Harvest Right liofilizáló gépek

A Harvest Right 2013 óta gyárt professzionális liofilizáló gépeket Salt Lake Cityben, az Egyesült Államokban. A céget nyugodtan tekinthetjük a fagyasztva szárítás specialistájának, különböző méretű készülékeik egyaránt megfelelnek a háztartási és ipari felhasználók legmagasabb minőségi igényeinek. 

A cég tartós sikere mögött a folyamatos fejlesztés és innováció áll. A fagyasztva szárítás önmagában is elképesztően fejlett tartósítási módszer, amivel akár 25-30 évre tudjuk kitolni az élelmiszerek eltartási idejét, de magának az eljárásnak a műszaki hátterében még bőven van lehetőség az továbblépésre. Például az egyik fő fejlesztési irány a készülékek energetikai osztályának növelése, hogy a fagyasztva szárítás ne csak az élelmiszerekkel való gazdálkodás, de az energiafelhasználás tekintetében is még inkább környezettudatos módszerré váljon.

A Harvest Right gépek különlegessége abban rejlik, hogy extrém hosszú távon képesek megőrizni az élelmiszerek ízét és tápanyagtartalmát. A liofilezett élelmiszerekhez ebben a tartósított állapotukban is fogyaszthatók, de ha főzéshez, sütéshez akarjuk felhasználni őket, csupán vizet kell adni hozzájuk és mérettől függően 5-20 perc alatt visszanyerik eredeti formájukat. Ez különösen azok számára lehet hasznos, akik szezonális termékeik frissességét akarják megőrizni vagy felkészülni olyan, előre nem látható helyzetekre, amikor átmeneti problémák adódhatnak az élelmiszerellátással. 

Harvest Right Liofilizáló Gépek Teljesítményfelvétele

A Harvest Right liofilizáló készülékek három különböző méretben érhetők el (M, L, XL), és működésük során három fázisban végzik a fagyasztva szárítást: fagyasztás, vákuumozás és szárítás. A teljesítményfelvétel fázisonként változik, ezért fontos figyelembe venni az elektromos hálózat megfelelő terhelhetőségét.

Teljesítményfelvétel fázisonként és modell szerint

Modell Fagyasztás (W) Vákuumozás + Fagyasztás (átlagos fogyasztás) Final Drying (W) Maximális teljesítményfelvétel (kW)
M ~400 W ~1 kWh/óra ~500–700 W ~2 kW
L ~1000 W ~1,5 kWh/óra ~700–900 W ~2,2 kW
XL ~1200 W ~2 kWh/óra ~900–1200 W ~4 kW

Fontos tudnivalók:

  • A fogyasztási értékeket befolyásolja az alapanyag víztartalma, amely hatással van a ciklus hosszára és az energiafelhasználásra.

  • Az átlagos tapasztalati fogyasztás tájékoztató jellegű, és egy teljes szárítási ciklus alatt értendő.

  • Az elektromos hálózatnak számolnia kell azzal, hogy a teljesítményfelvétel ingadozhat, és a maximális értékek elérhetik a táblázatban megadott szinteket.

  • A megfelelő áramellátás biztosítása érdekében érdemes előzetesen ellenőrizni az adott helyszín elektromos hálózatának kapacitását.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a liofilizálás?

A liofilizálás, magyar nevén „fagyasztva szárítás”, egy professzionális élelmiszer-tartósítási eljárás, amit többek közt az űrkutatásban is alkalmaznak az űrhajósok élelmezésére. Az eljárás során az élelmiszerből teljesen eltávolítják a vizet. Így az élelmiszer sokkal kisebb súlyú és térfogatú lesz és ebben a formában nagyon hosszú ideig, akár évtizedekig el lehet tartani. A liofilizált élelmiszert felhasználás előtt újra kell hidratálni (vízbe kell helyezni), így visszanyeri eredeti formáját, méretét, állagát és egyéb tulajdonságait. A liofilizálás óriási előnye, hogy az élelmiszer liofilizálva is megőrzi az ízét valamint a tápanyag- és vitamintartalmát. Így újrahidratálva ismét teljes értékű, egészséges élelmiszerhez jutunk.

Hogyan működik a liofilizálás?

A liofilizálás, fagyasztva szárítás folyamata 3 lépésből áll. Először lefagyasztják az élelmiszert. Utána következik az elsődleges szárítás (szublimáció), amikor a jeges élelmiszerből vákuum és fokozatosan emelt hő hatására úgy párolog el a víz, hogy a jég közvetlenül vízgőzzé alakul. Ez a fázis a az élelmiszerben lévő víz 90-95%-át távolítja el. Végül következik a másodlagos szárítás (deszorpció), amikor a vákuumot fenntartva, a hőmérséklet további növelésével az élelmiszerben maradt kevés vizet is elpárologtatják. A harmadik fázis végére 2-5%-ra csökken az élelmiszer nedvességtartalma. Viszont a tápanyagtartalom 97%-a megmarad.

Miért jobb a liofilizálás, mint más tartósítási módszerek?

Minden tartósítási eljárás közül a liofilizálás az, ami a legtovább képes megőrizni élelmiszerek fogyaszthatóságát. A fagyasztva szárított ételek megfelelően tárolva, akár 25 évig is fogyaszthatók maradnak. A liofilizálás további előnye, hogy a többi tartósítási eljárással szemben csaknem teljes mértékben megőrzi az ételek tápanyag és vitamintartalmát. Végül pedig a liofilizálás az ételek ízét és állagát is jobban megőrzi, mint a többi módszer, legyen szó konzerválásról, szárításról, füstölésről, sózásról vagy akár a fagyasztásról.

Meddig tartható el a liofilizált élelmiszer?

A liofilizált élelmiszer megfelelő tárolás mellett rendkívül hosszú ideig, akár 10-25 évig is eltartható, bizonyos esetekben még ennél is tovább friss marad.

Milyen élelmiszereket lehet fagyasztva szárítani?

Szinte bármilyen élelmiszert lehet liofilizálni: gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, halakat, tejtermékeket, készételeket, de még leveseket is. Leghosszabb ideig a gyümölcsök és a zöldségek állnak el liofilizálva, de a húsok és tejtermékek is hosszú évekig frissek maradnak.

Hogyan kell tárolni a liofilizált élelmiszereket?

Az optimális tartósítás érdekében a liofilizált élelmiszereket száraz, hűvös helyen szokták tárolni, fény- és nedvességálló vákuumcsomagolásban. Ha nincs vákuumozógép a háztartásban, a tárolást meg lehet oldani a webáruházunkban kapható, légmentesen záródó Mylar tasakokkal (https://www.sousvidehungary.hu/harvestright-liofilizalo-fagyasztva-szarito-mylar-tasak-20x30), amelyekbe oxigén abszorbert kell helyezni a liofilizált élelmiszer mellé, ami 0,01% alá csökkenti a lezárt tasakban lévő oxigén szintjét és ezzel segít hosszútávon megőrizni az étel frissességét.

Miért fontos az oxigén abszorber használata a liofilizált élelmiszerek tárolótasakjaiban?

Az ételek minőségromlásának egyik fő oka az oxidáció. Az oxigén abszorberek eltávolítják az oxigént a tároló tasakokból, így megakadályozzák az élelmiszerek oxidációját és meghosszabbítják eltarthatóságukat.

Hogyan lehet felhasználni, elfogyasztani a liofilizált élelmiszereket?

A fagyasztva szárított élelmiszert újrahidratálni kell, azaz vízbe kell helyezni, ahol visszanyeri nedvességtartalmát, súlyát és méretét. Az újrahidratálás főzés közben is elvégezhető, ha például a liofilizált zöldségeket belefőzzük egy levesbe, vagy a liofilizált húst belefőzzük egy pörköltbe. A liofilizált gyümölcsök akár fagyasztva szárított állapotukban is fogyaszthatók, díszítésként például desszertekhez szokták használni őket.

Biztonságosak-e a liofilizált ételek?

Igen, a liofilizálás során, a baktériumok és mikroorganizmusok elpusztulnak a vákuumozás és a nedvesség szinte teljes elvonása következtében, így az ételek teljesen biztonságosak lesznek.

Mit kell tudni a Harvest Right liofilizáló termékcsaládról?

A 2011-ben alakult Harvest Right háztartási és kisüzemi liofilizáló berendezéseket gyárt. A cég székhelye az Egyesült Államokban, Utah államban található. A Harvest Right a liofilizáló technológia úttörőjeként ismert, és arra törekszik, hogy innovatív megoldásokat kínáljon az élelmiszerek hosszú távú tárolására, méghozzá az ételek tápértékének, ízeinek és állagának elvesztése nélkül. Ennek érdekében fejleszti folyamatosan liofilizáló készülékeit.

Milyen készülékek érhetők el a Harvest Right kínálatában?

A Harvest Right háromféle méretben és kétféle technikai megoldással szállítja fagyasztva szárító gépeit. A gépek S, M, L és XL méretben érhetők el. Az „S” maximum 4kg, az „M” max. 7 kg, az „L” max. 10 kg, az „XL” pedig legfeljebb 20 kg friss élelmiszert tud egy programban fagyasztva szárítani. Műszaki megoldásában pedig kétféle változat érhető el: olajpumpás vákuumszivattyúval és olajmentes vákuumszivattyúval. Az olajpumpás régebbi, megbízható technika, az olajmentes újabb, környezetbarát megoldás.

Mi a különbség az olajpumpás és az olajmentes liofilizáló gépek között?

Az olajpumpás liofilizáló gépek erősebb vákuumot és gyorsabb liofilizálást biztosítanak. Az áruk is  alacsonyabb, de rendszeres olajcserére van szükségük. Az olajmentes gépek környezetbarátabbak, kevesebb karbantartást igényelnek, nincs olajszaguk viszont magasabb az áruk.

Milyen kiegészítők kaphatók a Harvest Right fagyasztva szárító gépekhez?

Harvest Right liofilizálókhoz számos kiegészítő kapható. Például Mylar légmentesen lezárható tárolótasakok a liofilizált ételek tárolásához, oxigén abszorberek, a tasakokba eltárolt ételek minőségének védelméhez, szilikon lapok, amelyek segítenek megőrizni a liofilizáló gép tálcáinak a tisztaságát, illetve tartalék olajszűrők, az olajpumpás gépek karbantartásához.

Hogyan lehet megőrizni a liofilizáló gép tálcáinak tisztaságát?

A Harvest Right szilikon lapokat kínál a liofilizáló gépek tálcáihoz, amelyek könnyen tisztíthatók és megelőzhető velük a tálcák szennyeződése. A szilikon betét megakadályozza, hogy az ételek a folyamat során letapadjanak a tálcára. A betétek tisztítása pedig rendkívül egyszerű, hiszen mosogatógépben is elmoshatók, így rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani velük.

Miben különböznek a Frost X márkájú liofilizáló gépek a Harvest Right gépektől?

A Frost X liofilizáló gépek Európában, konkrétan Lengyelországban készülnek. A cég néhány éve alakult, kifejezetten háztartási és kisüzemi, fagyasztva szárító gépek gyártására. Készülékeik a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelnek, így a Frost X kategóriájában Európa egyik vezető gyártója.

Mi a különbség a liofilizált és a nem liofilizált élelmiszer között?

A fagyasztva szárított élelmiszer újrahidratálva visszanyeri színét, formáját, súlyát, illatát. Különösen fontos, hogy tápanyagtartalomban szinte semmi különbség nincs ugyanannak az élelmiszernek a liofilizált és a nem liofilizált változata között. Mindössze két terület van, ahol egy gyakorlottabb felhasználó esetleg észre tudja venni, hogy liofilizált ételt fogyaszt. Az ételek íze valamivel enyhébb lehet a liofilizálás után, illetve az ételek nedvességtartalma változhat még, előfordulhat, hogy az újrahidratálás után kevésbé lédús az állaguk, mint a nem liofilizált változatuknak. Azonban ezek a kisebb eltérések kiválóan kezelhetők megfelelő ételkészítési eljárásokkal.

Maradt még kérdése?