Air Zero légbordás vákuumtasakok
Air Zero Farm Style vákuumtasakok
Magic Vac® Standard légbordás vákuumtasakok
Air Zero légbordás vákuumtasakok szalámikhoz
LAVA texturált vákuumtasakok szalámikhoz
LAVA texturált vákuumtasakok
LAVA extra erős, texturált vákuumtasakok
VestaECO biológiailag lebomló légbordás vákuumtasakok
Vesta légbordás vákuumtasak folyadékblokkoló betéttel
Dry Ager Vákuumtasak 25 x 30 cm 160 µ (50 db)
Lava Marhahús Érlelő Tasakok
Air Zero tasakoló - Vákuumtasak gyorstöltő tálca
Air Zero öntapadó címke vákuumtasakra
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra - Natúra
Air Zero vákuumcsomag feliratozó szett (alkoholos filctoll és öntapadós címke)
Air Zero alkoholos filctoll öntapadó címkéhez
LAVA alkoholos filctoll vákuumtasakok címkézéséhez
LAVA folyadék STOP nedvszívó anyag vákuumtasakba
LAVA Csonttakaró vászon vákuumtasakba
Vákuumtasakok háztartási vákuumgépekhez
A háztartási vákuumgépekhez speciális vákuumtasakokra van szükség, amelyek belső oldalai valamilyen módon durvítottak. Ez lehet texturált vagy légbordázott megoldás. Ezek belső felületi egyenetlenségek, amelyek távtartóként funkcionálnak a vákuumtasak belső oldalai között, így téve lehetővé a vákuumgép számára a levegő eltávolítását. A háztartási külsős vákuumkészülékek döntő többsége gyárilag a 90-100 micron vastagságú vákuumfóliákra és vákuumtasakokra van beállítva, ezért más, eltérő vastagságú illetve sima belső felületű vákuumtasakokat, mint amilyenek az ipari kamrás vákuumgépekhez használatosak, nem tudnak kezelni.
A feltüntetett árak BRUTTÓ-ban értendők.
A vákuumozás fortélyai: tippek, trükkök, praktikák
Tippek, trükkök, praktikák? Hát nem úgy működik a dolog, hogy megtöltöm a tasakot, levákuumozom, és kész? Miféle fortélyok? Lemaradtam valamiről…?
Nos, ha Ön vákuumcsomagoló készülék vásárlása előtt áll, vagy már boldog tulajdonosa egy kitűnő vákuumgépnek, akkor valószínűleg lesz az alábbi ötletek között olyan, amit ismer… de egészen biztosan lesz olyan is, amit még nem. Íme, néhány praktikus tanács gyakorló konyhaművészektől és életművészektől, hogy Ön is a legtöbbet hozhassa ki vákuumcsomagoló készülékéből.
• Vákuumozni szinte minden élelmiszert lehet. De nem mindegy, hogyan! A zöldségféléket mindenképpen érdemes vákuumcsomagolni, hiszen az egészséges és változatos étrend alapját képezik. Nincs jobb a frissnél, tehát a lehető legfrissebb alapanyagot dolgozzuk fel. Tetszés szerinti méretre vágva, megtisztítva, nyersen a legtöbb zöldféle vákuumcsomagolható, de vannak kivételek! A gázt fejlesztő zöldségeket, például a karfiolt, kelbimbót, brokkolit, káposztát, karalábét csakis blansírozás után helyezzük a vákuumtasakba, különben anaerob (légmentes környezetben is megmaradó és szaporodó) mikroorganizmusokat bocsátanak ki. A blansírozás folyamata: a friss zöldséget egy percre lobogva forró vízbe helyezzük, majd kivesszük, és azonnal jeges vízbe tesszük egy percre. Ezután következhet a vákuumozás. A gyors főzés elegendő ahhoz, hogy ne képződhessenek anaerob mikroorganizmusok, de tápanyagvesztés se következzen be, a gyors hűtés pedig gondoskodik a friss állag és szín megőrzéséről. A blansírozás minden zöldség esetében megakadályozza a fakulást és a puhulást.
• Ha Önnek külső vákuumkészüléke van, nem pedig kamrás vákuumgépe, akkor bosszantó türelemjáték lehet a lédúsabb, netán folyékony állagú élelmiszerek vákuumcsomagolása… már ha egyáltalán sikerül. De nem kell elkeseredni, hiszen erre a bajra a gyógyír az egyszerű előfagyasztás. Folyamata: a vákuumcsomagolni kívánt szószt, levest, alaplevet, főzeléket vagy egyéb híg élelmiszert szilárd állagúra fagyasztjuk, majd vákuumtasakba tesszük, és már csomagolhatjuk is. Puha állagú, vagy érzékeny élelmiszereket, mint például halat, vagy bogyós gyümölcsöket is érdemes vákuumozás előtt lefagyasztani a stabilabb, keményebb állag megőrzése érdekében. A friss bogyós gyümölcsöket úgy tegyük egy tálcára, hogy ne érjenek egymáshoz az előfagyasztás során. Miután lefagytak, már nem tapadnak össze a vákuumzacskóban szorosan összezárva sem.
• A jó minőségű vákuumtasak teherbíró, nem kell attól tartani, hogy szivárog, kireped, kilyukad. Egy élesebb csont, néhány kitüremkedő halszálka, vagy más alattomos meglepetés azonban kiszúrhatja, és így alaposan kiszúr Önnel is. Ha tehát olyan élelmiszert vákuumoz, aminél ez a veszély fennáll, akkor azt a bizonyos csontot, vagy éles részt tekerje először zsírpapírba, csak ezután helyezze a terméket a vákuumtasakba, majd vákuumozza le.
• Ha Ön olyan étrendet követ, aminél elengedhetetlen a pontos porciózás, a vákuumcsomagolás a segítségére lesz. Mérje le, készítse elő, majd vákuumcsomagolja az alapanyagokat. Címkézze fel a csomagokat aszerint, hogy mi az, amire az Ön étrendjében figyelni kell (például kalória, szénhidráttartalom, fehérjetartalom). A hasonló tápértékű és jellegű csomagokat helyezze egymás közelébe a hűtőben vagy fagyasztóban. Ilyen egyszerű! Amikor legközelebb szeretne például 40 gramm fehérjét fogyasztani, már veheti is elő a negyed kilós pulykamell- vagy marhabélszín csomagot.
• Minden esetben hasznos felcímkézni a vákuumtasakot, amennyiben fagyasztja. Persze Ön most nyilván úgy gondolja, emlékezni fog, mit is rejt, de amikor fél év után kiveszi a fagyasztóból a csomagot, nem biztos, hogy eszébe jut, tarja volt-e benne, vagy felsál, sütőtökpüré-e, vagy édesburgonyapüré… Tehát érdemes feltüntetni a címkén az élelmiszer fajtáját, és a fagyasztás dátumát is, még akkor is, ha Önt egyébként remek memóriával áldotta meg a sors.
• Gyakran fáradt, amikor hazaér, és semmi kedve főzni? Ilyenkor előkerülnek az egészségtelen készételek? Jobban jár, ha a saját, egészséges készételeit fogyasztja az időhiányos napokon is! Amikor épp ráér, és kedve is van főzni, főzzön többet, és vákuumdobozokban, vagy akár tányéron vákuumcsomagolva fagyassza le, amit nem fogyaszt el. Amikor pedig legközelebb hazaér egy hosszú munkanap után, a bolti pizza helyett vegyen elő mondjuk egy finom zöldséges csirkeragut rizzsel, vagy egy sült kacsacombot párolt lilakáposztával! Egy kis tervezés, és a hűtő, a fagyasztó mindig tele lehet minőségi, fogyasztásra kész ételekkel.
• Még meleg ételt főzés után közvetlenül ne vákuumozzon. Az elkészített ételeket, amiket nem azonnal tálal és fogyaszt, a főzési hőmérsékletről villámgyorsan hűtse 5°C alá, és ezután helyezze a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Ezt nevezik sokkoló hűtésnek. Folyamata: az ételt főzés után a vákuumtasakba csomagoljuk, majd jeges vízfürdőbe tesszük (fele hideg víz, fele jég legyen). Legalább fél óráig, nagyobb mennyiség esetén akár két órán át is ebben tartjuk, pótolva a jeget, hogy a vízfürdő ne melegedjen. Ezután szívjuk ki a levegőt a tasakból a vákuumgéppel.
• Ünnepek után sokszor gondol arra, hogy most meglehetősen unalmas lesz még három napon át a megmaradt karácsonyi halászlevet, vagy az újévi malacsültet falatozni? Túl sok bográcsgulyás készült, amikor vendégségbe jöttek a szomszédok? Nehogy kidobja! Nyilván Ön sem szívesen pazarol ételt, úgyhogy megkönnyebbülhet: a vákuumgép segítségével megőrizheti az ízeket, aromákat későbbre. Nem kell attól tartania, hogy rágós lesz a hús, vagy szétomlik a hal; a vákuumcsomagolva lefagyasztott készételeket akár hónapokkal később felengedve is minőségromlás nélkül élvezheti.
• Ha kezd kissé megbarnulni a banán héja, még nincs veszve semmi! Hámozza meg, szeletelje fel, majd vákuumcsomagolja az érett banánt, és később kitűnő turmixot, vagy banánkenyeret készíthet belőle.
• Gyakran készít olyan süteményeket vagy egyéb fogásokat, melyekhez pont egy fél citrom leve, esetleg pár csepp zöldcitromlé kell? Bosszantó, hogy ilyenkor mi legyen a másik fél citrommal, vagy a lime-mal… Hasznos trükk, ha egyszerre több citromot és zöldcitromot is kifacsar, jégkockatartóban lefagyasztja a leveket, majd a citromlé- és zöldcitromlé kockákat vákuumtasakba szórja, és tárolja. Így mindig kéznél lesz a megfelelő mennyiségű citrom- és lime lé. A trükk természetesen egyéb levekkel is működik.
• Ismerős az a bosszantó érzés, amikor kibont egy kiló lisztet, ami a kamrában álldogál egy ideje… és kiröppennek belőle az élelmiszermolyok? Pedig még szavatos volt! És a csúf kis jószágok ott vannak a zsemlemorzsában is, a búzadarában, a kekszesdobozban is… pfuj! Ha viszont vákuumcsomagolva tárolja el az élelmiszermollyal könnyen szennyeződő alapanyagokat, soha többé nem kell kidobnia a lisztet, darát, morzsát, sőt, hónapokkal tovább tárolhatja minőségromlás kockázata nélkül. Fontos: por állagú terméket kamrás vákuumgéppel lehet vákuumozni!
• Ha Ön kávérajongó, akkor valószínűleg szemes kávét tart otthon, még véletlenül sem inna kis tasakos „három az egyben” variációkat. Érthető! Ha viszont gazdaságosan szeretne kávét vásárolni, akkor a nagyobb kiszerelést érdemes választani. Csakhogy a felbontott kávécsomagból könnyen elillannak az aromák. A megoldás: tárolja vákuumtasakban, légmentesen a még fel nem használt kávészemeket! Ez a módszer beválik szálas teák, fűszerek és fűszerkeverékek esetében is.