Burgonyás póréhagymaleves

Krémes burgonyás póréhagymaleves rusztikus kerámia tálban, tetején ropogós bacon darabokkal és friss metélőhagymával megszórva, mellé pirított kenyérszeletek tálalva egy fa deszkán.

Burgonyás póréhagymaleves – krémes klasszikus sous-vide módszerrel

A burgonyás póréhagymaleves egy igazi őszi-téli klasszikus, amely egyszerre melengető, krémes és kiadós. Tökéletes választás egy hideg vasárnap estére, amikor valami tartalmas, de mégis könnyen elkészíthető ételre vágyik. A sous-vide technológiának köszönhetően a zöldségek minden íze megmarad, a végeredmény pedig selymesen krémes lesz.

Ez a leves önmagában is tökéletes, de kiválóan variálható – tálalhatja ropogós szalonnával, pirított kenyérrel vagy akár egy kevés vajjal gazdagítva. Sőt, előre is dolgozhat vele, hiszen lefagyasztva akár egy hétig is eltartható.

Miért érdemes kipróbálni?

  • Sous-vide kád előnyei: a zöldségek megőrzik természetes ízüket és tápanyagtartalmukat.

  • Kiadós és krémes: egy teljes étkezésként is megállja a helyét.

  • Sokoldalúan tálalható: szalonnával, kenyérrel, sajttal vagy friss fűszerekkel feldobható.

  • Fagyasztható: praktikus választás, ha előre szeretne főzni.

Hozzávalók (8 adaghoz)

  • 4 sárga burgonya, meghámozva, 2–3 cm-es szeletekre vágva

  • 1 vöröshagyma, 0,5 cm-es darabokra vágva

  • 1 szár zeller, 1 cm-es darabokra vágva

  • 4 csésze póréhagyma (csak a fehér rész), 1 cm-es kockákra vágva

  • 1 csésze csirke- vagy zöldségalaplé

  • 8 evőkanál sózatlan vaj

  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 2 babérlevél

  • 1 teáskanál kóser só

  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors

  • 2 csésze sűrű tejszín

  • 1/4 csésze aprított friss metélőhagyma

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a sous-vide kádat 85 ºC-ra.

2. Vákuumozás

Helyezze a burgonyát, a vöröshagymát, a zellert, a póréhagymát, az alaplevet, a vajat, a fokhagymát és a babérlevelet egy vákuumtasakba, majd zárja le vákuumgéppel.

3. Főzés

Tegye a tasakot a vízfürdőbe, és főzze 2 órán át.

4. Krémesítés

Vegye ki a babérleveleket, majd a tasak tartalmát öntse turmixgépbe. Adjon hozzá sót és borsot, és miközben turmixolja, lassan öntse hozzá a tejszínt, amíg krémes, selymes állagot nem kap (kb. 2–3 perc).

5. Szűrés és tálalás

Nyomkodja át a levest egy sűrű szövésű szűrőn nagy tálba, majd merje ki adagokra. Szórja meg friss metélőhagymával, és azonnal tálalja.

Tipp a tálaláshoz

  • Szórja meg ropogós szalonnával vagy pirított kenyérkockákkal.

  • Gazdagíthatja reszelt sajttal, például parmezánnal vagy cheddarral.

  • A vegán változathoz a tejszínt helyettesítheti kókusztejszínnel.