Malátás fagylaltalap sous-vide – retro íz modern technológiával
A malátás tejturmix sokak gyerekkori kedvence – ennek ihletésére született ez a malátás fagylaltalap sous-vide változatban. A módszer garantálja a tökéletesen sima, krémes állagot, amely ideális alap fagylaltokhoz, shake-ekhez vagy akár banánsplithez.
A recept maga az alapkrémet adja, amelyet a sous-vide főzés után a megszokott fagylaltkészítő módszerrel (fagylaltgépben vagy kézi kevergetéssel) alakíthat fagylalttá.
Miért érdemes kipróbálni?
-
Tökéletes állag – a sous-vide főzés megakadályozza a buborékosodást és biztosítja a krémességet.
-
Gazdag ízvilág – a maláta mély, karamellás ízt ad, amely remekül illik a fagylalthoz.
-
Sokoldalú felhasználás – önmagában fagylaltként, shake-hez vagy desszertekhez is ideális.
-
Retro élmény modern módon – a gyerekkor kedvenc íze sous-vide kád segítségével.
Hozzávalók (6 adaghoz)
-
1 csésze tej
-
1 csésze sűrű tejszín
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
6 tojássárgája
-
1/2 csésze szuvidált egyszerű szirup
-
1/2 csésze malátapor
-
csipetnyi só
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a készüléket 85 ºC-ra.
2. Tejes alap elkészítése
Robotgéppel verje fel a tejet, a tejszínt, a vaníliát, a tojássárgákat és az egyszerű szirupot, amíg lágy és habos lesz (1–2 perc).
3. Malátás keverék
A malátaport tegye egy külön tálba, és kevés tejkeverékkel oldja fel, majd adjon hozzá még egy keveset, amíg teljesen sima lesz.
4. Összekeverés és vákuumozás
A malátás keveréket szűrje a tejes alaphoz, majd keverje simára. Töltse vákuumtasakba, és vákuumozza le.
5. Sous-vide főzés
Helyezze a tasakot a vízfürdőbe, és főzze 1 óra 10 percig.
10 percenként vegye ki, és konyharuhára téve masszírozza át 15 másodpercig, hogy elkerülje a buborékosodást.
6. Lehűtés
Vegye ki a tasakot, majd tegye azonnal jégfürdőbe, amíg teljesen kihűl.
7. Fagylalt készítése
A lehűlt alapot a megszokott módszerrel (fagylaltgépben vagy kézi kevergetéssel) fagylalttá alakíthatja.
Tipp a tálaláshoz
-
Készítsen belőle banánsplitet tejszínnel, karamellszósszal, makadámdióval és csokis malátagolyóval.
-
Shake-hez is kiváló alap: turmixolja össze tejjel és jéggel.
-
Ízesítheti csokoládéval, kávéval vagy gyümölcsökkel is.