sous-vide-baranytarja-mango-salsaval-es-dahllal

Sous vide báránytarja mangó salsával és dahllal

Szerző: sousvidehungary.hu

 

Ez a bárányrecept sem a klasszikus hazai ízeket idézi. A bárányt ezúttal kísérő „dahl” indiai eredetű egytálétel, ami számtalan változatban és számtalan fűszerezéssel létezik, de mindig valamilyen hüvelyesre alapul. Ebben az esetben a sárgaborsóra, amit vérbeli indiai fűszerezéssel készítünk el. Az ízháromszög harmadik csúcsában pedig egy friss, gyümölcsös, mangó salsa áll. Sajnos nem találkozunk elég gyakran az indiai konyhával, pedig ez a pazar fogás is bizonyítja, hogy a kontinensnyi ország zseniális gasztronómiával rendelkezik.

 

Hozzávalók

  • 4 báránytarja filé
  • 4 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 evőkanál enyhe curry por
  • 1 evőkanál garam masala fűszer
  • 2 tk kurkuma
  • 1 tk enyhe chili por
  • 1/2 vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra szeletelve

Dhal

  • 300 g feles sárgaborsó
  • 50 g vaj
  • 1 kis póréhagyma finomra szeletelve
  • 3 tk curry por
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk garam masala fűszer
  • 1/2 vöröshagyma, vastag szeletekre vágva
  • 2 evőkanál mangó szósz (chutney)
  • lime lé, ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • apróra vágott koriander, ízlés szerint

Mangó salsa

  • 1/2 mangó, apróra vágva
  • 2 evőkanál mangó szósz (chutney)
  • 1/4 vöröshagyma, apróra vágva
  • koriander szár, 1-2 evőkanál, apróra vágva
  • 1/2 tk lime héja
  • lime lé, ízlés szerint

Tálaláshoz

  • görög joghurt

 

Elkészítés

  1. Állítsuk össze a pácot a bárányhoz a főzés előtti napon! Keverjük össze a joghurtot, a növényi olajat, a sót, a curryport, a garam masala-t, a kurkumát, a chiliport, a hagymát és a fokhagymát egy tálban.

  2. Kenjük be a pác felével a bárányt, a maradék pácot pedig tegyük a hűtőbe. A bepácolt bárányfiléket vákuumzacskóba tesszük, lezárjuk és szintén a hűtőbe tesszük 12-24 órára.

  3. A dhal elkészítéséhez öblítsük át hideg vízzel a sárgaborsót. Utána tegyük egy tálba és öntsünk rá hideg vizet, hogy ellenje. Forraljuk fel, főzzük 10 percig, majd vegyük le a hőt enyhe párolásra, és főzzük így 45-55 percig, amíg a sárgaborsó meg nem puhul, de még nem válik pépessé.

  4. Tegyük a vajat egy kis serpenyőbe és adjuk hozzá a póréhagymát. szórjuk meg egy csipet sóval, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk puhára.

  5. Száraz serpenyőben óvatosan pirítsuk meg a curryport, a kurkumát és a garam masala-t, amíg illatos nem lesz. Adjuk hozzá a póréhagymához, és lassú tűzön főzzük további 5-10 percig. Közben a felszeletelt hagymát sós, forrásban lévő vízben pároljuk 2 percig, majd leszűrjük. Adjuk hozzá ezt is a póréhagymához.

  6. Vegyük le a tűzről a sárgaborsót, és adjunk hozzá annyi vizet a póréhagymás keverékhez, hogy sűrű mártást kapjunk. Lecsepegtetjük a sárgaborsót, és óvatosan belekeverjük a póréhagymát, majd hozzáadjuk a mangós szószt, a lime levét és ízlés szerint sót.

  7. A bárányhús szuvidálásához melegítsük elő a vízfürdőt 63 °C-ra.

  8. Helyezze a pácolt bárányt a vákuumzacskóba, zárjuk le és szuvidáljuk 45 percig.

  9. Közben elkészítjük a mangó salsát. Keverjük be az összes hozzávalót, majd tegyük félre.

  10. Amíg készül a bárány, melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra.

  11. Ha elkészült a bárány, vegyük ki a vákuumzacskóból, és töröljük szárazra papírtörlővel.

  12. Keverjünk egy kevés friss joghurtot az elején félretett pácba, és vékonyan kenjük be a bárányhús filéket. Tegyük őket tepsibe és mehet az előmelegített a sütőbe. Süssük mindkét oldalukat 2-3 percig, amíg szép piros színt nem kapnak. Utána pihentessük pár percet.

  13. Tálalás előtt díszítsük a dhalt joghurttal és korianderrel. A bárányhúst vágjuk fel vékony szeletekre és tálaljuk a dhallal és a mangó salsával.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK