Háztartási vákuumgépek – frissesség egyszerűen, otthon

A vákuumcsomagolás ötlete az 1940-es évekből származik, amikor az Egyesült Államokban katonai ellátmány részeként kezdtek el vákuumozott élelmiszereket készíteni. A technológia hamar bevált, és a ’60-as évektől megjelentek az első háztartási vákuumozó gépek is. A ma ismert, külső vákuumos működési elv a ’80-as évekre fejlődött ki – azóta pedig a vákuumozás a modern konyha egyik legpraktikusabb és legnépszerűbb technológiájává vált.

Háztartási vákuumozógép

A háztartási vákuumgépek működése rendkívül egyszerű: egyetlen gombnyomással eltávolítják a levegőt a tasakból, majd azonnal le is hegesztik annak nyílását. Az így légmentesen lezárt élelmiszerek védettek a nedvességtől, oxidációtól, mikroorganizmusoktól – sőt, még a rovaroktól és kártevőktől is.

Miért hasznos a vákuumozás otthon?

  • Akár 5x hosszabb eltarthatóság a hagyományos csomagolásokhoz képest
  • Helytakarékos tárolás hűtőben, fagyasztóban, kamrában
  • Fagyási égés megelőzése húsok, készételek fagyasztásakor
  • Kevesebb ételpazarlás, pontos adagolás, tudatos élelmiszergazdálkodás
  • Sous vide főzéshez is ideális előkészítést biztosít

A háztartási vákuumozó gépek kis méretüknek köszönhetően könnyen elférnek a konyhapulton vagy fiókban, ráadásul modern, letisztult megjelenésük jól illeszkedik bármilyen konyhába. Használhatók friss húsok, zöldségek, gyümölcsök, sajtok, alapanyagok vagy akár készételek, maradékok tárolására is. A rendszeres vákuumozás segítségével könnyebben megőrizheti az ételek minőségét, és gazdaságosabban működtetheti háztartását.

Mire figyeljen vásárláskor?

Ha háztartási vákuumozót keres, fontos tudni, hogy ezek a gépek jellemzően bordázott, 90 mikron vastagságú vákuumfóliákhoz vagy vákuumtasakokhoz vannak optimalizálva. Más típusú vagy sima tasakok nem minden esetben kompatibilisek. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen gyakran, milyen mennyiségben és milyen élelmiszerekhez fogja használni a gépet – így könnyebben választhat az egyszerű, olcsóbb modellek és a automata vákuumozó gépek között.

Bármelyik típust választja, egy dolog biztos: aki elkezdi használni a vákuumozó gépet, az hamar hozzászokik az egyszerű használathoz, a frissességhez és a rendezett tároláshoz – és már el sem tudja képzelni a konyháját nélküle.

háztartási vákuumcsomagolás

Gyakran ismételt kérdések

Mire tudjuk használni a háztartási vákuumozógépeket?

A háztartási vákuumozógépek első számú felhasználási területe konyha, azon belül az élelmiszerek frissentartása. Vákuumcsomagolásban szinte minden élelmiszer jóval tovább tartható el. Igaz ez a hűtőben, a fagyasztóban sőt az éléskamrában, szobahőmérsékleten tárolt száraz élelmiszerekre is. 

A vákuumozás másik nagy felhasználási területe a Sous Vide ételkészítés. A szuviálásákor az ételeket vákuumcsomagolásban helyezzük előre meghatározott hőmérsékletű vízfürdőbe és így készítünk kiváló, éttermi minőségű ételeket.

A vákuumozás emellett további három területen kínál okos megoldást: 

  • drámaian lerövidíti a marinálás (pácolás) idejét, 
  • lehetővé tesz az élelmiszerek áttekinthető, helytakarékos tárolását
  • segít az ételek adagolásánál, ételcsomagok készítésénél 

És ezek csak a konyhai megoldások; a vákuumgépek a háztartás egyéb területein is megállják a helyüket.

Hogyan működik a vákuumozás?

Az élelmiszerek minőségromlásáért elsősorban az oxidáció és a különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) a felelősek. A vákuumcsomagolás lényege, hogy az élelmiszert légmentes környezetben tároljuk, így nem következik be az ételek ízét és állagát rontó oxidáció, illetve a légmentes környezetben az ételek romlásáért felelős mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) sem tudnak szaporodni. Az eredmény az, hogy a vákuumcsomagolásnak köszönhetően Általánosan 5x hosszabb az ételek frissentartási ideje.

Milyen élelmiszereket lehet vákuumozni?

Gyakorlatilag minden élelmiszertípust lehet és érdemes vákuumcsomagolni, ez alól tényleg csak néhány kivétel van (pl. nyers fokhagyma, camambert sajt stb.). Az alábbi élelmiszertípusokat kiválóan lehet vákuumcsomagolásban tárolni:

  • Friss húsok, egyéb húsáruk, felvágottak 
  • Halak, rákfélék, tenger gyümölcsei (kizárólag frissen vákuumozhatók!)
  • Zöldségek 
  • Gyümölcsök
  • Sajtok
  • Diófélék és magvak
  • Száraz élelmiszerek
  • Készételek
  • Pékáruk
  • Kávé és tea
  • Fűszerek és gyógynövények
Hogyan működnek a háztartási vákuumozó gépek?

Először az élelmiszert vákuumozásra alkalmas, élelmiszerbiztos fóliatasakba helyezzük. Utána gép eltávolítja a levegőt a tasakból majd lehegeszti a tasak száját. A teljesen biztonságos lezárás érdekében akár kétszer is lehegeszthetjük a tasakot, bár erre nincs feltétlenül szükség. Nézzük meg az elkészült hegesztést fény felé fordítva és ha a hegesztés folyamatos és hiba mentes akkor nincs további tennivaló. Vannak vákuumozásra alkalmas tárolóedények is. Ezekből a vákuumozó a géphez mellékelt csövön át keresztül szívja ki a levegőt. A tárolódobozt ezután a doboz saját vákuumzárával, manuálisan tudjuk lezárni.

Meddig tarthatók el a vákuumozott élelmiszerek?

A vákuumozott megtöbbszörözi az élelmiszerek frissentartási idejét. Igaz ez a hűtőben, a fagyasztóban sőt az éléskamrában, szobahőmérsékleten tárolt száraz élelmiszerekre is. Például egy csirkemell lefagyasztva 1-2 hónapig használható fel kisebb minőségromlással. Ugyanez vákuumfóliában lefagyasztva 2-3 évig is felhasználható, minőségromlás nélkül!  

Bővebben itt olvashat róla, hogy melyik élelmiszertípust meddig lehet eltartani vákuumcsomagolásban.

Hogyan kell előkészíteni az élelmiszereket vákuumozáshoz?

Az élelmiszereket tisztítsuk meg, szárítsuk meg, és daraboljuk fel szükség szerint. Javasolt akkora adagokat/csomagokat kialakítani, amelyek a család étkezési szükségleteinek. A zöldségféléket blansíroznunk kell vákuumozás előtt, ha pedig folyadékokat akarunk vákuumozni (pl. leveseket, mártásokat stb.), akkor ezeket először fagyasszuk le egy tárolódobozban, majd pedig már fagyott álllapotban vákuumozzuk le.

Lehet-e folyékony élelmiszereket vákuumozni?

A háztartási, külső vákuumozó gépekkel elsősorban szilárd ételeket tudunk vákuumozni. De természetesen megoldható velük a folyékony élelmiszerek vákuumozása is. Leveseket, szószokat, mártásokat, szószókat, fűszerolajokat vagy például hígabb szafttal rendelkező ételeket már a vákuumtasakban tegyük be a fagyasztóba. Mindössze annyi időre, hogy a folyadékos rész annyira megdermedjen, hogy már nem okoz gondot a vákuumozás során.

Milyen típusú tasakokat kell használni a vákuumozó gépekhez?

A vákuumcsomagoláshoz speciális, élelmiszerbiztos vákuumfóliákat és vákuumtasakokat kell használni. Ezek olyan erős, tartós anyagból vannak, amelyek egyaránt bírják a vákuumozás mechanikai terhelését, a hűtés vagy fagyasztás alacsony hőmérsékletét és semmilyen körülmények között sem lépnek kémiai reakcióba a beléjük helyezett élelmiszerrel. A tasakok egy speciális fajtája a sous vide ételkészítésre is alkalmas tasak, amely nem csak az alacsony, de a magas hőmérsékletet is bírja, akár órákon át. A fentiek mellett fontos, hogy a háztartási vákuumozó gépek csak légbordás vagy texturált belső felületű tasakokkal működnek, mert csak ezekből tudják kiszívni a levegőt.

Lehet-e vákuumozni már lefagyasztott élelmiszereket?

Igen, lehet és érdemes is. Ha a fagyasztott élelmiszereket levákuumozzuk, az eltarthatósági idő ebben az esetben is megtöbbszöröződik, a vákumcsomagolásban jobban megmarad az élelmiszer eredeti állaga és íze, továbbá el tudjuk kerülni a mélyhűtőben gyakran jelentkező fagyási égéseket is.

Hogyan befolyásolja a vákuumozás az élelmiszerek ízét és állagát?

A vákuumozás elzárja a levegőtől az élelmiszert így megelőzi a minőségromlás egyik legfőbb okát, az élelmiszer oxidációját. továbbá lelassítja a minőségromlásért felelős mikroorganizmusok szaporodását is. Ennek eredményeként a vákuumozott élelmiszerek sokkal tovább megőrzik eredeti ízeiket és állagukat.

Vannak olyan élelmiszerek, amiket nem szabad vagy nem ajánlott vákuumcsomagolni?

Ha nem is sok, de azért van néhány olyan élelmiszer, amit nem javasolt vákuumcsomagolásban tárolni. Ilyenek a nyers hagyma és fokhagyma, a nyers gomba, a nyers tojás, a lágy sajtok (brie, camambert), a nyers banán és egyes nyers zöldségfélék. A zöldségfélékről általánosságban  elmondható, hogy blansírozni kell őket a vákuumcsomagolás és a lefagyasztás előtt. A vákuumozásra alkalmatlan élelmiszerekről itt olvashat bővebben.

Szabad-e újra felhasználni a vákuumtasakokat?

Vannak olyan vákuumtasakok, amelyeket kifejezetten úgy gyártanak, hogy alkalmasak legyenek újbóli felhasználásra, de a normál vákuumtasakokat lehetőleg ne használjuk fel újra. Különösen, ha nyers húst, halat, vagy valamilyen nedvesebb állagú készételt tartottunk benne. Ha mégis úgy hozza a szükség, csakis az ételmaradványoktól nagyon gondosan megtisztított vákuumtasakot szabad újra használni.

Mi a különbség a különböző vákuumozó gépek között?

Alapvetően két fő típust ismerünk a vákuumozógépek között: a külső, háztartási vákuumozót és a professzionális vagy félprofesszionális, kamrás vákuumozógépet. Amint a nevük is mutatja, az előbbit inkább otthoni használatra szánják, az utóbbit pedig az ipari, üzleti felhasználóknak. A háztartási gépek kompaktabb méretűek és olcsóbbak, a kamrás gépek nagyobbak, masszívabbak és persze drágábbak szoktak lenni.

A két géptípus működése között a legfontosabb különbség, hogy a háztartási vákuumozó magából a tasakból szívja ki a levegőt és ezután hegeszti le a tasak száját, míg a kamrás vákuumozó egy saját vákuumkamrával rendelkezik és ebben hozza létre a vákuumot. Ez utóbbi megoldással egyrészt erősebb vákuum érhető el, másrészt lehetővé válik a folyadékok, folyékony élelmiszerek vákuumozása is. Persze egy egyszerű trükkel a háztartási gépekkel is meg lehet oldani a folyékony élelmiszerek vákuumozását: le kell fagyasztani a folyadékokat és így már „szilárd” halmazállapotban lehet vákuumcsomagolni őket.

A két géptípus eltérő működéséből fakadóan különböző típusú vákuumfóliákat és vákuumtasakokat kell használni hozzájuk. A háztartási gépek csak a légbordás vagy texturált belső felületű tasakokkal működnek, mert a gép csak ezekből tudja kiszívni a levegőt. Ezzel szemben a kamrás gépek a sima vagy natúr felületű fóliával is működnek.

Mennyi ideig használható egy vákuumozó gép?

A vákuumozó gépek élettartama függ a használat gyakoriságától és a karbantartástól, de elmondható, hogy a jobb minőségű gépek hosszú éveken át megbízhatóan működnek.

Hogyan kell karbantartani a vákuumozó gépet?

A gép tisztántartása nagyon egyszerű: töröljük le nedves ruhával a külső és belső felületeket. Ügyeljünk a gumi tömítések és a vákuumkamra tisztaságára, innen mindig távolítsuk el a legkisebb szennyeződéseket is. Ha használat előtt és után így járunk el, a vákuumozó gép sokáig lesz megbízható társunk a konyhában.

Maradt még kérdése?