A sous vide-álás egyik legnagyszerűbb előnye - végezze azt háziasszony, vagy egy étterem séfje - hogy a szakács több szabadidőhöz jut. A vizes főzőkészülék segítségével rengeteg fogást (steak-eket, csirkemellet, lazacfilét, zöldségeket, vagy bármit, amit azonos hőmérsékleten lehet elkészíteni) készíthet el egyszerre.
Azokat a sous vide-ált fogásokat, amiket később szeretnénk tálalni és elfogyasztani, gyorsan le kell hűteni a főzési hőmérsékletről 5C fok alá, ahhoz hogy behelyezhessük őket a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba. Ezt az eljárást gyors hűtés–nek nevezzük.
Lássuk, mit kell tennünk:
1. Készíts elő egy jeges vízfürdőt (fele jég és fele hideg víz) egy akkora tálban, amelyben a lehűtendő főzőtasakok elférnek!
2. Teljesen süllyeszd el a tasakokat a jeges vízben!
3. Hűtsd a tasakokat legalább 30 percen keresztül, vagy akár 1-2 órán át, vagy sültek és nagyobb/vastagabb tasakok esetében akár még hosszabb ideig!
4. Amennyiben szükséges, pótold a jeget, hogy a vízfürdő hőmérséklete a hűtés teljes ideje alatt 5C fok alatt maradjon!
5. Amikor már jól kihűltek a tasakok, töröld őket szárazra, helyezz rájuk címkét a tartalom és a dátum megjelölésével, és tárold őket a hűtőszekrényben legfeljebb 14 napig 0-3C között, vagy helyezd őket a fagyasztóba!
Ötlet:
A vízfürdő hűtésére jégkocka helyett használhatsz egy vagy több újrahasználható jégkockás tasakot, vagy jég akkukat is. Ilyenkor a hűtés befejeztével töröld szárazra a tasakokat, és helyezd őket a mélyhűtőbe a következő használatig!