Vákuumtasakok és vákuumfóliák
Air Zero légbordás vákuumtasakok
Air Zero Farm Style vákuumtasakok
Air Zero légbordás vákuumtasakok szalámikhoz
Magic Vac® légbordás vákuumfólia tekercs
Magic Vac® Standard kereszt-légbordás vákuumfólia tekercsek
Magic Vac® Standard légbordás vákuumtasakok
LAVA texturált vákuumtasakok
LAVA texturált vákuumtasakok szalámikhoz
LAVA extra erős, texturált vákuumtasakok
LAVA texturált vákuumfólia tekercsek
LAVA extra erős texturált vákuumfólia tekercsek
Magic Vac® Super Pack vákuumfólia csomag (6 tekercs)
LAVA Szuper Szett texturált vákuumfólia tekercscsomag
Magic Vac® Giga Pack légbordás vákuumfólia tekercs csomag (18 tekercs)
Air Zero öntapadó címke vákuumtasakra
Air Zero vákuumcsomag feliratozó szett (alkoholos filctoll és öntapadós címke)
Air Zero alkoholos filctoll öntapadó címkéhez
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra - Natúra
LAVA alkoholos filctoll vákuumtasakok címkézéséhez
Lava Marhahús Érlelő Tasakok
Dry Ager Vákuumtasak 25 x 30 cm 160 µ (50 db)
Vesta légbordás vákuumtasak folyadékblokkoló betéttel
VestaECO biológiailag lebomló légbordás vákuumtasakok folyadékblokkoló betéttel
Air Zero tasakoló - Vákuumtasak gyorstöltő tálca
LAVA vákuumfólia adagoló
LAVA folyadék STOP nedvszívó anyag vákuumtasakba
LAVA Csonttakaró vászon vákuumtasakba
Gyakran ismételt kérdések
A vákuumozással megtöbbszörözhetjük élelmiszereink eltarthatóságát. Bármit is vákuumcsomagolunk és bárhol is tároljuk utána (hűtőben, fagyasztóban, kamrában) legalább 5x annyi ideig marad friss, mint vákuumozás nélkül. Ennek az az oka, hogy a vákuumcsomagolás elzárja a levegőtől az ételt, így az nem tud oxidálódni és a minőségromlásért felelős baktériumok, gombák sem tudnak elszaporodni benne. Emellett a vákuumcsomagolás jó szolgálatot tesz a sous vide főzésnél, a marinálásnál, az élelmiszerek pontos kiporciózásánál és a biztonságos, helytakarékos tárolásnál is.
Az élelmiszerek vákuumozásához kizárólag speciális, élelmiszerbiztos vákuumtasakot vagy vákuumfóliát szabad használni. Ezek a tasakok különösen erősek, nagy a szakítószilárdságuk, így kibírják a vákuumozást, továbbá kibírják a szélsőséges hőmérsékleteket is, ami a fagyasztóban vagy a sous vide fürdőben éri őket. Emellett nem tudnak kémiai reakcióba lépni a bennük elhelyezett élelmiszerrel, és nem tud kioldódni belőlük semmilyen káros anyag.
Vákuumfóliát vagy vákuumtasakot csak megbízható és hozzáértő partnertől javasolt venni, aki garantálja hogy az általa forgalmazott vákuumcsomagoló-anyagok megfelelnek a fenti, szigorú feltételeknek.
A háztartásokban leginkább elterjedt külső (külsős) vákuumozógépek csak olyan vákuumtasakokkal és vákuumfóliákkal működnek, amelyek belső felülete légbordás vagy - más módon - texturált. A vákuumozáskor a gép összepréseli a tasak száját és ekkor az apró szívószálakként működő legbordákon keresztül tudja kiszívni a tasakból a levegőt. A texturált belső felületű tasakoknál hasonló a helyzet, az a lényeg, hogy a tasak szája a mintázat miatt nem tud összetapadni. Kaphatóak sima vagy natúr vákuumtasakok is, ezek nem jók a külsös vákuumozógépekhez, ezeket csak a félprofi vagy profi, kamrás vákuumozó gépekben lehet használni.
Mindkét tasakfajta a háztartási, külső vákuumozókhoz való. A kettő között az a különbség, hogy a texturálttal valamivel könnyebb folyékony élelmiszert vákuumozni, mert a levegő nem egyenes úton, hanem egy méhsejtszerkezet-szerű nyomvonalon távozik a vákuumozás során a tasakból, így a tasakban lévő esetleges folyadék lassabban jut el a tasak szájáig. Ugyanakkor a légbordás tasakokkal is lehet folyadékokat vákuumcsomagolni, csak előbb le kell fagyasztani őket és így, szilárd formában már gond nélkül le lehet vákuumozni őket.
A légbordás (és a texturált) belső felületű vákuumtasakokat a háztartási, külső vákuumozógépekhez fejlesztették ki. Ezek az otthoni, kisebb vákuumgépek kizárólag ezekkel a tasakokkal és fóliákkal működnek, a sima felületű tasakokkal nem. A sima vagy natúr tasakok az ipari és a félprofesszionális kamrás vákuumozokhoz valók. Ezek a vákuumozók más elven működnek, így az általában olcsóbb, sima felületű tasakokkal is tudnak működni.
TIPP: figyeljünk oda vásárláskor, hogy milyen vákuumtasakot veszünk! A kamrás gépek működnek minden fóliatípussal, de a háztartási gépek csak a légbordás vagy texturált tasakokkal tudnak vákuumozni. Ha otthon háztartási, külsős gépünk van, ne csábuljunk el a sima felületű fóliák alacsonyabb árától.
Mindkét márka kiváló minőségű, megbízható vákuumtasakokat gyárt. A különbség közöttük a tasakok belső felületének a mintázatában van: az Air Zero légbordás tasakokat gyárt, a LAVA pedig texturáltakat. Az utóbbi gyártása bonyolultabb, ezért a LAVA tasakok ára magasabb.
A vákuumozott élelmiszerek általánosságban 5-ször hosszabb ideig maradnak frissek, mint a vákuumozás nélkül tároltak. Igaz ez a hűtőben a fagyasztóban és a kamrában tárolt pl. száraz élelmiszerekre is.
A legtöbb élelmiszert lehet és érdemes is vákuumcsomagolni, mert a vákuumtasakban jelentősen megnő az eltarthatóságuk. Levákuumozva pedig ott kell tartani őket, ahol egyébként is tartanánk. Amit a hűtőben tartanánk, azt vákuumozva is a hűtőben érdemes tárolni. Amit fagyasztanánk, azt vákuumozva is legfagyaszthajuk és így még a húsok ízét, színét és állagát elrontó fagyási égéseket is elkerülhetjük. Amit pedig az éléskamrában szoktunk tárolni, (például szárazáruk: rizs, dara, fejtett bab, lencse stb.), azt vákuumtasakban is elhelyezhetjük az kamrában. Mivel a vákuumozás helytakarékos csomagokat hoz létre, így könnyebb lesz áttekinthető rendben tartani ezeket az élelmiszereket, továbbá a vákuumcsomagolás a rovaroktol és más kártevőktől is megvédi őket.
A légbordás vákuumtasakok polietilén és poliamid keverékéből készülnek. Ezek igen erős, minimum 3-rétegű fóliák, amelyek nem szakadnak ki, amikor a vákuumozás nagy erővel az élelmiszerre préseli őket. Fontos tulajdonságuk, hogy ellenállnak a különböző hőhatásoknak is, bírják a hosszas fagyasztást anélkül, hogy megdermedve törékennyé válnának, illetve a legfejlettebb fóliák a sous vide főzést is kibírják, amikor magas hőmérsékletű vízben állnak akár több napig is anélkül, hogy elvesztenék rugalmasságukat és a szilárdságukat. Végül a vákuumtasakok legfontosabb tulajdonsága, hogy a fólia anyaga nem tartalmazhat semmilyen lágyítót vagy egyéb, hő hatására oldódó anyagot. A tasakok teljesen semlegesen reagálnak a kémiai hatásokra, nem lépnek reakcióba az élelmiszerekben található anyagokkal (pl.savakkal) és semmilyen körülmények között nem oldódik ki belőlük az élelmiszerek ízét, illatát, állagát, minőségét rontó vagy egészségügyi kockázatot jelentő toxikus anyag. A fólia anyaga nem tartalmazhat semmilyen lágyítót vagy egyéb, hő hatására oldódó anyagot.
Igen, a legtöbb légbordás vákuumtasak hőálló és biztonságosan használható sous vide főzéshez. Ugyanakkor előfordul olyan, vékonyabb anyagú vákuumtasak is, amit csak tároláshoz vagy hűtéshez/fagyasztáshoz lehet használni. Ha szuvidálni szeretnénk, fontos tájékozódnunk, hogy a kiszemelt vákuumtasak alkalmas-e szuvidálásra is, képes-e ellenállni a magas hőfokú vízfürdőnek akár több órán át. A vékonyabb, csak csomagolásra ajánlott tasakok és fóliák erre alkalmatlanok.
A modern vákuumozó gépekben erre a célra fejlesztették ki a pulzáló vákuumozási funkciót, ami kíméletesebb vákuumozást tesz lehetővé és ha kell le is tudjuk állítani mielőtt összenyomódna vagy összetörne a tasakba helyezett élelmiszer.
Lehetőleg ne használjuk többször a vákuumtasakokat, mert ez élelmiszerbiztonsági kockázattal jár. Amennyiben mégis újra kell használnunk, azt csak nagyon alapos tisztítás és fertőtlenítés után tegyük, gondosan távolítsuk el a legkisebb ételmaradványt is a tasakból. Azokat a zacskókat pedig ne használjuk újra, amiben korábban nyers húst, halat vagy nedvesebb állagú készételt tároltunk.
Igen, szabad, de ilyenkor szellőzőnyílásokat kell nyitni a tasakon, ahol eltávozhat a mikrózás közben esetleg keletkező gőz. Különben csúnyán megtréfálhatja a mikrónkat egy kipukkadó vákuumtasak. Emellett javasolt a mikrózást 3-5 percenként megszakítani és ellenőrizni a tasakban lévő élelmiszer hőfokát és állapotát, nehogy túlhevítsük vagy akár megsüssük a tasakban lévő ételt.
A vákuumtasakokat a vákuumozó gépek zárják le hegesztéssel. A hegesztés akkor tudja garantálni a légmentes lezárást, ha a tasak belső felülete tiszta és száraz volt, továbbá nem keletkezett gyűrődés a hegesztési vonalnál. Gyűrődés például akkor alakulhat ki, ha a tasak méretéhez képest túl nagy a belehelyezett élelmiszer, és ekkor a tasak szája nem tud simán felfeküdni a hegesztési vonalra. Mind a szivárgó nedvesség, mind a gyűrődés rést nyithat a hegesztésen, ahol beszivároghat a levegő, megszüntetve az élelmiszert védő vákuumot. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy az első hegesztés valóban légmentesen lezárta a tasakot, nyugodtan hegesszük le még egyszer az első hegesztés mellet pár milliméterrel. Ha erre nincs lehetőség, inkább kezdjük előről a műveletet egy másik tasakkal, mint hogy később azzal szembesüljünk, hogy az elszökött vákuum miatt tönkrement az élelmiszer.
Amennyiben nem találta meg webáruházunkban a szükséges méretű tasakot, kérjük vegye fel munkatársainkkal a kapcsolatot hello@sousvidehungary.hu e-mail címen. 10 000 db/méret megrendelés feletti legyártjuk Önnek azt a méretet, amire szüksége van.