Szerző: sousvidehungary.hu
A kapros és a spenótos lazac külön-külön is kiharcolta már az előkelő helyét a lazacos eledelek toplistáján. A kettő együtt, megbolondítva egy remek, tejszínes-tormás mártással, komoly ízorgiát ígér. Külön érdekes, hogy a lazacot ebben az esetben nem kell kérgezni a szuvidolás után, ahogy van, vajpuhán neki lehet állni. Persze aki rá akar pirítani egyet, az bátran megteheti.
Hozzávalók
- 4 lazac filé (egyenként kb. 100-120 g)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 2 szál kapor
- 500 g friss spenót
- 50 g vaj
- só
- bors
A mártáshoz:
- 150 ml tejszín
- 40 g tormakrém
- 1-2 evőkanál citromlé
- Só, fehér bors
Elkészítés
- A lazacot megmossuk, szárazra töröljük, megkenjük olívaolajjal, és enyhén megsózzuk.
- Mossuk meg a kaprot, töröljük szárazra és helyezzük a filékre.
- Helyezzük a kapros haldarabokat vákuumzacskóba, ügyelve arra, hogy a filék ne fedjék egymást. Vákuumozzuk le a zacskót.
- Melegítsük elő 48 °C-ra a szuvidáló kádat és helyezzük el benne a halat 40 percre.
- Közben mossuk meg és daraboljuk fel a spenótot, aztán hagyjuk megszáradni.
- Olvasszuk meg a vajat egy lábosban és fűszerezzük kevés sóval és borssal.
- Adjuk hozzá a spenótot, és pároljuk fedő alatt pár percig. 1-2 perc után forgassuk át és pároljuk tovább néhány percig.
- A mártáshoz forraljuk össze a hozzávalókat egy kis fazékban, pároljuk 1-2 percig, majd sózzuk és borsozzuk.
- Óvatosan vegyük ki a filéket a vákuumzacskóból, és tálaljuk a spenóttal és a mártással.
- Köretnek tésztát vagy burgonyát adunk hozzá.