Juharos-kakukkfüves barack sous-vide – nyári desszert újragondolva
Kevés dolog vetekszik azzal az élménnyel, amikor egy frissen szedett, napérlelte barackba harap. Ha azonban szeretné még különlegesebbé tenni ezt a gyümölcsöt, próbálja ki a sous-vide módszert juharsziruppal és kakukkfűvel. Az eredmény: selymes, lédús barack, amelyet az édes juharszirup és az illatos fűszerek harmóniája tesz igazán egyedivé.
Ez a desszert sokoldalú: önmagában is élvezetes, de fagylalttal, mascarponéval vagy akár egy ropogós cobbler tetejeként is tökéletes.
Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?
-
Megőrzi a gyümölcs lédússágát és állagát – nem fő szét, hanem tökéletesen puha marad.
-
Fűszeres-gyümölcsös harmónia – a juharszirup édessége és a kakukkfű frissessége különleges ízt ad.
-
Egyszerű, de elegáns desszert – vendégvárónak vagy nyári vacsora lezárásaként is tökéletes.
-
Előre elkészíthető – a hűtőben 5 napig is eltartható.
Hozzávalók (4 adaghoz)
-
6 érett őszibarack, kimagozva, felnegyedelve
-
1/2 csésze jó minőségű kanadai juharszirup
-
2 evőkanál víz
-
1 evőkanál frissen facsart citromlé
-
3 friss kakukkfűág
-
1 friss rozmaringág
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a készüléket 82 ºC-ra.
2. Vákuumozás és főzés
Tegye a barackot a juharsziruppal, a vízzel, a citromlével és a fűszerekkel együtt vákuumtasakba, majd vákuumozza le. Helyezze a vízfürdőbe, és főzze 45 percig.
3. Előkészítés
Vegye ki a tasakot, távolítsa el a kakukkfüvet és a rozmaringot.
4. Tálalás
Fogyassza azonnal, vagy tárolja a főzőlével együtt hűtőben, lezárva, legfeljebb 5 napig.
Tipp a tálaláshoz
-
Kínálja vaníliafagylalttal vagy mascarpone krémmel.
-
Egy ropogós cobbler sütemény feltéteként is mennyei.
-
Ha különleges ízvilágra vágyik, szórja meg pirított dióval vagy mandulával.