Narancsos-csokoládés pot du crème sous-vide – francia desszert új szinten
A narancs és a csokoládé párosa már önmagában is klasszikus, de a sous-vide technológiával készült pot du crème új dimenziót ad ennek az ízharmóniának. A selymes textúra, a gazdag csokoládés íz és a citrus frissessége egy igazán különleges desszertet eredményez, amely egyszerre elegáns és könnyen elkészíthető.
Akár ünnepi asztalra, akár egy hétköznapi vacsora lezárásaként kínálja, biztos lehet benne, hogy ez a desszert mindenkit lenyűgöz majd.
Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?
-
Selymes állag – mindig tökéletes, repedésmentes krém.
-
Intenzív ízek – a csokoládé és a narancs íze teljesen összeér.
-
Praktikus – előre elkészíthető és hűtőben 3 napig tárolható.
-
Elegáns tálalás – kis befőttesüvegekben mutatós és vendégváró.
Hozzávalók (6 adaghoz)
-
6 nagy tojássárgája
-
1 és 1/3 csésze kristálycukor
-
3 csésze sűrű tejszín
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
1 narancs reszelt héja
-
1/8 teáskanál narancskivonat (elhagyható)
-
2/3 csésze félédes csokoládé, apróra törve
-
2 evőkanál frissen facsart narancslé
-
2 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a készüléket 90 ºC-ra.
2. Tojásos alap
Robotgéppel verje fel a tojássárgáját a cukorral, amíg halvány és krémes lesz.
3. Tejszín melegítése
Melegítse a tejszínt közepes hőfokon, éppen forráspont alá. Adja hozzá a vaníliát, a narancshéjat és (ha használja) a narancskivonatot, majd főzze 3–4 percig.
4. Csokoládé beolvasztása
Olvassza fel a csokoládét gőz fölött vagy mikróban.
5. Hőkiegyenlítés
Keverjen egy kis adag meleg tejszínt a tojásos alaphoz, majd fokozatosan adja hozzá a többit. Ezután keverje bele az olvasztott csokoládét, a narancslevet és a narancslikőrt (ha használ).
6. Sous-vide főzés
Ossza el a krémet 6 befőttesüvegben, zárja le ujjbegyszorosra, majd tegye a vízfürdőbe, és főzze 45 percig.
7. Tálalás vagy tárolás
Vegye ki az üvegeket, hagyja 5 percig hűlni. Tálalhatja azonnal, vagy hűtőben tarthatja legfeljebb 3 napig.
Tipp a tálaláshoz
-
Kínálja cukrozott tejszínhabbal vagy friss narancshéj reszelékkel.
-
Egy kis reszelt étcsokoládé a tetején extra eleganciát ad.
-
Ünnepi alkalmakra kandírozott narancshéjjal díszítheti.