Vajon meddig jó a fagyasztott hús? Meddig tartható el a mélyhűtött hal vagy zöldség? Meddig áll el egy felvágott? Manapság, az emelkedő élelmiszerárak korában egyre fontosabbak ezek a kérdések. Ahogy az is egyre fontosabb, hogy biztonságosan tudjuk eltartani a drága pénzen megvásárolt élelmiszert, a lehető leghosszabb távon.
Számos otthoni tartósítómódszert ismerünk és használunk, de ami leginkább bevált az a fagyasztás. Egyszerű is, megbízható is, nem kell hozzá semmiféle szaktudás. Igaz gyakori, hogy nem tudjuk, mit, mennyi ideig lehet/szabad fagyasztva tárolni. Ezt a hiányosságot szeretnénk most pótolni az alábbi összeállítással.
Egyben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy van egy tartósítási módszer, amivel akár megtöbbszörözhetjük a hűtött és mélyhűtött élelmiszereink eltartási idejét.
Ez a vákuumozás.
A levákuumozott élelmiszerek megtöbbszörözik a megszokott eltarthatósági idejüket.
Például egy csirkemell lefagyasztva kb. fél évig használható fel minőségromlás nélkül.
Ugyanez vákuumfóliában lefagyasztva 2-3 évig is felhasználható!
De nem csak a fagyasztott élelmiszerekre igaz ez. A kamrában tartott dió 5-6 hónapig őrzi a minőségét. Vákuumozva viszont 2 évig is eláll ugyanott!
Hogy miért?
Egyszerű. Az élelmiszerek romlását jelentős részben olyan baktériumok okozzák, amelyek elszaporodásához oxigénre van szükség. Ha az élelmiszer nem érintkezik a levegővel, a baktériumok nem tudnak elszaporodni, így az élelmiszer sokkal tovább tudja megőrizni a minőségét.
És ez egyaránt igaz a fagyasztóban, a hűtőben és kamra hűvösében tárolt élelmiszerekre is.
A vákuumozott élelmiszertárolás fő előnyei:
- Az eltett élelmiszert sokkal tovább tudja felhasználni.
- Nincs több fagyasztóban „megégett” hús.
- A vákuumozott élelmiszerekben nem keletkeznek jégkristályok a fagyasztás során.
- A szezonális élelmiszereket is tovább tudja tárolni.
- A készételeket is el tudja tenni későbbre.
- Csökken az élelmiszer pazarlás.
- Pénzt takarít meg.
- Időt takarít meg.
És akkor most nézzük élelmiszer-típusonként, hogy mit mennyi ideig lehet eltartani hagyományos módon és vákuumozva!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Húsok
A húsféléket általában a vásárlástól számított néhány napon belül el kell fogyasztani. A vákuumozás azonban akár megnégyszerezni a felhasználhatóság idejét
Húsfélék |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Marha-, sertés-, baromfi- és bárányhús |
Fagyasztó |
6 hónap |
2-3 év |
Darált húsok |
Fagyasztó |
4 hónap |
1 év |
Kacsa és liba |
Fagyasztó |
6 hónap |
2-3 év |
Vadhús |
Fagyasztó |
4-6 hónap |
2 év |
Feldogozott húsfélék (pl. felvágottak) |
Fagyasztó |
1-2 hónap |
6-8 hónap |
Füstölt kolbász |
Fagyasztó |
1 év |
2-3 év |
Szalonna |
Fagyasztó |
3 hónap |
1 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halak
A halak még a húsféléknél is érzékenyebbek a tárolásra éppen ezért a seafood esetében, ha lehet, még inkább ajánlott a vákuumozással javítani a tartósítás minőségét.
Halfélék |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Halak |
Fagyasztó |
3-12 hónap |
2 év |
Homár és garnélarák |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
1-2 év |
Rák |
Fagyasztó |
2 hónap |
8-10 hónap |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zöldségek
A vákuumzárral hosszabb ideig tudjuk megőrizni a zöldségek frissességét, tápértékét. Akár tél végén is élvezhetjük a nyáron eltárolt zöldségeink zamatát. Azonban fontos, hogy a legtöbb zöldségfélét a fagyasztás előtt blansírozni kell.
Zöldségek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Káposzta, karfiol |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Zöldborsó |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Zöldbab |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Karalábé |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Brokkoli, kelbimbó |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Sárgarépa |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Fehérrépa |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Zeller |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Spárga |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Spenót |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Kukorica |
Fagyasztó |
8 hónap |
2-3 év |
Petrezselyem, zellerzöld |
Fagyasztó |
6 hónap |
1-2 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gyümölcsök
A zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is le tudjuk fagyasztani vákuum alatt. Az szamóca télen immár nemcsak lekvár formájában értelmezhető.
Gyümölcsök |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Szilva, őszibarack |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
1-3 év |
Sárgabarack |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
1-3 év |
Alma, körte |
Hűtő |
2-4 hét |
2 hónap |
Citrom, narancs, grapefruit, lime |
Hűtő |
1-2 hét |
4 hét |
Ananász |
Hűtő |
1-2 hét |
4 hét |
Paradicsom |
Fagyasztó |
1-2 hét |
6-12 hónap |
Eper, szamóca |
Hűtő / Fagyasztó |
1-3 nap / 3 hónap |
1 hét / 6 hónap |
Szőlő |
Hűtő / Fagyasztó |
4-6 nap / 4 hónap |
2 hét / 8 hónap |
Szeder és málna |
Hűtő / Fagyasztó |
1-3 nap / 3 hónap |
1 hét / 6 hónap |
Áfonya |
Hűtő / Fagyasztó |
3-6 nap / 4 hónap |
2 hét / 8 hónap |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pékáruk
A pékáruk is fagyaszthatók vákuum alatt, így megóvhatók mind a kiszáradástól, mind a megromlástól, megsavanyodástól vagy akár a megpenészedéstől. Végre nem kell kidobni a megmaradt szeleteket.
Pékáruk |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Kenyér, bagel, péksütemény |
Fagyasztó |
2-3 hónap |
1-3 év |
Sütemények (bolti) |
Hűtő / Fagyasztó |
1 hónap / 12-18 hónap |
3 hónap / 2 év |
Sütemények (házi) |
Kamra/Fagyasztó |
3-5 nap / 6-12 hónap |
2 hét / 2 év |
Süteménytészta |
Fagyasztó |
1-2 nap / 3 hónap |
1 év |
Muffinok |
Fagyasztó |
6-12 hónap |
2 év |
Gofri |
Fagyasztó |
1 hónap |
1 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sajtok
A tejtermékek otthoni tartósítása érzékeny terület, amit csak a leggyakorlottabbaknak ajánlunk. Azonban a sajtok ebből a termékkörből sem okoznak problémát.
Sajtok |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Svájci kemény és félkemény sajtfélék |
Fagyasztó |
1-2 hét |
4-8 hónap |
Cheddar |
Fagyasztó |
1-2 hét |
4-8 hónap |
Parmezán |
Fagyasztó |
1 hónap |
4-8 hónap |
Megjegyzés: a brie és camembert sajtokat, a ricotta és túróféléket ne fagyasszuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Csonthéjasok és olajos magvak
A csonthéjasokat és a magvakat nem szoktuk fagyasztani, de a vákuumozás a kamra hűvösében is működik és jelentősen megnöveli az eltartási időt. A vákuumzár távol tartja a nedvességet és lelassítja az avasodást eredményező oxidációt.
Csonthéjasok, olajos magvak |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Díó, földimogyoró |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
Mandula |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
Pisztácia |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
Napraforgómag |
Kamra |
6 hónap |
2 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Száraz és por alakú élelmiszerek
A tészta, a rizs sőt a liszt is lezárható vákuummal, hogy megőrizzék minőségüket. A vákuumzár távol tartja a kártevőket és a rovarokat, de még a levegő nedvességét is. Így megelőzhető a porszerű élelmiszerek megkeményedése is.
Száraz és por formájú élelmiszerek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Száraztészta |
Kamra |
1-2 év |
2-3 év |
Rizs (fehér) |
Kamra |
1-2 év |
2-3 év |
Rizs (barna) |
Kamra |
6 hónap |
1 év |
Liszt |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
Liszt (teljes kiőrlésű) |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
Cukor és barna cukor |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
Hüvelyesek és gabonafélék |
Kamra |
6 hónap |
1-2 év |
Főzés nélküli gabonafélék |
Kamra |
1 év |
1-2 év |
Fogyasztható gabonafélék |
Kamra |
1 év |
1-2 év |
Kekszek |
Kamra |
1-2 hét |
4-8 hét |
Chipsek |
Kamra |
1-2 hét |
4-8 hét |
Tejpor |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
Sütőpor |
Kamra |
18 hónap |
2 év |
Szódabikarbóna |
Kamra |
2 év |
2-3 év |
Kókuszreszelék |
Kamra |
5-6 hónap |
1-2 év |
Zselatin |
Kamra |
18 hónap |
2 év |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Folyékony készételek és ételösszetevők
A levesek, alapjék, szószok, pácok, szaftok is lezárhatók vákuummal, hogy később bármikor elő lehessen kapni őket, ha szükség van rájuk főzés közben. A folyékony élelmiszerek vákuumozásához ugyan a kamrás vákuumozó gépek a legjobbak, de akinek nincs kamrás vákuumozója, az is meg tudja oldani egy kis ügyességgel. Kevésbé folyós anyagok, például sűrű szószok esetében segítségül tudjuk hívni a gravitációt: ha a vákuumozó gép magasabban van, mint a vákuumzacskó, akkor ki tudja szívni a levegőt a zacskóból anélkül, hogy a szószt is magával vinné. Nagyon folyós dolgok, például egy hígabb leves, vagy alaplé esetében pedig egyszerűen le kell fagyasztani a folyadékot és úgy kell vákuumtasakba helyezni. Bővebben a folyadékok vákuumozásáról >>
Folyékony ételek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Levesek |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
Szószok |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
Pácok |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
Olajok, fűszerolajok (tartósítószer nélkül) |
Fagyasztó |
3-6 hónap |
1-2 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kávé, tea
A vákuumzár a kávé és a tea esetében is jelentősen megnöveli eltarthatósági idejét. Emellett hatékonyan előzi meg a rovarfertőzést és a penészesedést is.
Kávé, tea |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Babkávé |
Kamra / Fagyasztó |
1-3 hónap / 6-8 hónap |
1 év / 2-3 év |
Őrölt kávé |
Kamra / Fagyasztó |
1-2 hónap / 4-6 hónap |
5-6 hónap / 2 év |
Tea (szálas vagy filteres) |
Kamra / Fagyasztó |
8-12 hónap |
1-2 év |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fűszerek
Vákuumcsomagolva a féltve őrzött fűszereink, fűszerkeverékeink is biztonságban vannak. Se penész, se gomba, se baktériumok nem férhetnek hozzájuk.
Fűszerek |
Tárolás |
Normál |
Vákuumozva |
Szárított zöldfűszerek / fűszerkeverékek |
Kamra |
1 év |
1-3 év |
Fűszerek (őrölt) |
Kamra |
6 hónap |
1 év |
Fűszerek (egészben) |
Kamra |
1-2 év |
2-3 év |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fontos
- Mindig használjunk jó minőségű vákuumfóliát vagy vákuumtasakot, illetve a lehető legjobb minőségű vákuum elállítására képes vákuumozó gépet.
- A vákuumozáskor fokozottan tartsuk be a higiéniai szabályokat. Különösen fontos, hogy tiszta kézzel dolgozzunk és az eszközeink is tiszták legyenek.
- A vákuumozással érdemes olyan egységcsomagokat (adagokat) kialakítani, amiről tudjuk, hogy egy-egy alkalommal mennyit használunk fel az adott élelmiszerből. Így mindig csak annyit nyitunk fel, amennyire szükségünk van.
- A vákuumozáskor mindig tüntessük fel a tasakon (pl. egy címkén) a vákuumozás idejét, a tasak pontos tartalmát és javasolt jelezni a tasakban tárolt élelmiszer súlyát is.
- Minden élelmiszer eltartási idejét befolyásolja, hogy mennyire friss állapotban tesszük el. Minél frissebben tudjuk levákumozni élelmiszereinket, annál tovább maradnak fogyaszthatók.
- A cikkben az alábbi hőmérsékletekkel, hőmérsékleti tartományokkal számoltunk:
- Fagyasztó: -18 ⁰C
- Hűtő: 0-4 ⁰C között
- Kamra: nyáron 12-16 ⁰C között, télen 5 ⁰C körül