Szerző: sousvidehungary.hu
A pármai sonkás póréhagymatekercs egy gyorsan összedobható, könnyű fogás, ami nagyszerű előételként lopja be magát bármilyen vacsoravendég szívébe. Ha belegondolunk a friss szuvidált póréhagyma, a füstölt sonka és az édes-savanyú vinegrette együtt olyan különleges ízkompozíciót alkot, amivel nagyon ritkán talákozunk. Igazi kulináris kuriózum.
Hozzávalók
- 3 közepes méretű póréhagyma, csak a fehér részek (kb. 12 cm hosszúak).
- 4 szelet pármai sonka
- 1 evőkanál sült fokhagymapüré
- 2 evőkanál mézes-mustáros vinaigrette
- Só és bors ízlés szerint
A mártáshoz:
- 2 teáskanál méz
- 2 teáskanál mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál balzsamecet
- fehér bors
- só
Elkészítés
- Először készítsük el a mártást. Keverjük össze a mézet és a mustárt egy kisebb tálban, majd adjuk hozzá a citromlevet, egy csipet sót és egy kevés fehér borsot.
- Adjuk hozzá lassan az olivaolajat és jól keverjük el, végül balzsamecetet is hozzá keverjük.
- Ha elkészült a vinegrette, tegyük a hűtőbe pihenni.
- Ezután melegítsük elő a vízfürdőt 88 °C-ra.
- Fektessünk 3 fólialapot a munkaasztalra, egyiket a másikra, és nyomkodjuk ki közülük az esetleges légbuborékokat.
- Helyezzük a pármai sonka szeleteket a fóliára úgy, hogy a széleken átfedjék egymást.
- Finoman sózzuk, borsozzuk a póréhagymát és kenjük be a fokhagymapürével.
- Helyezzük a póréhagymákat a sonkára, hogy háromszöget alkossanak, majd tekerjük fel szorosan a fólia segítségével.
- Az elkészült sonkatekercset tekercset óvatosan tegyük egy tasakba, vákuumozzuk le.
- Helyezzük a sous vide-ba 1 órára.
- Ha letelt az idő, vegyük ki óvatosan a tekercset a tasakból, és hagyjuk hűlni 5 percig.
- Egy forró serpenyőben a karamellizáljuk a tekercs mindegyik oldalát, amíg aranyszínű nem lesz.
- Tálaljuk az öntettel és egy kis salátával.