marhanyak-vakuum-alatt

Marhanyak Sous Vide

Sous Vide marhahus

Így készül a sous vide marhanyak Magos Zoltán séf módra (akit szuvid királynak is hívnak a háta mögött) így készíti a marhanyakat vákuum alatt.

A marhanyakat általában pörköltbe, levesbe vagy darált hús formájában használjuk, ugye? Pedig ki gondolta volna, hogy ebből az egyszerűnek hitt húsrészből fantasztikus, szaftos steak is készíthető! Magos Zoltán séf, akit a szakmában csak „sous vide király”-ként emlegetnek, most megmutatja, hogyan lesz a marhanyakból felejthetetlen ízélmény!

Hozzávalók:

  • Marhanyak
  • Rozmaring
  • Só, bors
  • Kötöző zsineg
  • Vaj vagy zsír a pirításhoz

Elkészítés:

1. Előkészítés:
A marhanyakat először daraboljuk fel nagyobb darabokra, és távolítsuk el róla a felesleges zsíros részeket. Kötözzük meg a húsokat, hogy sütés közben szép formájuk maradjon, és ízlés szerint rozmaringgal fűszerezzük.

2. Vákuumozás és vízfürdő:
Most jön a sous vide technika. A fűszerezett marhanyakat helyezzük vákuumtasakba, majd zárjuk le. A hús ezután a 54-56 fokos vízfürdőbe kerül, ahol hosszan, 24-48 órán át érlelődik, attól függően, hogy mekkora darabokkal dolgozunk. Ez az alacsony hőmérséklet és hosszú idő garantálja, hogy a hús porhanyós és szaftos lesz.

3. Sütés:
Amikor letelt a sous vide idő, vegyük ki a húst a zacskóból, távolítsuk el a zsineget, és alaposan szárítsuk le. Ezt követően frissen őrölt borssal ízesítjük, majd forró vajban vagy zsíron minden oldalán szép aranybarnára pirítjuk. Ez a rövid, de intenzív pirítás adja meg a steak kívülről ropogós, belülről omlós textúráját.

4. Tálalás:
Természetesen, ha szeretnénk, a marhanyakat már az elején adagra is vághatjuk, és így kisebb szeleteket is piríthatunk. A köretet pedig bátran válasszuk ízlésünk szerint: lehet egy egyszerű friss saláta vagy akár ropogós sült burgonya is – mindkettő remekül kiegészíti a sous vide marhanyakat.

Ez a recept garantáltan elnyeri a család és a barátok tetszését, hiszen nem mindennapi fogás! Ha eddig csak pörköltként gondoltál a marhanyakra, itt az idő, hogy kipróbáld így is – a sous vide technika varázsa ebben a receptben is megmutatkozik.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK