sous-vide-mezes-szojas-csirkecomb

Mézes-szójás csirkecomb rizzsel és japán uborka savanyúsággal

Szerző: sousvidehungary.hu

A szójás mázzal bevont csirkecomb klasszikus távol-keleti fogás. Számtalan formában készítik, közülük talán a teriyaki a legismertebb verzió. Ezúttal azonban egy másik, ritkább változatot ajánlunk, amelyben cukor helyett méz, rizsbor helyett pedig fokhagyma szerepel. A csirkecomb pedig természetesen sous-vide-ban készül, ami garantálja, hogy remek, egzotikus élményben lesz részünk!

 

Hozzávalók

Csirke:

  • 4 csont nélküli csirkecomb
  • 25 ml sötét szójaszósz
  • 25 ml világos szójaszósz
  • 25ml méz
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 15ml szezámolaj

 

Uborka savanyúság:

  • 1/2 uborka, vékony karikákra szeletelve
  • 10 ml szezámolaj
  • 50 ml rizsecet
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál chilipehely (nem kötelező)

 

Tálaláshoz:

  • Rizs
  • Szezámmag

 

Elkészítés

  1. A csirkecombokat helyezzük egy vákuumzacskóba, és adjuk hozzá a pác összetevőit. Az optimális ízhatás érdekében pihentethetjük így egy éjszakán át, de akár egy órával a főzés előtt is összeállíthatjuk. Miután lezártuk, merítsük a csirkét 1 órára 74 fokos vízfürdőbe.

  2. Amíg a csirke készül, szeleteljük fel az uborkát, és tegyük egy vákuumzacskóba a többi hozzávalóval együtt. Tálalásig vákuumozzuk le.

  3. A csirke elkészülte előtt 5 perccel készítsük el a rizst a tálaláshoz.

  4. Ha a csirke elkészült, vegyük ki a combokat a zacskóból. A zacskóban lévő folyadékot is tartsuk meg.

  5. Helyezzük a combokat bőrrel lefelé egy felforrósított, tapadásmentes serpenyőbe, hogy ropogósra süljenek. Süssük körbe a combokat minden oldalon szép aranyszínűre, majd öntsük a serpenyőbe a főzőfolyadékot. Erős lángon pár percig forraljuk, amíg ragacsos nem lesz.

  6. A felszeletelt combot a rizsre tálaljuk, ráöntjük a finom ragacsos és édes serpenyőmártást és mellé tesszük a savanyított uborkát szezámmaggal megszórva.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK