Szerző: sousvidehungary.hu
A Sous Vide természetesen nem csak a húsevőket kényezteti, a zöldségfélék világában is teljesen otthonosan mozog és hozza azt, amiért szeretjük: a megszokottnál teltebb, gazdagabb ízeket és textúrákat. Az alábbi töltött karfiol recept például annyira izgalmas és eredeti vegán fogás, hogy az ember alig várja, hogy megkóstolhassa. Akkor is, ha egyébként nem vegán módon étkezik.
Hozzávalók
A karfiolhoz:
- 1 karfiol - szár nélkül és mag nélkül
- 100 ml víz
- 5 g só
- 1 g sárga mustármag
- 2 g édesköménymag
- 2 g koriandermag
A töltelékhez:
- 100 g konzerv csicseriborsó főzve
- 80 g lávababkonzerv főzve
- 20 g lávababkonzerv leve
- 20 g csicseriborsó főzővíz
- 1/4 citromhéj
- 10g apróra vágott áfonya
- 20 g apróra vágott kesudió
- 20 g apróra vágott csicseriborsó és lóbab.
- 10ml vörösborecet
- 1/4 citromlé
Elkészítés
- Állítsuk a sous vide-ot 82 °C-ra
- Tegyük a karfiolt, a vizet, a sót, a mustármagot, az édesköménymagot és a koriandermagot egy tasakba, és zárjuk le.
- Szuvidoljuk a karfiolt kb. 20-30 percig, amíg a karfiol megpuhul (túl puha ne legyen).
- Vegyük ki a vízfürdőből és hűtsük le.
- Turmixoljuk össze a csicseriborsót, a lóbabot, a gyümölcslevet, a csicseriborsó főzővizét és a citromhéjat, amíg félig sima nem lesz.
- Ezután adjuk a turmixhoz az áfonyát, a kesudiót, az apróra vágott csicseriborsót és lóbabot, a vörösborecetet és a citromlevet.
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- Vegyük ki a karfiolt a tasakból.
- Egy kanál vagy töltőzacskó segítségével nyomjuk a keveréket a karfiolvirágok közé, majd süssük aranyszínűre kb. 30-45 perc alatt.
Tipp
- Ha nincs töltőzacskónk, használhatjuk az egyik vákuumzacskót, csak vágjuk le az egyik sarkát és csavarjuk meg a tetejét.