sous-vide-laposhal-chorizo-salsaval

Vajban szuvidált laposhal, chorizó-petrezselyem-kapribogyó salsával

Szerző: sousvidehungary.hu

A laposhal az ínyencek eledele, különösen sous vide változatban. De még a hétpróbás ízvarázslók számára is komoly meglepetéseket tartogat ez a recept, ami egy szokatlan összeállítású salsával kínálja a hófehér laposhalfilét. Gondolkodtunk rajta, hogy mihez tudnánk hasonlítani ezt az ízkompozíciót, de igazából semmihez sem hasonlítható. Egyszerűen remek.

 

Hozzávalók

 

  • 4 x 350 g laposhal szelet

  • 150 g vaj

  • 1 citrom leve

  • 1 tyúkhúsleves kocka

  • 1 tk szárított kapor

  • 25 g sózott bébikapribogyó

  • 75 ml olívaolaj

  • 150 g csípős fűszeres chorizo kolbász - kockára vágva
  • 2 nagy fej burgonya - kockára vágva és blansírozva

  • 1 kis csokor petrezselyem

  • 4 db paradicsom - negyedelve - kimagozva - kockára vágva

  • 1 evőkanál almaecet

  • Maldon tengeri só

  • fehér bors

 

Elkészítés

 

  1. Tegyük egy tányérra a laposhal szeleteket, fűszerezzük sóval és fehér borssal.

  2. Olvasszuk fel a vajat egy forró serpenyőben, és folyamatos kevergetéssük, míg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a kaprot, a citromlevet és az porrá tört húsleves kockát.

  3. Keverjük simára a mártást, aztán tegyük félre hűlni.

  4. Helyezzük a befűszerezett laposhal szeleteket vákuumtasakokba és adjuk, hozzá a mártást egyenlően elosztva.

  5. A tasakokat zárjuk le és szuvidáljuk az 56 °C-ra előmelegített vízben 40 percig.

  6. Közben melegítsünk fel közepes lángon egy serpenyőt, tegyük bele a chorizót, és lassan olvasszuk ki belőle a zsiradékot. Ekkor adjuk hozzá a kis kockára vágott paradicsomot és burgonyát, a kapribogyót, a petrezselymet, az ecetet és az olívaolajat. Pároljuk össze a salsát, tálalás előtt pedig hűtsük le.

  7. Ha a laposhal megfőtt, ízlés szerint fűszerezzük, és a salsával tálaljuk.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK