sous-vide-marhasult-yorkshire-pudding

Sous vide marhafartő, madeira mártással és Yorkshire puddinggal

Szerző: sousvidehungary.hu

A brit ünnepi ebédek klasszikus fogása, amit minden valamirevaló háziasszony el tud készíteni a szigetországban. Vannak, akik azt mondják, hogy a britek nem is tudnak főzni. Nem akarunk ebben igazságot tenni, de az tény, hogy a jól elkészített brit marhasült, a híres „roast beef” a világ egyik, legismertebb, legsikeresebb étele. Különösen Yorkshire puddinggal és madeira mártással. Úgyhogy itt az ideje, hogy mi is megismerkedjünk vele, különösen, hogy a sous vide óriási segítséget nyújt a tökéletes végeredmény eléréséhez.

 

 

Hozzávalók

 

  • 2 kg érlelt marhafartő

  • 2 tk apróra vágott kakukkfű levél

  • 2 tk tengeri só
  • ½ evőkanál őrölt feketebors
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 3 finomra vágott vöröshagyma

  • 50 g szárított vargánya gomba
  • 2 gerezd hámozott fokhagyma
  • 200 ml Madeira bor
  • 400 ml marhahúsleves
  • 110 g fehér liszt
  • 2 tojás
  • 300 ml tej
  • 20 g olvasztott vaj

 

 

Elkészítés

 

A MADEIRA MÁRTÁS

 

  1. Egy serpenyőben kevés olajon óvatosan üvegesre pároljuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma már átlátszó és aranyszínű, hozzáöntjük a madeira bort.

  2. Folytatjuk a párolást a madeirában, majd hozzá adjuk a szárított vargányát és a marhahúslevet. Addig főzzük a mártást, míg szép fényesre besűrűsödik.

  3. Az elkészült mártást végül átszűrjük egy finom szitán.

 

 

A YORKSHIRE PUDDING

 

  1. Szitáljuk át a lisztet, keverjük el egy csipet sóval. Készítsünk mélyedést a liszt közepébe és üssük bele a tojásokat.

  2. Habverővel óvatosan keverjük össze és apránként adjuk hozzá a tejet.

  3. Keverjük hozzá az olvasztott vajat, majd hagyjuk állni egy kicsit.

  4. Olajjal kenjük ki egy muffintálcát és tegyük forró sütőbe.

  5. Amikor már felforrósodott a sütőtálca, minden muffin formába adjunk egy keveset a tésztából. 20-30 perc alatt megkel és aranybarnára sül.


 

A MARHASÜLT

 

  1. Fűszerezzük be a marhahúst tengeri sóval, fekete borssal és apróra vágott kakukkfűvel, majd kenjük meg egy kevés olívaolajjal. Helyezzük a marhahúst egy vákuumtasakba és zárjuk le.

  2. Helyezzük a tasakot 56 °C-ra előmelegített vízfürdőbe, és szuvidoljuk 4 és fél órán keresztül. Ez „rare”, azaz „angolos” eredményt ad.

  3. Tálalás előtt egy kevés zsiradékon gyorsan körbepirítjuk, hogy kívül ropogós legyen.

  4. Húsvágó deszkán tálaljuk, ahol kényelmesen fel tudjuk szeletelni.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK