, ami nagyon hosszú távon megold minden vákuumozással kapcsolatos feladatot.

Hogyan kell karbantartani a kamrás vákuumozógépet?

A vákuumozógépeket, így a kamrás gépeket is rendszeresen tisztítani kell enyhén mosogatószeres vízzel, különösen a kamra és a hegesztősín felületei. Külön gondot kell fordítani kamra tömítéseinek kíméletes tisztántartására. Ezen kívül érdemes időnként átvizsgáltatnia gépet: ellenőrizni és szükség esetén cserélni a tömítéseket és egyéb alkatrészeket. Ha így járunk el a készülék hosszú távon megbízható működéssel fogja meghálálni a gondoskodást.

Használható-e a kamrás vákuumozógép sous vide főzéshez?

Természetesen. A kamrás vákuumozógépek kiválóan alkalmasak a szuvidáláshoz is. Egyrészt erősebben vákuumozzák le az alapanyagot, másrészt a kamrás gépek gyakran dupla szélességben hegesztik le a tasakokat, ami kizárja, hogy olyan rés maradjon a hegesztésen, ahol elszökhet a vákuum, illetve beszivároghat a víz a tasakba.

Lehet-e folyadékokat vákuumozni a kamrás vákuumozógépekkel?

Nem hogy lehet, de ez a kamrás gépek az egyik fontos előnye a külső, háztartási gépekkel szemben. A kamrás vákuumozókkal bármilyen folyadékot vagy folyékony élelmiszert azonnal le tudunk vákuumozni, míg külső vákuumgépeknél előbb meg kell fagyasztani a folyadékokat, mert csak szilárd halmazállapotban tudjuk vákuumfóliázni őket.

Mennyi ideig tart a vákuumozás egy kamrás vákuumozógéppel?

A vákuumozási ciklus hossza típustól és modelltől függ, de általában 20-60 másodpercig tart.

Milyen hőmérsékleten kell tárolni a vákuumozott ételeket?

A vákuumozott ételeket az élelmiszer típusának és a tárolás céljának megfelelő környezetben és hőmérsékleten kell tárolnunk. Ez lehet a hűtő, a fagyasztó vagy akár a kamra is, ha az adott élelmiszer nem igényel hűtést a tárolásához (pl. száraz élelmiszerek, magvak, fűszerek stb.) De bárhol is tároljuk őket, az biztos, hogy levákuumozva sokkal hosszabb ideig maradnak frissek, mint ha vákuumozás nélkül tárolnánk őket ugyanott.

Milyen gyakran kell cserélni a kamrás vákuumozógépben az olajat?

Az olaj cseréjének gyakorisága a használat intenzitásától függ. A gyártói ajánlásokat követve, általában évente egyszer vagy az előírt vákuumciklusok db száma után javasolt a csere.

Miért érdemes inkább kamrás vákuumozógépet venni, mint külső vákuumozót?

A kamrás gépek ára ugyan magasabb, mint a kisebb háztartási gépeké, de sokkal több szolgáltatásuk van. Erősebb vákuumot (jellemzően 99,9%) tudnak létrehozni, jobban és tovább bírják az igénybevételt, lehet velük folyadékokat is vákuumozni, végül pedig a kedvezőbb árú, a sima tasakokkal is működnek, így hosszú távon visszahozzák a kezdeti nagyobb befektetést. Aki tudatos fogyasztóként akar gazdálkodni az étellel és ezért rendszeresen akarja vákuumcsomagolni az élelmiszereket, az összességében jobban fog járni a kényelmesen kezelhető, kamrás vákuumozógépekkel.

Maradt még kérdése?