Szerző: souvidehungary.hu
A sertéspofa ritka vendég a magyar konyhákban, pedig ez a különösen ízletes, nagyszerű állagú húsféle igazán több figyelmet érdemelne. A legtöbb hentesnél nem is tartják, ahol pedig mégis elérhető, ott gyorsan lecsapnak rá az ínyencek. Szuvidálva a sertéspofa a legjobb formáját mutatja, puha, omlós, szaftos, igazi csemege.
Hozzávalók
- 12 sertéspofa
- só
- 1/2 vöröshagyma, apróra vágva
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1 szál kakukkfű
- 400 ml csirkealaplé
Elkészítés
- Melegítsük elő a vízfürdőt 80 ⁰C-ra.
- Dörzsöljük be a sertéspofát egy kevés sóval.
- Melegítsünk meg nagy serpenyőt magas hőfokra. Amikor már nagyon forró, tegyük bele a sertéspofát, és süssük mindkét oldalát gyorsan aranybarnára, aztán tegyük félre a húst hűlni.
- Tegyük a felaprított hagymát és sárgarépát a forró serpenyőbe. Addig pirítsuk, amíg összekaramellizálódnak, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet és a csirkealaplevet.
- Forraljuk fel, és addig főzzük, amíg a folyadék a fele elpárolog. Ezt is hagyjuk kihűlni.
- Tegyük a sertéspofát egy vákuumzacskóba a kihűlt hagymás-sárgarépás folyadékkal együtt.
- Tegyük a zacskót a vízfürdőbe, és hagyjuk benne 8 órán át.
- Az idő leteltével vegyük ki a vákuumzacskót a vízből. A zacskóban lévő folyadékot öntsük egy lábasba, a sertéspofát pedig tegyük félre.
- A folyadékot forraljuk fel, és főzzük addig, amíg mártás állagú lesz.
- Kanalazzuk a mártást a sertéspofára, és tálaljuk párolt zöldséggel vagy egy kis burgonyapürével.