Sokkoló Hűtők
Ilsa Neos Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18° 14 tálcás
Ilsa Neos Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18° 10 tálcás
Ilsa Neos Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18° 8 tálcás
Ilsa Neos Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18° 5 tálcás Mini WiFi
Ilsa Neos Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18° 5 tálcás Mini
Ilsa Neos Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18° 5 tálcás
Ilsa Neos Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18° 4 tálcás
Ilsa Evo Sokkoló Hűtő Inox +90°/-18°
Ilsa Evo Sokkoló Hűtő Piros +90°/-18°
Ilsa Evo Sokkoló Hűtő Fekete +90°/-18°
Ilsa Evo Sokkoló Hűtő Türkiz +90°/-18°
MAXIMA Sokkoló Hűtő 10 x 1/1 GN Kapacitás
MAXIMA Sokkoló Hűtő 5 x 1/1 GN Kapacitás
MAXIMA Sokkoló Hűtő 3x 1/1 GN Kapacitás
MAXIMA Sokkoló Hűtő 2x 2/3 + 1x 1/2 GN Kapacitás
Normann Nortech Plus 18 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech Plus 15 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech Plus 10 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech Plus 5 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech 20 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech 18 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech 15 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech 10 Sokkoló Hűtő
Normann Nortech 5 Sokkoló Hűtő
Normann Entry 2/3 Sokkoló Hűtő (Inox)
Frysta B300 Sokkoló Hűtő
Frysta B200 Sokkoló Hűtő
Sokkoló hűtők
A sokkoló hűtők speciális, nagy teljesítményű, professzionális hűtőberendezések, amelyeket elsősorban az élelmiszeriparban és a vendéglátásban használnak. Fő feladatuk a különböző élelmiszerek és ételösszetevők gyors lehűtése vagy fagyasztása, ami kulcsfontosságú a minőségromlásért felelős mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozásában, ezáltal és az élelmiszerek minőségének, illetve tápértékének megőrzésében.
Ezek a készülékek képesek az ételeket nagyon rövid idő alatt, általában néhány óra alatt a szobahőmérsékletről 3°C alá hűteni, vagy akár -18°C-ra fagyasztani. Ez a gyors hőmérséklet-csökkentés jelentősen lelassítja a baktériumok szaporodását, növeli az élelmiszerek eltarthatóságát, egyben megőrzi az élelmiszerek eredeti ízét, textúráját és tápértékét.
A sokkoló hűtőket főként éttermek, pékségek, cukrászatok, élelmiszergyártó üzemek és étkeztetéssel foglalkozó vállalkozások használják. A professzionális konyhákban a sokkoló hűtők használata nemcsak az élelmiszer-biztonságot növeli, de segít optimalizálni a munkafolyamatokat is, lehetővé téve az előre elkészített ételek biztonságos tárolását.
Gyakran ismételt kérdések
A sokkoló hűtő professzionális konyhatechnikai eszköz. Míg a hagyományos hűtő lassan, több óra alatt hűti le az ételt, a sokkoló hűtő villámgyorsan csökkenti a hőmérsékletet, megőrizve ezzel az étel ízét, tápértékét és textúráját. A gyors lehűtés megakadályozza a baktériumok elszaporodását, így az étel nemcsak finomabb, de biztonságosabb is lesz.
A sokkoló hűtőnek rengeteg felhasználási módja van a konyhában. Használhatjuk frissen főtt ételek gyors lehűtésére, fagyasztásra, mert így biztonságosabban tudjuk eltárolni őket. A frissen szuvidált, vákuumcsomagolt ételeket is sokkoló hűtéssel kell kezelnünk, ha nem akarjuk azonnal felhasználni őket. A gyors hűtés után hetekig elállnak a hűtőben vagy mehetnek a fagyasztóba, ahol pedig hónapokig vagy akár 1 éven túl is frissek maradnak. De használható a sokkoló hűtés A desszertek készítésére és italok gyors lehűtésére is. Képzeljük el, hogy kedves, de váratlan vendégeket kapunk, akiket pillanatok alatt meg tudunk kínálni pincehideg borral vagy jégbehűtött pezsgővel. Ez aztán a vendéglátás!
A sokkoló hűtő mindenek előtt az élelmiszerbiztonságot javítja. A hűtés során van egy hőmérsékleti tartomány, ami kedvez a baktériumok gyors elszaporodásának az élelmiszerben. A sokkoló hűtés a lehető leggyorsabban viszi át az ételt ezen a 10-60°C közötti "veszélyzónán", ami jelentősen csökkenti az ételmérgezés kockázatát. Ráadásul a sokkoló hűtés meghosszabbítja az étel eltarthatóságát is, így kevesebb lesz a hulladék, szóval nemcsak a gyomrunk, de a pénztárcánk is hálás lesz érte!
A sokkoló hűtő igazi Forma 1-es versenyző a hűtéstechnikában! Egy 70 °C-os frissen főtt ételt mindössze 90 perc alatt hűt le 3 °C-ra, -18°C-ra pedig 240 perc alatt fagyasztja le ugyanezt.
Az ételeknek általában kifejezetten jót tesz a sokkoló hűtés, mert a gyors hőelvonás drámaian lelassítja az ételek minőségromlásáért felelős baktériumok szaporodását. A sokkoló hűtés kiválóan működik nyers és sült húsok, halak, zöldségek gyors lehűtésére, mert megőrzi ezek nedvességtartalmát, szaftosságát. A desszertek készítésében is fantasztikus, gondoljunk csak egy tökéletes jégkrémre vagy egy hibátlan mousse-ra. Sőt, van aki a kenyérfélék, péksütemények tésztájának ízét és minőségét őrzi meg sokkoló hűtéssel, későbbi felhasználásra.
A sokkoló hűtő nem az élelmiszerek tartós tárolására való, arra ott vannak a normál hűtő és fagyasztószekrények. Persze lehet bennük tárolni élelmiszert, ez nem igazán hatékony megoldás. A sokkoló hűtő feladata az, hogy nagyon gyorsan hűtsön le élelmiszereket, mert a gyors hűtés megelőzi a nagyobb jégkristályok kialakulását az élelmiszerben. Így lehűtött és fagyasztott állapotban is marad meg az élelmiszerek eredeti állaga, textúrája, de a módszerrel hosszútávon megmaradnak az eredeti íz- és illatanyagok is.
Azt gondolhatnánk, hogy a gyors hűtés rendkívül magas energiaigényű, de ez nincs így. A sokkoló hűtő kifejezetten energiahatékony berendezések. Az energiafogyasztásuk függ a modelltől és a használat gyakoriságától, de általában nem fogyasztanak többet, mint egy átlagos mosogatógép.
Egy profi konyhagép beszerzésekor érdemes körültekintőnek lenni. Először is, gondoljuk át, milyen célra és milyen gyakran fogjuk használni a gépet. Ellenőrizzük a gép méretét, kapacitását és hűtési teljesítményét, hogy illeszkedjen a konyhába és megfeleljen a várható feladatoknak. Figyeljünk a hűtési sebességre és a különböző programokra. Ne feledjük az energiahatékonyságot sem! Végül, de nem utolsó sorban, olvassuk el a géppel kapcsolatos felhasználói véleményeket is!
A sokkoló hűtőket nagyon egyszerű tisztán tartani. A legtöbb modell rozsdamentes acélból készül, ami nemcsak stílusos megjelenésű, de könnyen tisztítható is. A hűtő levehető vagy kivehető alkatrészei mosogatógépben is elmoshatók, de egy nedves mosogató szivaccsal és enyhe tisztítószerrel pillanatok alatt ragyogóvá lehet varázsolni őket. A tisztítás után le kell öblíteni a felületeket tiszta vízzel, szárazra kell törölni őket, és a sokkoló hűtő máris készen áll a következő feladatra.
A Frysta az egyetlen olyan sokkoló hűtő márka, amelyet kifejezetten háztartási használatra terveztek. A Frysta hűtők érintőképernyős vezérléssel rendelkeznek, ami egyszerre modern és felhasználóbarát, továbbá, a készülékek környezetbarát R290-es hűtőközeget használnak. A méretükben kicsi, hűtő-teljesítményükben viszont nagyot alkotnak: gyorsan és hatékonyan teszik a dolgukat. Például a B300 modell 14 kg ételt tud 90 perc alatt +90°C-ról +3°C-ra lehűteni, vagy 240 perc alatt -18°C-ra fagyasztani.
Mindenek előtt fontos leszögeznünk, hogy mind a Frysta és az Ilsa sokkoló hűtők csúcskategóriás prémium termékek. A legfontosabb különbség köztük, hogy az Ilsának egyaránt vannak háztartási és professzionális célra szánt hűtői, amiket inkább a kisebb éttermeknek ajánlanak. A Fristy háztartási hűtői természetesen kisebbek és alacsonyabb áron érhetők el, az Ilsa választékában viszont egyaránt találni háztartási, illetve nagyobb teljesítményű, több alapanyag befogadására alkalmas, több profi szolgáltatással rendelkező, ipari méretű szekrényeket is – persze magasabb áron.
A Normann sokkoló hűtőket a Normann Srl. nevű olasz cég gyártja. A vállalat 1977 óta működik, székhelye Fontanafreddában (Olaszország) található. Professzionális, magas minőségű konyhai berendezéseket gyártanak, elsősorban a legmagasabb igényeket is kielégítő., professzionális sokkoló hűtőket. Nyugodtan mondhatjuk: a Normann igazi nagyágyú a sokkoló hűtők között.
A Normann hűtők kívül és belül AISI 304 rozsdamentes acélból készülnek. Ez az anyag tartós, higiénikus és könnyen tisztítható, ami ideálissá teszi professzionális konyhai környezetben való használatra. Emellett a hűtők számos speciális funkcióval rendelkeznek, például szenzoros ciklusok, időzített ciklusok, kaszkád ciklusok több szenzorral, és gyors indítás funkció. A készülékek intuitív érintőképernyős vezérléssel és több tálcás kapacitással rendelkeznek. Ezek a gépek valóban a céges felhasználók (éttermek, szállodák, pékségek, cukrászdák igényeire van optimalizálva, ahol gyorsan kell nagy mennyiségű alapanyagot és összetevőt lehűteni vagy lefagyasztani.
A Maxima sokkoló hűtőket a Maxima Kitchen Equipment gyártja Hollandiában, Mijdrechtben, ami Amszterdam és Utrecht között található. A Maxima Kitchen Equipment közel 50 éve foglalkozik professzionális konyhai berendezésekkel, előbb forgalmazóként, később már saját márkás készülékek gyártójaként. A Maxima sokkoló hűtők a professzionális konyhák és vendéglátóipari egységek számára készülnek. Kiváló minőségű, higiénikus és biztonságos termékek, amelyek megfelelnek a legszigorúbb európai szabványoknak.
A professzionális sokkoló hűtők, maximális biztonsággal használható, környezetkímélő készülékek. Megfelelnek a szigorú európai élelmiszerbiztonsági szabványoknak és követelményeknek. Ezek a berendezések antibakteriális gumitömítéssel és önzáró ajtóval rendelkeznek, ami segít megelőzni a szennyeződések bejutását és a baktériumok elszaporodását. A készülékek belső tere úgy van kialakítva (pl. lekerekített sarkok), hogy ne tudjanak felhalmozódni a szennyeződések és megkönnyítsék a készülék tisztán tartását. A hűtőrendszerben használt R290 hűtőközeg CFC-mentes, így környezetbarát és biztonságos. A fejlettebb típusoknál pedig intelligens digitális hőmérséklet-szabályozás és a beépített maghőmérő biztosítja, hogy az ételek mindig optimális hőmérsékleten legyenek tárolva.