Passiógyümölcsös sodó sous-vide – egzotikus krém desszert
A sodó hagyományosan egy gazdag, krémes vaníliás öntet, amely számos sütemény és desszert kísérője lehet. A passiógyümölccsel gazdagított változat igazi nyárias különlegesség: egyszerre édes, friss és enyhén savanykás. A sous-vide technológia garantálja a selymes textúrát és a hibátlan állagot, miközben a gyümölcs íze tökéletesen beleolvad a sodóba.
Hagyományosan babapiskótával fogyasztják, amit a krémbe mártogatnak, de biscotti vagy gyömbéres keksz is kiváló hozzá.
Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?
-
Tökéletes állag – nincs darabos vagy túlfőtt krém.
-
Friss, gyümölcsös íz – a passiógyümölcs teljes aromája megmarad.
-
Praktikus tárolás – befőttesüvegben akár 3 napig hűtőben tartható.
-
Elegáns desszert – vacsorapartira vagy nyári vendégségbe ideális.
Hozzávalók (6 adaghoz)
-
6 nagy tojássárgája
-
1 és 1/5 csésze porcukor
-
3 csésze sűrű tejszín
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
3 friss passiógyümölcs húsa (vagy 170 g passiógyümölcspép konzervből)
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a készüléket 90 ºC-ra.
2. Tojásos alap
Robotgéppel verje fel a tojássárgáját a porcukorral, amíg halvány és krémes lesz.
3. Tejszín melegítése
Közepes hőfokon forralja fel a tejszínt éppen forráspont alá. Adja hozzá a vaníliát, majd főzze alacsony hőn 3–4 percig. Vegye le a tűzről, és hagyja hűlni 2–3 percig.
4. Hőkiegyenlítés
A meleg tejszínből egy keveset öntsön a tojásos keverékhez, és keverje el. Ezután lassan adagolja hozzá a többi tejszínt, folyamatos keverés mellett.
5. Passiógyümölcs hozzáadása
Keverje bele a passiógyümölcspépet, és ossza el a krémet 6 kis befőttesüvegben.
6. Sous-vide főzés
Csavarja az üvegek tetejét ujjbegyszorosra, majd tegye a vízfürdőbe, és főzze 45 percig.
7. Tálalás vagy tárolás
Vegye ki az üvegeket, hűtse 5 percig, majd tálalhatja azonnal. Ha nem fogyasztja el azonnal, hűtőben tárolja – így akár 3 napig is eltartható.
Tipp a tálaláshoz
-
Kínálja babapiskótával, biscottival vagy gyömbéres keksszel.
-
Friss gyümölcsökkel is díszítheti: málna, eper vagy áfonya jól illik hozzá.
-
Hidegen még selymesebb és frissebb élményt ad.