Szerző: sousvidehungary.hu
Lehet egy marhasült „könnyű”? Ez a recept legalább is kísérletet tesz rá. A grillezett brokkolival és a rukkolás salsával, nálunk teljesen szokatlan összeállításban fut ki a pályára jól ismert roast beef. Ízlés szerint lehet rare, medium vagy well-done, mindenhogy különleges lesz ezekkel a friss és pikáns kísérőkkel.
Hozzávalók
Marhahús:
- 600-700 g marhafartő
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű vagy dijoni mustár
- Csipetnyi tengeri só
Rukkola salsa verde:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis mogyoróhagyma apró kockákra vágva
- 50 g megmosott rukkola
- 10 g egyéb fűszernövények, például bazsalikom és petrezselyem.
- 3 szardellafilé
- 2 evőkanál vörösborecet
- 6 evőkanál olívaolaj
Brokkoli:
- 150 g zsenge szárú brokkoli
- Olívaolaj
- Egy kis fekete bors
Elkészítés
- Állítsuk be a sous vide-ot 54 ⁰C-ra. A marhafartőt helyezzük vákuumtasakba és hagyjuk a vízfürdőben 4,5 órára. Így végül medium marhahúst kapunk. Ha inkább a well-done szeretnénk a marhahúst, növeljük a hőmérsékletet.
- 4,5 óra után vegyük ki a húst, hűtsük szobahőmérsékletűre. Kenjük meg 1 evőkanál dijoni mustárral és egy kis tengeri sóval. Tegyük egy újabb vákuumzacskóba, helyezzük vissza a vízfürdőbe további 5 órára.
- Amikor a marhahús már majdnem kész, készítsük el a salsát.
- Pépesítsük össze a mogyoróhagymát, a fokhagymát, majd a hozzáadott szardellát egy konyhai robotgépben.
- Ezután adjuk hozzá a rukkolát és a fűszernövényeket, és ezt is pépesítsük össze. Az elkészült keveréket tegyük egy kis tálba, adjuk hozzá az olívaolajat és a vörösborecetet.
- Amikor a marhahús elkészült, vegyük ki a zacskóból, és töröljük szárazra.
- Melegítsünk elő egy serpenyőt (vagy grillsütőt), és pirítsuk körbe a húst ropogósra. Utána tegyük félre.
- A brokkolihoz adjunk egy kis olívaolajat éls törött borsot, aztán grillezzük pár percig.
- A húst vékony szeletekre vágjuk, hozzá tesszük a grillezett brokkolit meglocsoljuk a pikáns és és borsos salsa verde-vel.