Szuvidált passiógyümölcsös sodó

Konyhai környezetben, fa pulton befőttesüvegekben tálalt passiógyümölcsös sodó, tetején friss gyümölcspéppel és magokkal, mellette félbevágott passiógyümölcsök és egy konyharuha

Passiógyümölcsös sodó sous-vide – egzotikus krém desszert

A sodó hagyományosan egy gazdag, krémes vaníliás öntet, amely számos sütemény és desszert kísérője lehet. A passiógyümölccsel gazdagított változat igazi nyárias különlegesség: egyszerre édes, friss és enyhén savanykás. A sous-vide technológia garantálja a selymes textúrát és a hibátlan állagot, miközben a gyümölcs íze tökéletesen beleolvad a sodóba.

Hagyományosan babapiskótával fogyasztják, amit a krémbe mártogatnak, de biscotti vagy gyömbéres keksz is kiváló hozzá.

Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?

  • Tökéletes állag – nincs darabos vagy túlfőtt krém.

  • Friss, gyümölcsös íz – a passiógyümölcs teljes aromája megmarad.

  • Praktikus tárolás – befőttesüvegben akár 3 napig hűtőben tartható.

  • Elegáns desszert – vacsorapartira vagy nyári vendégségbe ideális.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 6 nagy tojássárgája

  • 1 és 1/5 csésze porcukor

  • 3 csésze sűrű tejszín

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 3 friss passiógyümölcs húsa (vagy 170 g passiógyümölcspép konzervből)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a készüléket 90 ºC-ra.

2. Tojásos alap

Robotgéppel verje fel a tojássárgáját a porcukorral, amíg halvány és krémes lesz.

3. Tejszín melegítése

Közepes hőfokon forralja fel a tejszínt éppen forráspont alá. Adja hozzá a vaníliát, majd főzze alacsony hőn 3–4 percig. Vegye le a tűzről, és hagyja hűlni 2–3 percig.

4. Hőkiegyenlítés

A meleg tejszínből egy keveset öntsön a tojásos keverékhez, és keverje el. Ezután lassan adagolja hozzá a többi tejszínt, folyamatos keverés mellett.

5. Passiógyümölcs hozzáadása

Keverje bele a passiógyümölcspépet, és ossza el a krémet 6 kis befőttesüvegben.

6. Sous-vide főzés

Csavarja az üvegek tetejét ujjbegyszorosra, majd tegye a vízfürdőbe, és főzze 45 percig.

7. Tálalás vagy tárolás

Vegye ki az üvegeket, hűtse 5 percig, majd tálalhatja azonnal. Ha nem fogyasztja el azonnal, hűtőben tárolja – így akár 3 napig is eltartható.

Tipp a tálaláshoz

  • Kínálja babapiskótával, biscottival vagy gyömbéres keksszel.

  • Friss gyümölcsökkel is díszítheti: málna, eper vagy áfonya jól illik hozzá.

  • Hidegen még selymesebb és frissebb élményt ad.