Hogyan őrizzük meg kolbászaink csúcsformáját?
Nincs is jobb, mint egy jól elkészített, zamatos kolbász vagy szalámi, amely hidegen, de akár meleg ételekben is igazi füstölt ízélményt nyújt. A füstölt húskészítményeknek megvan az a különlegessége, hogy tovább eltarthatók, mint a hagyományos felvágottak, de ettől függetlenül fontos odafigyelni a tárolásukra. Hiszen még ha nem is romlanak meg olyan gyorsan, a nem megfelelő tárolás rontja az élvezeti értéküket: elveszíthetik az ízüket, illatukat, vagy akár avasodhatnak is.
A csúcsforma kérészéletű
Sokan nem is tudják, hogy a füstölt termékek esetében létezik egy olyan ideális állapot, amikor az ízek és az állag a legjobban érvényesülnek. Ez a csúcsforma az, amikor a kolbász vagy a szalámi frissen, a füstölés utáni néhány hetes szárítási időszakot követően tökéletesen nedvdús és zamatos. Ez az a pillanat, amikor a füstölt áru a legjobb arcát mutatja: nem túl kemény, nem túl puha, pont olyan, amilyennek lennie kell. Kár, hogy ez az állapot nem tart örökké.
Régen, a hagyományos paraszti világban a kolbászokat akár két évig is el tudták tárolni hűtés nélkül a kamrában vagy a padláson, lógatva. Persze ez nem jelenti azt, hogy addig várták volna: legtöbbször a következő disznóvágásra már mind elfogyott. Az viszont igaz, hogy az idő múlásával ezek a kolbászok keményre száradtak – egy régi mondás szerint akár még egy szöget is be lehetett volna verni velük a deszkába.
Vákuumcsomagolás: A konyha időgépe
Szerencsére ma már nem kell beérnünk ezzel a megoldással! A vákuumcsomagolás az egyik legjobb találmány a hűtőgép elterjedése óta. Olyan, mintha megállítanánk az időt a kolbászaink számára. Ha a vákuumtasakba helyezzük a füstölt termékeket, ugyanúgy elállnak akár 1-2 évig is, mint régen a kamrában – csak éppenséggel nem száradnak ki. Amikor kibontjuk a csomagot, a kolbász pont olyan nedves és zamatos lesz, mintha éppen akkor tettük volna el.
Ez a kis „konyhai varázslat” olyan népszerű lett, hogy ma már kaphatók kifejezetten szalámik és kolbászok számára gyártott, keskeny, hosszú vákuumtasakok is. Ezeknek a tasakoknak köszönhetően kényelmesen és helytakarékosan lehet tárolni a füstölt árukat anélkül, hogy a minőségük csorbulna.
Fontos megjegyezni: ha egy 10 cm szélességű vákuumtasakot használunk, akkor legfeljebb 5 cm átmérőjű szalámit vagy egy pár kolbászt vákuumozhatunk le. A nagyobb darabokhoz, mint amilyenek a vastagabb szalámik, a 13 cm-es szélességű vákuumzacskó az ideális választás.
Miért érdemes vákuum csomagolni?
Aki rendszeresen készít házi kolbászt vagy szalámit, akár saját részre, akár értékesítésre, annak feltétlenül ajánlott a vákuumcsomagolás használata. Ezzel nemcsak a termékek frissességét és ízét őrizhetjük meg, de elkerülhetjük, hogy a gondosan készített kolbászaink túlszáradjanak. Egy házi kolbász emlékezetessé válhat – de nem mindegy, hogy azért, mert olyan kemény, hogy szinte eltörik, vagy azért, mert fél év után is pont olyan zamatos és lédús, mintha tegnap készült volna.
Hol találhatók a legjobb szalámi vákuumtasakok?
Ha szeretnél többet megtudni a kolbászok és szalámik vákuumozására alkalmas tasakokról, érdemes megismerkedni az Air Zero és a LAVA márkákkal, amelyek kiváló minőségű, élelmiszerbiztos vákuumtasakokat kínálnak. Ezek a tasakok segítenek abban, hogy füstölt termékeid mindig csúcsformában maradjanak.
És ha vákuumfóliázó gépre van szükséged, bátran válassz egyet a piacon kapható kiváló készülékek közül. Egy jó vákuumfóliázó igazi befektetés a konyhába, ami garantáltan megéri az árát! Kolbászaink megérdemlik, hogy mindig a legjobb formájukat hozzák – mi pedig megérdemeljük, hogy mindig a legjobb ízeket élvezhessük!