Mindenki tudja, hogy a megfelelő konyhakés az 1. számú, legalapvetőbb konyhai eszközünk, ami nélkül startvonalat sem tudjuk elhagyni a konyhában. Azok az alapanyagok, amelyekből megalkotjuk ételeinket, sajnos ritkán érkeznek hozzánk a megfelelő, „konyhakész” méretben, minőségben és formában. Mind a tisztításhoz, mind a szükségtelen részek eltávolításához, mind a feldaraboláshoz és formáláshoz késre van szükségünk, különben süthetjük az egészet. Azaz dehogy is süthetjük.
Kés nélkül nincs se sütés, se főzés. De még párolás se.
Idáig rendben is volnánk, nincs is olyan konyha, ahonnan hiányoznának a konyhai munkakések. De olyan konyha viszont már számos akad, ahol a kések élét leginkább a rövid, de pontos, „bot” szóval tudjuk jellemezni. Míg a kés fontossága mindenkinek világos, a kések rendszeres élezésének és fenésének a fontossága már nem ennyire nyilvánvaló. Pedig.
Összeszedtük a 5 legfontosabb okot, amiért konyhai késeinket mindig élesen kell tartanunk és használnunk:
1. Az éles kés biztonságosabb
Talán nem gondolná, de a tompa kések sokkal több konyhai balesetet okoznak, mint az élesek. Ha éles késsel dolgozunk, szoktuk is mondani, hogy szinte magától vág, annyira nem kell rányomnunk az alapanyagra. Ezzel szemben a tompa késnél erővel kell pótolni a megfelelő él hiányát. És ha erőből dolgozunk csökken a pontosság és sokkal könnyebben csúszik meg, csavarodik el, megy félre és okoz balesetet, sérülést a penge.
2. Precízen csak éles késsel tudunk dolgozni
Ha nem erőből dolgozunk, akkor jobban oda tudunk figyelni a kés pontos irányítására és ennek több haszna is van. Egyenletesebb, pontosabb szeleteket és darabokat tudunk vágni és aprítani, ami egyrészt gusztusosabb, profibb megjelenésű ételeket eredményez, másrészt a szépen, egyenletesen felszeletelt alapanyagok egyenletesebben is sülnek és főnek, így az étel íze és állaga is tökéletesebb lesz.
3. Éles késsel könnyebb a munka
Bármilyen feladattal is kell megbirkóznunk, éles késsel biztos, hogy könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben végzünk. Legyen szó egy bonyolultabb feladatról, mondjuk egy karaj vagy egy tarja kicsontozásáról, vagy a leveszöldség megtisztításáról és feldarabolásáról, vagy egy szimpla kenyérszeletelésről, éles késsel biztos, hogy gyorsabban végzünk. És – nem mellesleg – a gyorsabb és könnyebb munka egyben azt is jelenti, hogy kevésbé fog elfáradni a kezünk és a karunk, így a hibák és a balesetek esélye is csökken.
4. Az éles kés még a kreativitásunknak is jót tesz
Aki szeret az új ötleteket, új formai megoldásokat, annak is elengedhetetlen a precízen vágó, éles kés. A kreatív ételötletek, az egyedi és eredeti szeletelési, darabolás és tálalási módok megvalósításához szinte mindig szükség van egy olyan éles késre, amivel a szokatlan vágásokat is meg tudjuk csinálni. Tompa késsel erőlködve a bonyolultabb formák kialakítása szinte biztos, hogy kudarcba fullad. „Jobb” esetben csak az ötlet esik kútba, rosszabb esetben akár az drága vagy időigényes alapanyag is tönkremehet.
5. Az éles kés hosszabb élettartamú
A komoly szakácskések és a komolyabb konyhai késkészletek bizony nem filléres dolgok, de legalább nagyon hosszú ideig, akár élethosszig kiszolgálnak bennünket. Feltéve, hogy megfelelően gondozzuk őket. És a gondozás egyik legfontosabb része az él karbantartása. Itt igen egyszerű a képlet: szó volt már róla, hogy a tompa kés élét erővel próbáljuk pótolni. Ez egyben azt is eredményezi az életlen kés pengéje sokkal gyorsabban kopik, mint a gondosan élezett és karbantartott penge. Valójában a tompa, csorba, töredezett, elgörbült, elhajlott éllel legjobb minőségű kést is tönkre lehet tenni.
A konklúzió: nincsen kés késélező nélkül
A legjobb, amit tehetünk a késünk, a biztonságunk, és az ételeink minősége érdekében: ha veszünk egy jó konyhakést, vegyünk hozzá egy jó minőségű, konyhai késélezőt is. Ez lehet kézi is vagy akár elektromos, a lényeg az, hogy használjuk rendszeresen, ne csak a fiókban porosodjon. A rendesen megélezett kések mindig meg fogják hálálni a gondoskodást, mert öröm lesz velük a munka.
Kattintson és válasszon magának egy profi késélezőt!
Professzionális késeket pedig itt tud választani!