Szuvidált fagylaltalap malátával

„Három gombóc krémes malátás fagylalt ropogós tölcsérben, tetején karamellszósszal lecsorgatva és aprított dióval megszórva, világos háttér előtt.”

Malátás fagylaltalap sous-vide – retro íz modern technológiával

A malátás tejturmix sokak gyerekkori kedvence – ennek ihletésére született ez a malátás fagylaltalap sous-vide változatban. A módszer garantálja a tökéletesen sima, krémes állagot, amely ideális alap fagylaltokhoz, shake-ekhez vagy akár banánsplithez.

A recept maga az alapkrémet adja, amelyet a sous-vide főzés után a megszokott fagylaltkészítő módszerrel (fagylaltgépben vagy kézi kevergetéssel) alakíthat fagylalttá.

Miért érdemes kipróbálni?

  • Tökéletes állag – a sous-vide főzés megakadályozza a buborékosodást és biztosítja a krémességet.

  • Gazdag ízvilág – a maláta mély, karamellás ízt ad, amely remekül illik a fagylalthoz.

  • Sokoldalú felhasználás – önmagában fagylaltként, shake-hez vagy desszertekhez is ideális.

  • Retro élmény modern módon – a gyerekkor kedvenc íze sous-vide kád segítségével.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 1 csésze tej

  • 1 csésze sűrű tejszín

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 6 tojássárgája

  • 1/2 csésze szuvidált egyszerű szirup

  • 1/2 csésze malátapor

  • csipetnyi só

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a készüléket 85 ºC-ra.

2. Tejes alap elkészítése

Robotgéppel verje fel a tejet, a tejszínt, a vaníliát, a tojássárgákat és az egyszerű szirupot, amíg lágy és habos lesz (1–2 perc).

3. Malátás keverék

A malátaport tegye egy külön tálba, és kevés tejkeverékkel oldja fel, majd adjon hozzá még egy keveset, amíg teljesen sima lesz.

4. Összekeverés és vákuumozás

A malátás keveréket szűrje a tejes alaphoz, majd keverje simára. Töltse vákuumtasakba, és vákuumozza le.

5. Sous-vide főzés

Helyezze a tasakot a vízfürdőbe, és főzze 1 óra 10 percig.

10 percenként vegye ki, és konyharuhára téve masszírozza át 15 másodpercig, hogy elkerülje a buborékosodást.

6. Lehűtés

Vegye ki a tasakot, majd tegye azonnal jégfürdőbe, amíg teljesen kihűl.

7. Fagylalt készítése

A lehűlt alapot a megszokott módszerrel (fagylaltgépben vagy kézi kevergetéssel) fagylalttá alakíthatja.

Tipp a tálaláshoz

  • Készítsen belőle banánsplitet tejszínnel, karamellszósszal, makadámdióval és csokis malátagolyóval.

  • Shake-hez is kiváló alap: turmixolja össze tejjel és jéggel.

  • Ízesítheti csokoládéval, kávéval vagy gyümölcsökkel is.