Szerző: sousvidehungary.hu
A lágytojás igazi, semmihez sem hasonlítható ínyencfalat. Precíz elkészítése viszont komoly rutint igényel. A sous vide segítségével azonban megspórolható a kísérletezgetés. A szuvidálási hőfok és idő pontos beállításával mindig, ugyanolyan tökéletes eredményt fogunk kapni: nem folyós, finoman megkötött, tojásfehérjét, kellemesen dús, krémes sárgával.
Hozzávalók
- Friss tyúktojás, lehetőleg nagyobb méretű
Elkészítés
- Melegítsuk elő a sous vide kádban a vizet 63 ⁰C-ra.
- Tegyük a tojást egy kanál segítségével medence alján lévő rácsra.
- Szuvidáljuk 60-90 percig. (45 percnél előbb semmiképpen ne vegyük ki a sous vide fürdőből.)
- Ha lejárt az idő, vegyük ki a sous-vide-ból és készen is van mindig a tökéletes lágytojás.
- Mehet rá egy pici só és bors. Pirítóssal mennyei!
Ez a módszer elronthatatlan és bombabiztos. Érdekes, hogy a végeredmény nem elsősorban időfüggő. Minimum 45 perc szuvidálás után már csak komoly és gyakorlott gourmet szakértők veszik észre a leheletnyi eltéréseket a tökéletes lágytojás finom textúrájában. De persze mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy megtalálja az egyéni ízlésének megfelelő, tökéletes lágytojást. Amennyiben van erre kísérletezőkedv, azt javasoljuk, hogy ne az idővel, inkább a sous vide hőmérséklettel játsszunk. 1 fokonként érdemes felfelé vagy lefelé eltérni a javasolttól, amíg el nem érjük pontosan azt az eredményt, amit keresünk.
TIPP
- Ha a tojást a sous vide fürdő után azonnal jeges vízbe tesszük (sokkoló hűtés), még 5 napig tudjuk eltárolni a hűtőben. Fogyasztás előtt pedig tegyük 5-10 percre 50-60 ⁰C-os meleg vízbe, hogy felmelegedjen.