pulykas-gombas-sous-vide-rizotto

Pulykás-gombás sous vide rizottó

Szerző: sousvidehungary.hu

 

A pulykától sokan óckodnak, mert ezt az egyébként gyönyörű, tiszta és remek ízű húst könnyű kiszárítani a hagyományos eljárásokkal. De nem a sous vide-dal. A vákuumfóliában a pulykahús megőrzi mind a nedvességtartalmát, mind a zamatát. Egyszerűen el sem lehet rontani.

Ez a könnyű és egészséges olasz rizottó igazi nyári gyorsétel, aminek az elkészítése sous vide-ban még nyaralás közben sem veszi igénybe az embert. Az eredmény viszont fenséges, különösen a befektetett időhöz és energiához képest.

 

Hozzávalók

 

  • 250 g főtt pulyka kockára vágva
  • 8-10 kis fejű gomba (a legjobb a crimini), tisztára törölve és felszeletelve
  • 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva és felkockázva
  • 720 ml pulyka- vagy csirkehúsleves
  • 1 csésze (90 g) olasz, Arborio rizs
  • 2 evőkanál (30 ml) pörkölt darált, üvegesre párolt fokhagyma
  • 2x1 teáskanál (5 ml) extra szűz olívaolaj
  • 1 szál friss rozmaring, csak levelek, darálva
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1/3 csésze reszelt Romano sajt

 

Elkészítés

 

  1. Kezdjük el párolni pulykahúst és 1 teáskanál olivaolajon egy serpenyőben.

  2. Amikor a hús éppen kifehéredett öntsünk alá vizet és pároljuk puhára fedő alatt. Ha elfogy róla a víz, pótoljuk. Amikor megpuhult, vegyük le róla a fedőt, főzzük le róla a fölösleges vizet, de ne pirítsuk le, tegyük félre pihenni.
  3. Állítsuk be a vízfürdőt 83 ⁰C-ra.

  4. Tegyük az 1 teáskanál olívaolajat egy serpenyőbe, és melegítsük közepes lángon.

  5. Pároljuk puhára a hagymát és a gombát a serpenyőben, amíg egy kicsi színt kap.

  6. Tegyük a gombát, a hagymát, valamint az összes többi hozzávalót (a rizst, a pulykahúst, a húslevest, a fűszereket) egy vákuumtasakba egy és zárjuk le.
    (Folyadékok vákuumfóliázásáról itt olvashat >>)

  7. Helyezzük a tasakot a sous vide-ba 45 percre.

  8. Nyissa ki a tasakot, villával puhítsa meg a rizst, és tegye át egy meleg tálba.

  9. Belekeverjük a sajtot és tálaljuk!

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK