sous-vide-marhasult-yorkshire-pudding

Sous vide marhafartő, madeira mártással és Yorkshire puddinggal

A brit konyha egyik ékköve, a „roast beef”, méltán híres szerte a világon, különösen, ha madeira mártással és Yorkshire puddinggal tálaljuk. Ez az ünnepi fogás a sous vide technológia segítségével mostantól otthon is elkészíthető, tökéletes eredménnyel. A sous vide biztosítja, hogy a marhafartő minden alkalommal omlós, szaftos és egyenletesen készült legyen.

Hozzávalók (4-6 főre):

A marhasülthöz:

  • 2 kg érlelt marhafartő
  • 2 tk apróra vágott kakukkfű
  • 2 tk tengeri só
  • ½ evőkanál őrölt fekete bors
  • 3 evőkanál olívaolaj

A madeira mártáshoz:

  • 3 finomra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd hámozott fokhagyma
  • 50 g szárított vargánya gomba
  • 200 ml madeira bor
  • 400 ml marhahúsleves

A Yorkshire puddinghoz:

  • 110 g fehér liszt
  • 2 tojás
  • 300 ml tej
  • 20 g olvasztott vaj
  • Olaj a sütőformákhoz

Elkészítési lépések

1. Madeira mártás
  1. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne égjen meg.
  2. Hozzáöntjük a madeira bort, és lassú tűzön főzzük, hogy az alkohol elpárologjon, és az ízek koncentrálódjanak.
  3. Beletesszük a szárított vargányát és a marhahúslevest, majd addig főzzük, míg a mártás fényesre és selymesre besűrűsödik.
  4. Finom szitán átszűrjük, hogy sima állagot kapjunk.
2. Yorkshire pudding
  1. A lisztet átszitáljuk, és egy csipet sóval elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ahová beleütjük a tojásokat.
  2. Habverővel összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet, hogy sima tésztát kapjunk.
  3. Belekeverjük az olvasztott vajat, majd a tésztát 15-20 percre pihenni hagyjuk.
  4. Muffintálcát olajjal kikenünk, és előmelegített sütőbe tesszük, hogy forró legyen.
  5. A forró tálcába kanalazzuk a tésztát, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
3. Sous vide marhafartő
  1. A marhahúst alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és kakukkfűvel, majd megkenjük olívaolajjal.
  2. Vákuumtasakba helyezzük, és légmentesen lezárjuk.
  3. 56 °C-ra előmelegített vízfürdőbe tesszük, és 4,5 órán keresztül sous vide-oljuk. Ez angolos („rare”) eredményt ad, de ha közepesen átsült húst szeretnénk, 58 °C-on készítsük.
  4. A főzés után a húst jeges vízben lehűtjük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
4. Tálalás előtti pirítás
  1. A húst közvetlenül tálalás előtt forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán körbepirítjuk, hogy kívül ropogós kérget kapjon.
  2. Húsvágó deszkán pihentetjük néhány percig, majd vékony szeletekre vágjuk.

Tálalási javaslat

A marhafartőt helyezzük a tányér közepére, locsoljuk meg madeira mártással, és kínáljuk mellé a Yorkshire puddingot. A fogást párolt zöldségekkel, például répával vagy zöldbabbal tehetjük még teljesebbé.

Extra tippek:

  • A Yorkshire pudding akkor lesz igazán tökéletes, ha a sütőforma és az olaj is forró, amikor a tésztát hozzáadjuk.
  • A madeira mártás ízét egy kevés vaj hozzáadásával még gazdagabbá tehetjük a főzés végén.
  • Ha nincs sous vide gép, a marhahúst hagyományos sütőben is elkészíthetjük, de a sous vide biztosítja a legjobb állagot.

Ez a fogás garantáltan lenyűgözi a családot vagy vendégeket, és megmutatja, hogy a brit konyha valóban rejt elegáns és finom meglepetéseket!

    HASONLÓ BEJEGYZÉSEK