Sokkoló hűtés - Így tegyünk el készételt a vákuumozva

A sous vide egyik legnagyszerűbb előnye - végezze azt háziasszony, vagy egy étterem séfje - hogy a szakács több szabadidőhöz jut. A vizes főzőkészülék segítségével rengeteg fogást (steak-eket, csirkemellet, lazacfilét, zöldségeket, vagy bármit, amit azonos hőmérsékleten lehet elkészíteni) készíthet el egyszerre.

Azokat a szuvidált fogásokat, amiket később szeretnénk tálalni és elfogyasztani, gyorsan le kell hűteni a főzési hőmérsékletről 5C fok alá, ahhoz hogy behelyezhessük őket a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba. Ezt az eljárást gyors vagy sokkoló hűtésnek nevezzük.


Lássuk, mit kell tennünk:

1. Készítsünk elő egy jeges vízfürdőt (fele jég és fele hideg víz) egy akkora tálban, amelyben a lehűtendő főzőtasakok elférnek!

2. Teljesen süllyesszük el a tasakokat a jeges vízben!

3. Hűtsük a tasakokat legalább 30 percen keresztül, vagy akár 1-2 órán át, vagy sültek és nagyobb/vastagabb tasakok esetében akár még hosszabb ideig!

4. Amennyiben szükséges, pótoljuk a jeget, hogy a vízfürdő hőmérséklete a hűtés teljes ideje alatt 5C fok alatt maradjon!

5. Amikor már jól kihűltek a tasakok, töröljük őket szárazra, helyezzünk rájuk címkét a tartalom és a dátum megjelölésével, és tároljuk őket a hűtőszekrényben legfeljebb 14 napig 0-3C között, vagy helyezzük őket a fagyasztóba!


Ötlet:

A vízfürdő hűtésére jégkocka helyett használhatunk egy vagy több újrahasználható jégkockás tasakot, vagy jég akkukat is. Ilyenkor a hűtés befejeztével töröljük szárazra a tasakokat, és helyezzük őket a mélyhűtőbe a következő használatig!

Jégakkus hűtés

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK