Szerző: sousvidehungary.hu
A harissa egy észak-afrikai, azon belül tunéziai fűszerkeverék, amelynek fő alkotóelemei itthon is jól ismertek: édes és csípős őrölt paprika, chilli, fokhagyma, őrölt kömény és koriander. Amint az a hozzávalókból is látszik, a harissa egy csípős fűszerkeverék, bár a magyar ízlés szerint mi inkább enyhén csípősnek neveznénk a leginkább elterjedt összeállítású harrissát. Pont megfelelő a félelmetes külsejű, de rendkívül finom húsú ördöghalhoz. Mindez a kapribogyós barna garnélával igazi mediterrán csemege az asztalon.
Hozzávalók
- 2 x 230 g ördöghal filé
- 1 evőkanál harissa fűszer
- 200 g barna garnélarák
- 100 g vaj
- 2 tk apróra vágott kapor
- 1/2 citrom
- 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó
- Fűszersó
Elkészítés
- Melegítsük elő a sous vide-ot 52 °C-ra
- Tegyük az ördöghal filéket egy tálba, sózzuk meg, szórjuk be a harissa fűszerrel.
- Tegyük a filéket külön-külön a vákuumzacskóba és zárjuk le.
- 15-20 percig szuvidáljuk, amíg a filé megszilárdul.
- Ha elkészült, vegyük ki a filéket a tasakból, és szárítsuk meg papírtörlővel.
- Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele egy kevés olajat és gyorsan pirítsuk meg az ördöghal filék mindkét oldalát. Ha már szép piros a filé, vegyük ki a serpenyőből és pihentessük.
- Ugyanebben a serpenyőben folytatjuk a garnélával. Tegyük a vajat és a kapribogyót a serpenyőbe és addig melegítjük kevergetve, amíg a vaj el nem kezd habosodni. Ekkor mehet bele a barna garnélarák. Adjuk hozzá a friss kaprot, a citromlevet és a fűszersót, és tálaljuk az ördöghalra.