Szuvidált pézsmatökleves

Krémes szuvidált pézsmatökleves tálalva szürke kerámia tálban, tetején egy kanál crème fraîche (francia tejföl), friss kakukkfűág és apró zöldalma kockák díszítésként.

Szuvidált pézsmatökleves – krémes őszi finomság egyszerűen

A hűvösebb napok egyik legfinomabb fogása a krémes pézsmatökleves, amely nemcsak egészséges és laktató, de elegáns és különleges megjelenésével ünnepi asztalra is tökéletes választás. A sous-vide elkészítésnek köszönhetően a tök, az alma és a fűszerek ízei tökéletesen összeérnek, miközben a leves selymes és gazdag textúrát kap.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 1 közepes pézsmatök, meghámozva, 3–5 cm-es darabokra vágva (kb. 6 csésze)

  • 1 nagy zöldalma, meghámozva, kimagozva, 3–5 cm-es darabokra vágva

  • 1/2 vöröshagyma, apró kockákra vágva

  • 3 friss kakukkfűág

  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 1 teáskanál őrölt római kömény

  • 1 teáskanál tengeri só

  • 180 ml sűrű tejszín vagy zöldségalaplé (vegán verzióhoz)

  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors

  • 4 evőkanál crème fraîche (francia tejföl, tejszínes tejföl) – elhagyható a vegán változathoz

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a sous-vide kádat 85 ºC-ra.

2. Vákuumozás

Keverje össze a pézsmatököt, az almát (pár szeletet tegyen félre a díszítéshez), a vöröshagymát, a kakukkfüvet, a fokhagymát, a római köményt és a sót. Helyezze az egészet vákuumtasakba, majd zárja le vákuumgéppel.

3. Sous-vide főzés

Tegye a vákuumozott tasakot a vízfürdőbe, és főzze 2 órán keresztül.

4. Krémesítés

A vákuumtasak tartalmát – a főzőfolyadékkal együtt – öntse turmixgépbe, és pürésítse simára. Miközben figyeli az állagot, lassan adagolja hozzá a tejszínt vagy a zöldségalaplevet. Folytassa a turmixolást, amíg a leves eléri a kívánt krémes állagot.

5. Ízesítés

Szükség esetén sózza, borsozza tovább.

6. Tálalás

A forró levest merje tálakba, tegyen a tetejére egy-egy kanál crème fraîche-t (tejfölt), majd díszítse a félretett almakockákkal.