Szerző: sousvidehungary.hu
A pulykától sokan óckodnak, mert ezt az egyébként gyönyörű, tiszta és remek ízű húst könnyű kiszárítani a hagyományos eljárásokkal. De nem a sous vide-dal. A vákuumfóliában a pulykahús megőrzi mind a nedvességtartalmát, mind a zamatát. Egyszerűen el sem lehet rontani.
Ez a könnyű és egészséges olasz rizottó igazi nyári gyorsétel, aminek az elkészítése sous vide-ban még nyaralás közben sem veszi igénybe az embert. Az eredmény viszont fenséges, különösen a befektetett időhöz és energiához képest.
Hozzávalók
- 250 g főtt pulyka kockára vágva
- 8-10 kis fejű gomba (a legjobb a crimini), tisztára törölve és felszeletelve
- 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva és felkockázva
- 720 ml pulyka- vagy csirkehúsleves
- 1 csésze (90 g) olasz, Arborio rizs
- 2 evőkanál (30 ml) pörkölt darált, üvegesre párolt fokhagyma
- 2x1 teáskanál (5 ml) extra szűz olívaolaj
- 1 szál friss rozmaring, csak levelek, darálva
- Só és bors ízlés szerint
- 1/3 csésze reszelt Romano sajt
Elkészítés
- Kezdjük el párolni pulykahúst és 1 teáskanál olivaolajon egy serpenyőben.
- Amikor a hús éppen kifehéredett öntsünk alá vizet és pároljuk puhára fedő alatt. Ha elfogy róla a víz, pótoljuk. Amikor megpuhult, vegyük le róla a fedőt, főzzük le róla a fölösleges vizet, de ne pirítsuk le, tegyük félre pihenni.
- Állítsuk be a vízfürdőt 83 ⁰C-ra.
- Tegyük az 1 teáskanál olívaolajat egy serpenyőbe, és melegítsük közepes lángon.
- Pároljuk puhára a hagymát és a gombát a serpenyőben, amíg egy kicsi színt kap.
- Tegyük a gombát, a hagymát, valamint az összes többi hozzávalót (a rizst, a pulykahúst, a húslevest, a fűszereket) egy vákuumtasakba egy és zárjuk le.
(Folyadékok vákuumfóliázásáról itt olvashat >>)
- Helyezzük a tasakot a sous vide-ba 45 percre.
- Nyissa ki a tasakot, villával puhítsa meg a rizst, és tegye át egy meleg tálba.
- Belekeverjük a sajtot és tálaljuk!