Szerző: sousvidehungary.hu
A vadhús sajnos ritka vendég a magyar asztalokon, pedig a vadak a tenyésztett háziállatainkhoz képest szinte minden szempontból egészségesebb alternatívát képeznek. A vadhúsok kevésbé zsírosak és jóval magasabb a fehérje, vitamin-, nyomelem- és egyéb tápanyagtartalmuk. Sajnos a fácánmell sem tartozik az olcsó húsfélék közé, de egyszer-egyszer, sátoros ünnepeken, talán megtehetjük, hogy megkóstoljuk ezt az sous vide-ban omlóssá, szaftossá váló finomságot.
Hozzávalók
- 2 fácánmell filé
- 50 g Pancetta vagy zsíros császárszalonna
- 1 kakukkfű ága
- 100 g Girolles gomba (ha nincs, bármilyen erdei gomba megfelel)
- 50 g vaj
Elkészítés
- Melegítsük elő a sous vide-ot 62 °C-ra.
- Helyezzük a fácánmell filéket, a szalonnát és a kakukkfű ágat egy vákuumzacskóba és zárjuk le.
- Tegyük a vízfürdőbe 35 percre. Figyeljünk oda, hogy a víz folyamatosan, teljesen ellepje a tasakot.
- Az idő leteltével vegyük ki a fácánt a zacskóból és töröljük szárazra egy papírtörlővel.
- Vegyünk egy serpenyőt és pirítsuk meg a fácánt a bőrével lefelé, amíg ropogós nem lesz.
- Vegyük lejjebb a tüzet, adjuk hozzá a gombát és egy evőkanál vajat. Hagyjuk a vajat habosodni és locsolgassuk vele folyamatosan a fácánt és a gombát.
- Ha összepirultak a vajban, vegyük ki a fácánt és a gombát a serpenyőből, és hagyjuk pihenni 4-5 percig.
- Tálaljuk grillezett zöldségekkel és locsoljuk meg a serpenyőben maradt vajas mártással.