Air Zero Premium vákuumtasak Sous Vide minőség – 90 micron - Kamrás gépekhez
Air Zero Standard vákuumtasak – 70 micron - Kamrás gépekhez
Air Zero EasyPack vákuumtasak – 50 micron - Kamrás gépekhez
Air Zero tasakoló - Vákuumtasak gyorstöltő tálca
Vesta vákuumtasaktöltő állvány levesekhez szószokhoz
Air Zero öntapadó címke vákuumtasakra
Air Zero vákuumcsomag feliratozó szett (alkoholos filctoll és öntapadós címke)
Air Zero alkoholos filctoll öntapadó címkéhez
Gyakran ismételt kérdések
A kamrás vákuumgépek mindegyik vákuumfólia-típussal működnek, lehet hozzájuk használni a sima, a légbordás és a texturált tasakokat is. Ugyanakkor elsősorban az olcsóbb, sima tasakok valók a kamrás gépekhez, a légbordás és texturált tasakokat a háztartási, külső vákuumozókhoz kell használni – a kamrás gépeket gazdaságosabban lehet üzemeltetni a sima tasakokkal.
A külső vákuumozógépek kisebbek, egyszerűbbek és otthoni felhasználásra gyártják őket. A kamrás gépek masszívabbak, nagyobb teljesítményűek és alkalmasak ipari felhasználásra. A két géptípus a működésében is különbözik. A háztartási gépek közvetlenül a vákuumtasakból szívják ki a levegőt és aztán hegesztik le a tasak száját. Ez egy gyors és egyszerű megoldás, de például folyékony élelmiszereket ezzel a módszerrel elég nehézkes közvetlenül vákuumozni. (Azt szoktuk javasolni, hogy a folyékony élelmiszereket előbb fagyasszuk le és fagyott állapotban vákuumozzuk.) A kamrás gépeknek ezzel szemben, mint azt a nevük is mutatja, van egy vákuumkamrájuk. Ebbe kell elhelyezni a vákuumtasakot az élelmiszerrel. A gép az egész kamrát légmentesíti, ekkor történik meg tasak szájának a lehegesztése, majd a kamra ismét nyomás alá kerül, ami rápréseli a már lezárt tasakot az élelmiszerre. Ez a módszer erősebb vákuumot tud létrehozni, illetve így a folyadékok vákuumozása is azonnal, gond nélkül megoldható.
A sima vagy natúr vákuumtasakok polietilén és poliamid (PA/PE) keverékéből készülnek. Ezek igen erős, több rétegű ugynevezett laminált fóliák. Lényeges tulajdonságuk, hogy ellenállnak mind az alacsony, mind a magas hőnek, kibírják a vákuumozás jelentette fizikai terhelést, valamint élelmiszerbiztosak, tehát nem tartalmaznak lágyítót és használatuk során semmilyen toxikus anyag nem oldódik ki belőlük. A sima fóliákat az ipari vagy félprofesszionális kamrás vákuumozógépekben használják, a háztartási, külső vákuumozók nem tudnak működni ezekkel a tasakokkal.
A sima tasakok (és a kamrás vákuumozógépek) használata nagyon egyszerű. Elhelyezzük az élelmiszert a tasakban, a tasakot pedig beletesszük a gép kamrájába. A tasak száját ráfektetjük a hegesztő rúd felületére és lecsukjuk a kamra tetejét. Kiválasztjuk a programot és innentől kezdve a gép intéz mindent. ( A vákuumozás indítása géptől, gyártótól és modeltől is függ)
A kamrás vákuumtasakok széles méretválasztékban érhetők el. Webáruházunkban (https://www.sousvidehungary.hu/vakuumtasakok-kamras-vakuumgepekhez) a 16x27 cm-es és a 18x20 cm-es a legkisebb tasak és innentől egészen a 40x60 cm-ig terjednek a tasakok méretei. Így a különböző feladatokhoz és a különböző méretű élelmiszerekhez is könnyen megtalálja a megfelelő méretű tasakot.
Mindhárom tasak kiváló minőségű a maga nemében, anyaguk ellenálló, magas szakítószilárdságú, toxinmentes, többrétegű fólia.
- Az 50 micronos vastagságú tasakokat azoknak ajánljuk, akik kizárólag tároláshoz keresnek tasakot. A kedvező árú 50-es, „EasyPack” tasakok tökéletesen alkalmasak a hűtőben, fagyasztóban (-40 °C-ig) vagy akár az éléskamrában történő tárolásra.
- A 70 micronos vastagságú, általános célú „Standard” tasakok a tárolás mellett - ha nem is az összes - de a legtöbb sous vide feladatra is alkalmasak 75 °C-ig.
- A 90 mikronos legerősebb „Premium” tasakok pedig a legmagasabb hőmérsékletű szuvidálást is nagyszerűen tűrik, akár órákon át. A tasak akár 120 °C-os hőt is képes elviselni.
Vákuumcsomagolásban jelentősen megnő az élelmiszerek frissentartási ideje. Igaz ez a hűtőben, a fagyasztóban vagy akár az éléskamrában tárolt élelmiszerekre is. Vákuumozva hosszabb ideig áll el az élelmiszer, de nem ritka, hogy akár 5-ször tovább friss marad, mint vákuumcsomagolás nélkül. Ez azt jelenti, hogy fagyasztóban akár 2-3 évig eltarthatók a vákuumcsomagolt húsfélék.
Minden élelmiszertípust érdemes vákuumcsomagolni, és ez alól csak néhány speciális kivétel van (pl. nyers fokhagyma, nyers gomba, camambert sajt, nyers tojás stb.). Az alábbi élelmiszerek viszont nagyszerűen érzik magukat vákuumcsomagolásban:
- Friss húsok, feldolgozott húsáruk, felvágottak
- Friss halak, rákok, tenger gyümölcsei
- Zöldségek és gyümölcsök
- Kemény és félkemény sajtok
- Csonthéjasok és olajos magvak
- Száraz és por alakú élelmiszerek
- Pékáruk
- Kávé és tea
- Fűszerek és gyógynövények
- Készételek (akár a maradékok is)
Igen, a kamrás vákuumozógépek kifejezetten alkalmasak folyékony ételek és ételösszetevők (mártások, szószok, fűszerolajok stb.) vákuumozására. A kamrás gépek esetében a folyadék nem tud kiszivárogni a tasakból a vákuumozás során.
Amikor behelyezzük a tasakot a vákuumkamrába, a tasak nyitott végét rá kell simítani a kamra hegesztősínjére. Mint minden vákuumozásnál, ügyelnünk kell arra, hogy a tasak szája tiszta és száraz legyen. Ezután lezárjuk a gép fedelét, és elindítjuk a vákuumozási ciklust. A gép automatikusan lezárja és lehegeszti a tasakot.
Webáruházunkban 90, 70 és 50 micron vastagságú sima felületű vákuumtasakokat kínálunk. Ezek közül a legkedvezőbb árú, legvékonyabbat ajánljuk azoknak, akik csak tárolásra kívánják használni a vákuumtasakokat. Az 50 micronos „EasyPack” fólia tökéletesen megfelel erre a célra, akár éléskamrában, akár hűtőben, akár fagyasztóban használjuk (-40 °C-ig).
Igen, de ilyenkor szellőzőnyílásokat kell vágni a tasakon, ahol eltávozhat a mikrózás közben keletkező gőz. Emellett javasolt a mikrózást 3-5 percenként megállítani, hogy ellenőrizzük a tasakban lévő élelmiszer hőfokát, nehogy véletlenül megsüssük a mikróval.
Igen, szabad, de nem ajánlott. Ha lehet, inkább mindig használjunk új tasakot, mert a régi tasakok felhasználása élelmiszerbiztonsági kockázattal jár. A régi tasakokat csak nagyon alapos tisztítás és fertőtlenítés után szabad újra felhasználni. Azokat a zacskókat pedig egyáltalán ne használjuk újra, amiben nyers húst, halat vagy nedves állagú készételt tároltunk.
Nem ajánlott keverni a különböző típusú élelmiszereket ugyanabban a tasakban. Ez olyan kereszt-szennyeződéseket okozhat, ami tönkreteheti az egybecsomagolt élelmiszerek ízét, illatát, minőségét. Különösen nem ajánlott egybecsomagolni nyers és nem nyers, száraz és nedves élelmiszereket. Amennyiben lehetséges még a készételeket is javasolt alkotóelemeik szerint, külön csomagolni (pl. húst, köretet, savanyúságot) Természetesen vannak olyan készételek, ahol ez nem lehetséges (pl. egy rakottkrumpli), ebben az esetben egybecsomagoljuk az egészet.
A vákuumcsomagolásnak alapvetően a kamra mérete szab határt. Ami kényelmesen belefér a kamrába úgy, hogy a tasak nyílását is simán rá tudjuk illeszteni a hegesztővonalra, azt lehet egyszerre vákuumozni. Ugyanakkor a vákuumcsomagolás egyik fő előnye, hogy pontosan kiszámított adagokban tudjuk tárolni az élelmiszert, így egyszerre csak annyit kell felbontanunk vagy kiolvasztanunk, amennyire szükség van az adott étkezéshez. Ezt az előnyt nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásánál is érdemes kihasználni, így takarékosabban tudunk gazdálkodni a készletekkel és még a tárolás is könnyebb a helytakarékos csomagokkal.