Mire van szükségem a sous vide főzéshez?

Mire van szükségem a sous vide főzéshez?

Minden amire szüksége lehet az ottnoni szuvidáláshoz.

A sous vide főzés mára nemcsak a profi séfek eszköztárának része, hanem egyre több otthoni konyhában is megjelenik. Ez a technológia nemcsak elképesztően precíz, de egyszerű is – persze a megfelelő felszerelés nélkülözhetetlen hozzá. Két kulcsfontosságú eszközre lesz szüksége: egy vákuumcsomagoló gépre és egy sous vide készülékre. Lássuk, mit érdemes tudni róluk!


Vákuumcsomagoló gépek: A precíz előkészítés eszközei

A vákuumcsomagoló gép lényege, hogy eltávolítja a levegőt a vákuumzacskóból, majd légmentesen lezárja azt. Ez a folyamat nemcsak a hőátadást javítja, hanem megvédi az alapanyagot az oxidáció okozta romlástól vagy akár fagyási sérülésektől. A vákuumcsomagolás így nemcsak a sous vide főzéshez, de az ételek hosszabb eltarthatóságához is hozzájárul.

Kamrás vákuumcsomagolók: Miért különlegesek?

Kamrás vákuumgépek

A kamrás vákuumcsomagolók a sous vide rajongók kedvencei, mivel sokoldalúak és rendkívül hatékonyak. A megtöltött zacskót a kamrába helyezve távolítják el a levegőt, így biztosítva a tökéletes vákuumot és lezárást.

Háztartási vákuumgépek vagy külsős gépek.

Magic Vac háztartási vákuumcsomagológép

Ezek az elsősorban háztartások számára gyártott eszközök azért kapták a külsős nevet, mert a zacskó és a benne lévő alapanyag a készüléken kívül helyezkedik el. A készülék csak a vákuumtasak nyitott száját fogja be és a tömítésekkel képez hermetikus zárást a zacskó szája körül. Ezek után direkt szívással magából a tasakból húzza ki a levegőt és zárja le automatikusan. Hátránya, hogy a nedvesebb alapanyagok esetében a folyadékot is kiszívja, amely sok esetben vezethet a hibás záráshoz. Ilyenkor meg kell ismételni a vákuumozást.

Vákuumszint a különböző ételekhez

A vákuum erőssége kulcsszerepet játszik. Egy törékeny hal esetében például alacsonyabb nyomás szükséges, hogy az étel ne sérüljön. Ezzel szemben a keményebb ételek – például egy sertés csülök vagy a burgonya és sárgarépa – esetében a maximális vákuumot érdemes használni, hogy a hőátadás a lehető legjobb legyen.

Folyadékok vákuumcsomagolása: Egyedülálló képesség

Az egyik legnagyobb előnye a kamrás vákuumcsomagolóknak, hogy folyadékokat is képesek vákuumozni. Ez lehet például egy marinád, egy ízletes alaplé vagy akár egy mártás alap. Az egyszerűbb fent bemutatott háztartási vákuumcsomagolók sajnos nem alkalmasak erre, mert a folyadékokat a levegővel együtt kiszívják, ami megakadályozza a megfelelő zárást.

VákuumZacskók kiválasztása

A zacskók anyaga és vastagsága is fontos szempont. Egy strapabíró, 90 micron vastagságú zacskó a megfelelő választás. Mindig győződjön meg arról, hogy a zacskó élelmiszerbiztos és hőálló, mivel a sous vide főzéshez akár 90°C-os hőmérséklet is szükséges lehet.


Sous vide az állandó hőmérséklet őre

A temperáló készülék a sous vide főzés lelke. Ez az eszköz gondoskodik arról, hogy az étel mindig pontosan az előírt hőmérsékleten készüljön, legyen szó egy omlós húsról vagy lágyan roppanó zöldségről.

Hogyan működik egy  sous vide rúd?

A sous vide rúd három alapvető funkcióval rendelkezik:

  1. Felmelegíti a vizet a kívánt hőfokra.
  2. Tartja a hőmérsékletet, akár órákon keresztül is.
  3. Keringeti a vizet, hogy mindenhol egyenletes legyen a hőeloszlás.

A használata rendkívül egyszerű: rögzítse egy vízzel teli edény szélére, állítsa be a kívánt hőfokot, és már kezdheti is a főzést! A precizitásnak köszönhetően az étel sosem lesz túlfőtt vagy alulfőtt – csak tökéletes.


Miért érdemes beruházni sous vide felszerelésre?

A sous vide főzés nemcsak egyszerű, de lenyűgözően pontos eredményeket is hoz. Egy vákuumcsomagolóval és egy merülőforralóval szinte bármilyen ételt elkészíthet:

  • Szaftos húsokat, amelyek kívül-belül egyformán átsülnek.
  • Zöldségeket, amelyek megőrzik frissességüket és természetes ízüket.
  • Desszerteket, amelyek mindig tökéletes állagúak lesznek.

Kezdőknek tipp: Ha most ismerkedik a sous vide technológiával, érdemes kisebb, otthoni használatra tervezett eszközökkel kezdeni. Ezek általában megfizethetők, mégis elegendő funkcionalitást nyújtanak az alapok elsajátításához.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK