Magic Vac® légbordás vákuumfólia tekercs
Magic Vac® Standard kereszt-légbordás vákuumfólia tekercsek
LAVA texturált vákuumfólia tekercsek
LAVA extra erős texturált vákuumfólia tekercsek
Magic Vac® Super Pack vákuumfólia csomag (6 tekercs)
Magic Vac® Giga Pack légbordás vákuumfólia tekercs csomag (18 tekercs)
LAVA Szuper Szett texturált vákuumfólia tekercscsomag
Air Zero öntapadó címke vákuumtasakra
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra
LAVA öntapadó címke vákuumtasakra - Natúra
Air Zero vákuumcsomag feliratozó szett (alkoholos filctoll és öntapadós címke)
Air Zero alkoholos filctoll öntapadó címkéhez
LAVA alkoholos filctoll vákuumtasakok címkézéséhez
Air Zero tasakoló - Vákuumtasak gyorstöltő tálca
LAVA vákuumfólia adagoló
LAVA folyadék STOP nedvszívó anyag vákuumtasakba
LAVA Csonttakaró vászon vákuumtasakba
1. Mi az a vákuumozás?
Röviden: egy olyan eljárás, melynek segítségével az élelmiszerek légmentesen lezárva tárolhatóak. Hosszabban: a vákuumozás egy higiénikus és biztonságos módszer, melynek segítségével jelentősen meghosszabbítható az élelmiszerek eltarthatósága, megelőzhető a tárolás során bekövetkező minőségromlás, és megakadályozható a mikroorganizmusok elszaporodása.
2. Hogyan működik a vákuumozás?
A vákuumozás azon az elven működik, hogy az élelmiszerek romlásának fő oka az oxidáció, tehát az oxigén, vagyis a levegő jelenlétét kell kiküszöbölni a csomagolás során. Így nem jelenhetnek meg azok a mikroorganizmusok, baktériumok és gombák, melyek a romlást okozzák és gyorsítják. Emellett fagyasztáskor nem megy végbe a kikristályosodás sem, ezért a vákuumcsomagolva fagyasztott húsok és zöldségek nem veszítik el a bennük lévő nedvességet, állaguk változatlan marad.
3. Miért érdemes igazán jó vákuumgépet választani?
A vákuumozó készülékek esetében is igaz, hogy kaphatóak egészen olcsó és egyszerű típusok, de választhatunk drágábbat, bonyolultabbat is. És a vákuumozó készülékek esetében is igaz, hogy a minőséget bizony meg kell fizetni. Fontos szempont, hogy milyen gyakran használjuk majd a készüléket, milyen méretű zacskókra lesz szükségünk, mennyire stabil a készülék, milyen gyorsan melegszik fel, otthon használjuk-e vagy üzleti célokra. Természetesen kardinális kérdés, hogy mik a garanciális feltételek, és mennyire megbízható a gyártó, a forgalmazó. Nálunk minden szempont teljesül: készülékeink között az otthoni, konyhai használatra alkalmas vákuumozóktól a profi gépekig minden megtalálható, és gondoskodunk a kiegészítőkről, pótalkatrészekről is. Garancális feltételeink verhetetlenek, és bármilyen kérdésre készségesen, nagy szakértelemmel válaszolunk.
4. Milyen élelmiszereket lehet vákuumcsomagolni?
Vákuumcsomagolhatunk zöldségeket, gyümölcsöket, kemény sajtokat, nyers és feldolgozott húsféléket, olajos magvakat, pékárut, de akár fűszereket és kávét, teát, sőt, már elkészített ételeket is. Ügyeljünk azonban arra, hogy héjas zöldségek és gyümölcsök, például burgonya vagy banán esetében a hosszabb eltarthatóságot csak hámozva segíti elő a vákuumozás. Amennyiben folyékony állagú élelmiszert, például levest szeretnénk vákuumcsomagolni, fagyasszuk le, és fagyott állapotban vákuumozzuk.
5. Mi az az előfagyasztás, és miért szükséges?
Puha állagú, vagy érzékeny élelmiszereket, mint például halat, vagy bogyós gyümölcsöket érdemes vákuumozás előtt lefagyasztani a stabilabb, keményebb állag érdekében. Az előfagyasztás akár levesek, szószok vákuumozását is lehetővé teszi, mivel ezek fagyasztott állapotban egyszerűen a vákuumzacskóba helyezhetőek.
6. Mi az a blansírozás, és miért szükséges?
Az egészséges és változatos étkezés alapját a zöldségfélék képezik, ezeket azonban a legjobb egészen frissen fogyasztani, fagyasztva pedig körülbelül fél évig lehet tárolni. Blansírozás után vákuumozva viszont üdén, ropogósan várnak felhasználásra a fagyasztóban akár két-három évig is. A blansírozás megakadályozza a fakulást és a puhulást. Folyamata: a friss zöldséget egy-két percre lobogva forró vízbe helyezzük, majd kivesszük, és azonnal jeges vízbe tesszük egy-két percre. Ezután következhet a vákuumozás. A gyors főzés elegendő ahhoz, hogy ne képződhessenek a zöldségben anaerob mikroorganizmusok, de tápanyagvesztés se következzen be, a gyors hűtés pedig gondoskodik a friss állag és szín megőrzéséről.
7. Mi az a sokkoló hűtés, és miért szükséges?
Ennek a gyorshűtési folyamatnak a legnagyobb előnye, hogy az ételek nem veszítenek állagukból, színükből, valamint az értékes tápanyagok is megmaradnak. Az elkészített ételeket, amiket nem azonnal tálalunk és fogyasztunk, a főzési hőmérsékletről villámgyorsan hűtjük 5°C alá, és ezután helyezzük a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Az ételt főzés után a vákuumtasakba csomagoljuk, majd jeges vízfürdőbe tesszük (fele hideg víz, fele jég legyen). Legalább fél óráig, nagyobb mennyiség esetén akár két órán át is ebben tartjuk, pótolva a jeget, hogy a vízfürdő ne melegedjen. Ezután szívjuk ki a levegőt a tasakból a vákuumgéppel.
8. Csak vákuumgép és vákuumzacskó segítségével lehet vákuumcsomagolni?
A legsokoldalúbb megoldás egy első osztályú vákuumgép és a megfelelő vákuumtasakok, de kaphatóak különféle méretű és alakú vákuumdobozok, vákuum-edények, sőt, még befőttesüveg-vákuumozó, és palackokhoz használható vákuumdugó is!
9. Hogyan segít a vákuumozás elkerülni az élelmiszer-pazarlást?
Ha kidobjuk az egyébként még finom és felhasználható ételmaradékot csupán azért, mert egyszerűen túl sokat főztünk, elkerülhetetlen a lelkifurdalás. De semmi szükség kidobni, hiszen vákuumcsomagolva lefagyaszthatjuk, és minőségromlás nélkül élvezhetjük később! Nem kell aggódnunk, hogy felengedés után vajon milyen lesz, hiszen a vákuumcsomagolás gondoskodik róla, hogy kifogástalan maradjon az íz és az állag is.
10. Hogyan segít időt megtakarítani a vákuumozás?
Mindnyájan ismerjük a helyzetet, amikor szeretnénk valami ízleteset főzni, de alig van időnk. Máskor viszont egész nap ráérősen teszünk-veszünk a konyhában. Az ilyen ráérős napokon érdemes előre hámozni, szeletelni, vagy akár egészen elkészíteni több adag alapanyagot, majd ezeket vákuumcsomagolni, és a hűtőben vagy fagyasztóban elhelyezni. Fagyaszthatunk szószokat, leveseket, fűszerkeverékeket is, hogy ezek segítségével friss alapanyagokból percek alatt varázsoljunk lakomát. Időhiányos napokon hálásak leszünk érte előrelátó önmagunknak!
11. Hogyan segít a vákuumozás a költséghatékonyságban?
Spárgaszezon? Megérett az eper? Friss az áfonya? Jaj, de jó lenne, ha télen sem lenne drága! És persze csodás lenne nagyobb tételben, jobb áron vásárolni a húsféléket is, de mi lesz, ha nem fogy el, mielőtt lejár? A válasz talán már nem is meglepő: a szezonban, vagy nagyobb mennyiségben és kevesebb kiadással vásárolt élelmiszer vákuumcsomagolásban akár ötszörös, bizonyos élelmiszerek esetén tízszeres ideig is megőrzi a minőségét, fagyasztva pedig annál is tovább. Így élvezhetjük télen is a tavaszi, nyári gyümölcsöt, zöldséget, és a szilveszteri malacsültből is falatozhatunk húsvétkor anélkül, hogy megfájdulna a pénztárca.
12. Mi a különbség a vákuumozott és az egyszerűen csak hűtőbe, fagyasztóba helyezett élelmiszer között?
A hűtőben tárolt élelmiszerek gyakran átveszik egymás illatát. Gondoljunk csak a fokhagymás brassói maradékára, amint szépen megajándékozza némi fokhagymaszaggal a másik polcon pompázó gyümölcstortát… A fagyasztóban pedig az ételekben található nedvesség kikristályosodik az oxigén hatására, és felengedés után a húsok, zöldségek rengeteg levet eresztenek, állaguk romlik. Vákuumcsomagolt élelmiszerek esetében ez kiküszöbölhető, és hűtés esetében hónapokkal, fagyasztás esetében akár évekkel meghosszabbítható a fogyaszthatóság.
13. Mit ne vákuumozzunk?
Anaerob baktériumokat tartalmazó élelmiszereket. Ezek a mikroorganizmusok ugyanis vákuumban is képesek szaporodni, így a vákuumozás utáni fogyasztás ételmérgezés kockázatával járhat. Ilyen élelmiszer a nyers hagyma, a nyers gomba, valamint a gázt fejlesztő nyers zöldségek (a karfiol, kelbimbó, brokkoli, káposzta, karalábé), és legfőképpen a lágy sajtok, tejtermékek (a túró, ricotta, mascarpone, és a penészes lágy sajtfajták).
A fent említett zöldségféléket csupán nyersen tilos vákuumozni, blansírozva vagy egyéb hőkezelés után biztonságosak. A fent említett tejtermékek vákuumcsomagolása azonban mindenképpen kerülendő, kizárólag frissen, szavatossági időn belül fogyasszuk őket.
14. Szállítható-e a vákuumcsomagolt élelmiszer?
A hűtésre, hőmérsékletre vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartása mellett a vákuumcsomagolt élelmiszer természetesen szállítható. Sőt, a vákuumcsomagolás meg is könnyíti a szállítást, hiszen nem folyik ki, nem szivárog, és nem rázódik fel a szállított élelmiszer, sőt, helytakarékosabb is.
15. Mi a helyzet a sous vide ételkészítéssel?
A csúcsgasztronómiában már régóta ismert, és lassan a hétköznapokban is elterjed a sous-vide-olás. Vákuumozás nélkül pedig nincs sous-vide! Egy olyan főzési módszerről van szó, amelynek lényege, hogy az ételeket lezárt, vákuumozott, hőálló műanyag tasakokban, rendkívül hosszú ideig, esetenként akár 50-70 óráig, a hagyományos főzéshez képest lényegesen alacsonyabb hőfokon hőkezelik. Az ételek így megtartják a természetes ízüket, és a tápanyagok sem mennek veszendőbe.
Háztartási vákuumfólia tekercsek
A vákuumcsomagolás világában a vákuumfólia tekercsek képviselik a rugalmasság és testre szabhatóság csúcsát. Ezek a termékek azok számára ideálisak, akik rendszeresen változatos méretű és típusú élelmiszereket vákuumoznak, ezért az előre, méretre gyártott vákuumtasakokból annyi félét kellene tartaniuk, ami már nem gazdaságos a számukra.
Ebben az esetben jelent megoldást a vákuumfólia tekercs, amit mindig olyan méretűre vághatunk, amire éppen szükségünk van, így ezzel megelőzhetjük a fóliapazarlást.
A légbordás és a texturált belső felületű tekercseket a külsős vákuumozógépekben tudjuk használni, ezek a különleges felületkiképzések teszik lehetővé, hogy a háztartási vákuumozók kiszívhassák a levegőt a fóliából.
Természetesen minden vákuumfóliatekercs megfelel a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásoknak, 100%-ban lágyító- és BPA-mentesek, és nem tartalmaznak semmilyen mikroműanyagot, használatuk során semlegesen viselkednek, ami azt jelenti, hogy semmilyen módon nem lépnek reakcióba a bennük tárolt élelmiszerrel és semmilyen anyag nem oldódhat ki belőlük ki belőlük a használat során.
Kiváló a szakítószilárdságuk és ellenállnak mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletnek, a legerősebb fóliák akár szuvidálásra és mikrózásra is alkalmasak. Aki sokoldalú vákuumcsomagoló anyagot keres, annak a vákuumfólia tekercsek jelentik a jolly joker megoldást.