Szuvidált fűszeres-fokhagymás zöldbab

Szuvidált fűszeres-fokhagymás zöldbab

Fűszeres-fokhagymás zöldbab – különleges köret egyszerűen

A zöldbab nem csupán egy hétköznapi zöldség, hanem igazi konyhai jolly joker, amelyből pár lépésben ínycsiklandó köret készíthető. Önmagában is finom, de egy kis fűszerezéssel és különleges elkészítési módszerrel még izgalmasabb fogás varázsolható belőle. Ez a fűszeres-fokhagymás zöldbab recept nemcsak egészséges, hanem látványos és különleges köretként is megállja a helyét.

Miért érdemes elkészíteni?

  • Egyszerű elkészíteni, mégis különleges ízélményt nyújt.

  • A szuvidálás és a vákuumozás segítségével a zöldbab megőrzi ropogósságát és természetes édességét.

  • Remek választás húsok mellé köretként, de akár önálló, könnyű fogásként is fogyasztható.

  • Az erőteljes fokhagymás és csípős fűszerezés izgalmassá teszi a zöldséget.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 4 nagy maréknyi friss zöldbab, megtisztítva

  • 1 teáskanál tengeri só

  • 1 evőkanál szétnyomott fokhagyma

  • 1 evőkanál pirospaprika-pehely

  • 1 evőkanál sriracha szósz

  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése:

Állítsa a gépet 86 ºC-ra.

2. Zöldbab blansírozása:

Forraljon vizet egy nagy lábasban, majd a zöldbabot főzze benne 60 másodpercig. Ezután azonnal tegye jeges vízbe, hogy megőrizze ropogósságát és élénk színét.

3. Fűszeres szósz elkészítése:

Egy kis tálban keverje össze a fokhagymát, a pirospaprika-pelyhet, a srirachát és az olívaolajat.

4. Vákuumozás:

Helyezze a blansírozott babot egy vákuumtasakba vagy vákuumfóliába, szórja meg sóval, majd öntse rá a fűszeres szószt. Használjon vákuumgépet, és zárja le légmentesen.

5. Szuvidálás:

Tegye a vákuumozott tasakot a vízfürdőbe, és főzze 1 órán át.

6. Tálalás:

Vegye ki a zöldbabot a vákuumtasakból, majd azonnal tálalja.

Tipp a még intenzívebb ízekhez

Ha gazdagabb ízvilágot szeretne, tartsa meg a főzőfolyadékot. Öntse egy kis lábasba, és forralja fel közepes lángon, amíg a felére be nem sűrűsödik. Ezt a szószt ráöntheti a zöldbabra, amely így még ízletesebb lesz.

Tálalási javaslat

  • Köretként kiváló grillezett húsok vagy hal mellé.

  • Önálló fogásként tálalhatja rizzsel, kuszkusszal vagy friss salátával.

  • Egy kevés friss citromlével meglocsolva még frissebb és üdébb ízt kap.