Szerző: sousvidehungary.hu
A szürke tőkehal jól ismert Magyarországon, hiszen „hekk” néven a balatoni nyár elmaradhatatlan kelléke. Van, aki szereti, van, aki nem, de mindenki ugyanazt a bő olajban kisütött, enyhén gumis állagú, szálkamentes halat érti alatta (kenyérrel és „kovácsolt” uborkával).
Szerintünk itt az ideje, hogy a szürke tőkehal megmutassa, van élet a zsírpapíron túl is. A sous vide-ban kényeztetve mindjárt más lesz az állaga, mint olajban ázva; a chilis masalával körbetapasztva pedig olyan egzotikus illatokat varázsol az asztalra, hogy el se hisszük, hogy ugyanazzal a hallal van dolgunk, amiért sorban álltunk a fonyódi strandon.
Hozzávalók
- 2 adag szürke tőkehal megtisztítva
- 1 evőkanál apróra vágott chilis masala paszta
- 150 g előfőzött quinoa
- 100 g előfőzött vöröslencse
- 1 evőkanál apróra vágott koriander
- 1 evőkanál apróra vágott fehér hagyma
- 3 koktélparadicsom – durvára vágva
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű mustár
- 1-2 evőkanál kisebb kockákra cukkini
- 1 marék spenót – megmosva
- 1 evőkanál apróra vágott édeskömény
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1/2 lime leve
- 1 evőkanál chardonnay ecet
Elkészítés
- Állítsuk be a sous vide-ot 52 °C-ra.
- Kenjük be a szürke tőkehalat a chilis masala pasztával, sózzuk meg ízlés szerint és zárjuk le egy vákuumtasakba.
- Helyezzük az előmelegített vízbe és szuvidáljuk 25-30 percig.
- Vegyünk egy serpenyőt és pároljuk benne puhára a hagymát, a kurkumát, a brokkolit és az édesköményt.
- Ezután adjuk hozzá a quinoát, a paradicsomot, a koriandert, a mustárt és az ecetet. Forraljuk őket össze, ízlés szerint fűszerezzük, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre.
- Ha lejárt az idő, vegyük ki óvatosan a szürke tőkehalat a zacskóból, és szárítsuk le papírtörlővel. Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, és nagy lángon pirítsuk körbe a halhúst.
- Locsoljuk meg a halat egy kis lime-mal, majd vegyük ki a serpenyőből és pihentessük pár percig a tálalás előtt.
- Tálaljuk az apróra vágott korianderrel megszórva, az összepárolt, fűszeres zöldségek társaságában.