Szuvidált narancsos-csokis krémdesszert

Szuvidált narancsos-csokis krémdesszert

Narancsos-csokoládés pot du crème sous-vide – francia desszert új szinten

A narancs és a csokoládé párosa már önmagában is klasszikus, de a sous-vide technológiával készült pot du crème új dimenziót ad ennek az ízharmóniának. A selymes textúra, a gazdag csokoládés íz és a citrus frissessége egy igazán különleges desszertet eredményez, amely egyszerre elegáns és könnyen elkészíthető.

Akár ünnepi asztalra, akár egy hétköznapi vacsora lezárásaként kínálja, biztos lehet benne, hogy ez a desszert mindenkit lenyűgöz majd.

Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?

  • Selymes állag – mindig tökéletes, repedésmentes krém.

  • Intenzív ízek – a csokoládé és a narancs íze teljesen összeér.

  • Praktikus – előre elkészíthető és hűtőben 3 napig tárolható.

  • Elegáns tálalás – kis befőttesüvegekben mutatós és vendégváró.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 6 nagy tojássárgája

  • 1 és 1/3 csésze kristálycukor

  • 3 csésze sűrű tejszín

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 1 narancs reszelt héja

  • 1/8 teáskanál narancskivonat (elhagyható)

  • 2/3 csésze félédes csokoládé, apróra törve

  • 2 evőkanál frissen facsart narancslé

  • 2 evőkanál narancslikőr (elhagyható)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a készüléket 90 ºC-ra.

2. Tojásos alap

Robotgéppel verje fel a tojássárgáját a cukorral, amíg halvány és krémes lesz.

3. Tejszín melegítése

Melegítse a tejszínt közepes hőfokon, éppen forráspont alá. Adja hozzá a vaníliát, a narancshéjat és (ha használja) a narancskivonatot, majd főzze 3–4 percig.

4. Csokoládé beolvasztása

Olvassza fel a csokoládét gőz fölött vagy mikróban.

5. Hőkiegyenlítés

Keverjen egy kis adag meleg tejszínt a tojásos alaphoz, majd fokozatosan adja hozzá a többit. Ezután keverje bele az olvasztott csokoládét, a narancslevet és a narancslikőrt (ha használ).

6. Sous-vide főzés

Ossza el a krémet 6 befőttesüvegben, zárja le ujjbegyszorosra, majd tegye a vízfürdőbe, és főzze 45 percig.

7. Tálalás vagy tárolás

Vegye ki az üvegeket, hagyja 5 percig hűlni. Tálalhatja azonnal, vagy hűtőben tarthatja legfeljebb 3 napig.

Tipp a tálaláshoz

  • Kínálja cukrozott tejszínhabbal vagy friss narancshéj reszelékkel.

  • Egy kis reszelt étcsokoládé a tetején extra eleganciát ad.

  • Ünnepi alkalmakra kandírozott narancshéjjal díszítheti.