Szuvidált pézsmatökleves – krémes őszi finomság egyszerűen
A hűvösebb napok egyik legfinomabb fogása a krémes pézsmatökleves, amely nemcsak egészséges és laktató, de elegáns és különleges megjelenésével ünnepi asztalra is tökéletes választás. A sous-vide elkészítésnek köszönhetően a tök, az alma és a fűszerek ízei tökéletesen összeérnek, miközben a leves selymes és gazdag textúrát kap.
Hozzávalók (6 adaghoz)
-
1 közepes pézsmatök, meghámozva, 3–5 cm-es darabokra vágva (kb. 6 csésze)
-
1 nagy zöldalma, meghámozva, kimagozva, 3–5 cm-es darabokra vágva
-
1/2 vöröshagyma, apró kockákra vágva
-
3 friss kakukkfűág
-
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
-
1 teáskanál őrölt római kömény
-
1 teáskanál tengeri só
-
180 ml sűrű tejszín vagy zöldségalaplé (vegán verzióhoz)
-
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
-
4 evőkanál crème fraîche (francia tejföl, tejszínes tejföl) – elhagyható a vegán változathoz
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a sous-vide kádat 85 ºC-ra.
2. Vákuumozás
Keverje össze a pézsmatököt, az almát (pár szeletet tegyen félre a díszítéshez), a vöröshagymát, a kakukkfüvet, a fokhagymát, a római köményt és a sót. Helyezze az egészet vákuumtasakba, majd zárja le vákuumgéppel.
3. Sous-vide főzés
Tegye a vákuumozott tasakot a vízfürdőbe, és főzze 2 órán keresztül.
4. Krémesítés
A vákuumtasak tartalmát – a főzőfolyadékkal együtt – öntse turmixgépbe, és pürésítse simára. Miközben figyeli az állagot, lassan adagolja hozzá a tejszínt vagy a zöldségalaplevet. Folytassa a turmixolást, amíg a leves eléri a kívánt krémes állagot.
5. Ízesítés
Szükség esetén sózza, borsozza tovább.
6. Tálalás
A forró levest merje tálakba, tegyen a tetejére egy-egy kanál crème fraîche-t (tejfölt), majd díszítse a félretett almakockákkal.