Burgonyás póréhagymaleves – krémes klasszikus sous-vide módszerrel
A burgonyás póréhagymaleves egy igazi őszi-téli klasszikus, amely egyszerre melengető, krémes és kiadós. Tökéletes választás egy hideg vasárnap estére, amikor valami tartalmas, de mégis könnyen elkészíthető ételre vágyik. A sous-vide technológiának köszönhetően a zöldségek minden íze megmarad, a végeredmény pedig selymesen krémes lesz.
Ez a leves önmagában is tökéletes, de kiválóan variálható – tálalhatja ropogós szalonnával, pirított kenyérrel vagy akár egy kevés vajjal gazdagítva. Sőt, előre is dolgozhat vele, hiszen lefagyasztva akár egy hétig is eltartható.
Miért érdemes kipróbálni?
-
Sous-vide kád előnyei: a zöldségek megőrzik természetes ízüket és tápanyagtartalmukat.
-
Kiadós és krémes: egy teljes étkezésként is megállja a helyét.
-
Sokoldalúan tálalható: szalonnával, kenyérrel, sajttal vagy friss fűszerekkel feldobható.
-
Fagyasztható: praktikus választás, ha előre szeretne főzni.
Hozzávalók (8 adaghoz)
-
4 sárga burgonya, meghámozva, 2–3 cm-es szeletekre vágva
-
1 vöröshagyma, 0,5 cm-es darabokra vágva
-
1 szár zeller, 1 cm-es darabokra vágva
-
4 csésze póréhagyma (csak a fehér rész), 1 cm-es kockákra vágva
-
1 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
-
8 evőkanál sózatlan vaj
-
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
-
2 babérlevél
-
1 teáskanál kóser só
-
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
-
2 csésze sűrű tejszín
-
1/4 csésze aprított friss metélőhagyma
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a sous-vide kádat 85 ºC-ra.
2. Vákuumozás
Helyezze a burgonyát, a vöröshagymát, a zellert, a póréhagymát, az alaplevet, a vajat, a fokhagymát és a babérlevelet egy vákuumtasakba, majd zárja le vákuumgéppel.
3. Főzés
Tegye a tasakot a vízfürdőbe, és főzze 2 órán át.
4. Krémesítés
Vegye ki a babérleveleket, majd a tasak tartalmát öntse turmixgépbe. Adjon hozzá sót és borsot, és miközben turmixolja, lassan öntse hozzá a tejszínt, amíg krémes, selymes állagot nem kap (kb. 2–3 perc).
5. Szűrés és tálalás
Nyomkodja át a levest egy sűrű szövésű szűrőn nagy tálba, majd merje ki adagokra. Szórja meg friss metélőhagymával, és azonnal tálalja.
Tipp a tálaláshoz
-
Szórja meg ropogós szalonnával vagy pirított kenyérkockákkal.
-
Gazdagíthatja reszelt sajttal, például parmezánnal vagy cheddarral.
-
A vegán változathoz a tejszínt helyettesítheti kókusztejszínnel.