Szerző: sousvidehungary.hu
A laska az egyik legsokoldalúbban felhasználható gombánk: főzve, párolva, pirítva, sütve, grillezve vagy salátában, egyaránt nagyszerű. És még egészséges is, egy igazi kis vitaminbomba. Gyógyhatásai napestig sorolhatók: a koleszterinszint csökkentésétől, a magas antioxidáns-tartalmán és a gyulladáscsökkentő hatásán át, az immunműködés javításáig. Ráadásul finom is. Ha valami ennyire hasznos és még jó is, az mindenképpen megérdemli, hogy az asztalon üdvözöljük.
Hozzávalók
A laskagombához:
- 5 laskagomba
- 1 teáskanál sárga mustármag
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1/2 teáskanál édesköménymag
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 100 ml víz
- 5 g só
A gomba körüli töltelékhez:
- 75 g csicseriborsó – konzerv
- 75 g fava bab – konzerv
- 20 ml lé a csicseriborsó dobozból
- 20 ml gyümölcslé a fava bab konzervből
- 1/2 teáskanál apróra vágott rozmaring
- 1/2 teáskanál apróra vágott zsálya.
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál a laskához összeállított száraz fűszerkeverékből (ld. feljebb)
Elkészítés
-
Állítsuk be a sous vide vízfürdőt 82 °C-ra.
- Keverjük össze a gombához való fűszereket: a mustármagot, a fekete borsot, az édesköménymagot, a fokhagymaport és a sót. Egy teáskanálnyit tegyünk külön a keverékből.
- Helyezzük a laskagombát a vákuumtasakba, adjuk hozzá a fűszerkeveréket és zárjuk le.
- Körülbelül 15 percig szuvidáljuk a gombát, utána vegyük ki a fürdőből, és tegyük félre hűlni zacskóstól.
- A csicseriborsót, fava babot, csicseriborsó levét, fava bab levét, rozmaringot és zsályát simára turmixoljuk, ízlés szerint fűszerezzük. Ez lesz a töltelék a gombához.
- A töltelékkel megkenjük a gombákat, majd vegán leveles tésztába tekerjük.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük pár perc alatt aranybarnára és ropogósra.
- Jó étvágyat hozzá!