Szerző: sousvidehungary.hu
A laposhal az ínyencek eledele, különösen sous vide változatban. De még a hétpróbás ízvarázslók számára is komoly meglepetéseket tartogat ez a recept, ami egy szokatlan összeállítású salsával kínálja a hófehér laposhalfilét. Gondolkodtunk rajta, hogy mihez tudnánk hasonlítani ezt az ízkompozíciót, de igazából semmihez sem hasonlítható. Egyszerűen remek.
Hozzávalók
- 4 x 350 g laposhal szelet
- 150 g vaj
- 1 citrom leve
- 1 tyúkhúsleves kocka
- 1 tk szárított kapor
- 25 g sózott bébikapribogyó
- 75 ml olívaolaj
- 150 g csípős fűszeres chorizo kolbász - kockára vágva
- 2 nagy fej burgonya - kockára vágva és blansírozva
- 1 kis csokor petrezselyem
- 4 db paradicsom - negyedelve - kimagozva - kockára vágva
- 1 evőkanál almaecet
- Maldon tengeri só
- fehér bors
Elkészítés
- Tegyük egy tányérra a laposhal szeleteket, fűszerezzük sóval és fehér borssal.
- Olvasszuk fel a vajat egy forró serpenyőben, és folyamatos kevergetéssük, míg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a kaprot, a citromlevet és az porrá tört húsleves kockát.
- Keverjük simára a mártást, aztán tegyük félre hűlni.
- Helyezzük a befűszerezett laposhal szeleteket vákuumtasakokba és adjuk, hozzá a mártást egyenlően elosztva.
- A tasakokat zárjuk le és szuvidáljuk az 56 °C-ra előmelegített vízben 40 percig.
- Közben melegítsünk fel közepes lángon egy serpenyőt, tegyük bele a chorizót, és lassan olvasszuk ki belőle a zsiradékot. Ekkor adjuk hozzá a kis kockára vágott paradicsomot és burgonyát, a kapribogyót, a petrezselymet, az ecetet és az olívaolajat. Pároljuk össze a salsát, tálalás előtt pedig hűtsük le.
- Ha a laposhal megfőtt, ízlés szerint fűszerezzük, és a salsával tálaljuk.