Liofilizálás, fagyasztva szárítás
Harvest Right Liofilizáló M olajpumpás vákuumszivattyúval
Harvest Right Liofilizáló M olajmentes vákuumszivattyúval
Harvest Right Liofilizáló L olajpumpás vákuumszivattyúval
Harvest Right Liofilizáló L olajmentes vákuumszivattyúval
Harvest Right Liofilizáló L olajos vákuumszivattyúval Inox
Harvest Right Liofilizáló L olajmentes vákuumszivattyúval Inox
Harvest Right Liofilizáló XL Olajos Vákuumszivattyúval Inox
FrostX 7 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 7 kg kapacitással
FrostX 10 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 10 kg kapacitással
FrostX 15 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 15 kg kapacitással
FrostX 30 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 30 kg kapacitással
FrostX 40 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 40 kg kapacitással
FrostX 50 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 50 kg kapacitással
Harvest Right vákuumolajszűrő
Harvest Right vákuumolajszűrő betét (3 db)
Harvest Right tartalék tálca M-típusú gépekhez (5 db)
Harvest Right tartalék tálca L-típusú gépekhez (5 db)
Harvest Right szilikon lap L-méretű tálcához (5 db)
Harvest Right oxigén abszorber 700 cc (50 db)
Harvest Right Mylar tasak 20 x 30 cm (50 db)
Harvest Right Mylar tasak 25 x 35 cm (50 db)
Liofilizálás
A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás, egy innovatív tartósítási eljárás, amely lehetővé teszi az élelmiszerek rendkívül hosszú távú tárolását fogyasztható minőségben. A módszert eredetileg az 1900-as évek elején fejlesztették ki, de szélesebb körű alkalmazása csak az 1950-es években kezdődött elsősorban a katonaságnál és az űrkutatásban. Már azonban a fagyasztva szárítás bevonult a háztartásokban is, mivel megjelentek az elérhető árú, kompakt, fagyasztva szárító gépek.
A liofilizálás során az élelmiszert először megfagyasztják, majd a jeget vákuum alatt közvetlenül gőzzé alakítják (szublimáció) és így távolítják el az élelmiszer nedvességtartalmát. A folyamat megőrzi az élelmiszerek eredeti formáját, ízét, tápértékét és aromáját, miközben jelentősen meghosszabbítja eltarthatóságukat. A liofilizálás kiválóan alkalmazható gyümölcsök, zöldségek, húsok, tejtermékek, kávé és gyógynövények tartósítására, amelyek így akár 25-30 évig is eltarthatók megfelelő csomagolásban. A módszer óriási előnye, hogy liofilizált élelmiszerhez csupán vizet kell adni és visszanyeri eredeti, fogyasztható állapotát.
A liofilizáláshoz természetesen speciális berendezésre, jó minőségű fagyasztva szárító gépre van szükség, amely all-in-one eszközként, automatikusan hajtja végre a háromlépéses folyamatot. A végeredmény pedig kiváló minőségű, hely- és energiatakarékosan tárolható, extrém hosszú ideig eltartható élelmiszer.
Gyakran ismételt kérdések
A liofilizálás, magyar nevén „fagyasztva szárítás”, egy professzionális élelmiszer-tartósítási eljárás, amit többek közt az űrkutatásban is alkalmaznak az űrhajósok élelmezésére. Az eljárás során az élelmiszerből teljesen eltávolítják a vizet. Így az élelmiszer sokkal kisebb súlyú és térfogatú lesz és ebben a formában nagyon hosszú ideig, akár évtizedekig el lehet tartani. A liofilizált élelmiszert felhasználás előtt újra kell hidratálni (vízbe kell helyezni), így visszanyeri eredeti formáját, méretét, állagát és egyéb tulajdonságait. A liofilizálás óriási előnye, hogy az élelmiszer liofilizálva is megőrzi az ízét valamint a tápanyag- és vitamintartalmát. Így újrahidratálva ismét teljes értékű, egészséges élelmiszerhez jutunk.
A liofilizálás, fagyasztva szárítás folyamata 3 lépésből áll. Először lefagyasztják az élelmiszert. Utána következik az elsődleges szárítás (szublimáció), amikor a jeges élelmiszerből vákuum és fokozatosan emelt hő hatására úgy párolog el a víz, hogy a jég közvetlenül vízgőzzé alakul. Ez a fázis a az élelmiszerben lévő víz 90-95%-át távolítja el. Végül következik a másodlagos szárítás (deszorpció), amikor a vákuumot fenntartva, a hőmérséklet további növelésével az élelmiszerben maradt kevés vizet is elpárologtatják. A harmadik fázis végére 2-5%-ra csökken az élelmiszer nedvességtartalma. Viszont a tápanyagtartalom 97%-a megmarad.
Minden tartósítási eljárás közül a liofilizálás az, ami a legtovább képes megőrizni élelmiszerek fogyaszthatóságát. A fagyasztva szárított ételek megfelelően tárolva, akár 25 évig is fogyaszthatók maradnak. A liofilizálás további előnye, hogy a többi tartósítási eljárással szemben csaknem teljes mértékben megőrzi az ételek tápanyag és vitamintartalmát. Végül pedig a liofilizálás az ételek ízét és állagát is jobban megőrzi, mint a többi módszer, legyen szó konzerválásról, szárításról, füstölésről, sózásról vagy akár a fagyasztásról.
A liofilizált élelmiszer megfelelő tárolás mellett rendkívül hosszú ideig, akár 10-25 évig is eltartható, bizonyos esetekben még ennél is tovább friss marad.
Szinte bármilyen élelmiszert lehet liofilizálni: gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, halakat, tejtermékeket, készételeket, de még leveseket is. Leghosszabb ideig a gyümölcsök és a zöldségek állnak el liofilizálva, de a húsok és tejtermékek is hosszú évekig frissek maradnak.
Az optimális tartósítás érdekében a liofilizált élelmiszereket száraz, hűvös helyen szokták tárolni, fény- és nedvességálló vákuumcsomagolásban. Ha nincs vákuumozógép a háztartásban, a tárolást meg lehet oldani a webáruházunkban kapható, légmentesen záródó Mylar tasakokkal (https://www.sousvidehungary.hu/harvestright-liofilizalo-fagyasztva-szarito-mylar-tasak-20x30), amelyekbe oxigén abszorbert kell helyezni a liofilizált élelmiszer mellé, ami 0,01% alá csökkenti a lezárt tasakban lévő oxigén szintjét és ezzel segít hosszútávon megőrizni az étel frissességét.
Az ételek minőségromlásának egyik fő oka az oxidáció. Az oxigén abszorberek eltávolítják az oxigént a tároló tasakokból, így megakadályozzák az élelmiszerek oxidációját és meghosszabbítják eltarthatóságukat.
A fagyasztva szárított élelmiszert újrahidratálni kell, azaz vízbe kell helyezni, ahol visszanyeri nedvességtartalmát, súlyát és méretét. Az újrahidratálás főzés közben is elvégezhető, ha például a liofilizált zöldségeket belefőzzük egy levesbe, vagy a liofilizált húst belefőzzük egy pörköltbe. A liofilizált gyümölcsök akár fagyasztva szárított állapotukban is fogyaszthatók, díszítésként például desszertekhez szokták használni őket.
Igen, a liofilizálás során, a baktériumok és mikroorganizmusok elpusztulnak a vákuumozás és a nedvesség szinte teljes elvonása következtében, így az ételek teljesen biztonságosak lesznek.
A 2011-ben alakult Harvest Right háztartási és kisüzemi liofilizáló berendezéseket gyárt. A cég székhelye az Egyesült Államokban, Utah államban található. A Harvest Right a liofilizáló technológia úttörőjeként ismert, és arra törekszik, hogy innovatív megoldásokat kínáljon az élelmiszerek hosszú távú tárolására, méghozzá az ételek tápértékének, ízeinek és állagának elvesztése nélkül. Ennek érdekében fejleszti folyamatosan liofilizáló készülékeit.
A Harvest Right háromféle méretben és kétféle technikai megoldással szállítja fagyasztva szárító gépeit. A gépek S, M, L és XL méretben érhetők el. Az „S” maximum 4kg, az „M” max. 7 kg, az „L” max. 10 kg, az „XL” pedig legfeljebb 20 kg friss élelmiszert tud egy programban fagyasztva szárítani. Műszaki megoldásában pedig kétféle változat érhető el: olajpumpás vákuumszivattyúval és olajmentes vákuumszivattyúval. Az olajpumpás régebbi, megbízható technika, az olajmentes újabb, környezetbarát megoldás.
Az olajpumpás liofilizáló gépek erősebb vákuumot és gyorsabb liofilizálást biztosítanak. Az áruk is alacsonyabb, de rendszeres olajcserére van szükségük. Az olajmentes gépek környezetbarátabbak, kevesebb karbantartást igényelnek, nincs olajszaguk viszont magasabb az áruk.
Harvest Right liofilizálókhoz számos kiegészítő kapható. Például Mylar légmentesen lezárható tárolótasakok a liofilizált ételek tárolásához, oxigén abszorberek, a tasakokba eltárolt ételek minőségének védelméhez, szilikon lapok, amelyek segítenek megőrizni a liofilizáló gép tálcáinak a tisztaságát, illetve tartalék olajszűrők, az olajpumpás gépek karbantartásához.
A Harvest Right szilikon lapokat kínál a liofilizáló gépek tálcáihoz, amelyek könnyen tisztíthatók és megelőzhető velük a tálcák szennyeződése. A szilikon betét megakadályozza, hogy az ételek a folyamat során letapadjanak a tálcára. A betétek tisztítása pedig rendkívül egyszerű, hiszen mosogatógépben is elmoshatók, így rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani velük.
A Frost X liofilizáló gépek Európában, konkrétan Lengyelországban készülnek. A cég néhány éve alakult, kifejezetten háztartási és kisüzemi, fagyasztva szárító gépek gyártására. Készülékeik a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelnek, így a Frost X kategóriájában Európa egyik vezető gyártója.
A fagyasztva szárított élelmiszer újrahidratálva visszanyeri színét, formáját, súlyát, illatát. Különösen fontos, hogy tápanyagtartalomban szinte semmi különbség nincs ugyanannak az élelmiszernek a liofilizált és a nem liofilizált változata között. Mindössze két terület van, ahol egy gyakorlottabb felhasználó esetleg észre tudja venni, hogy liofilizált ételt fogyaszt. Az ételek íze valamivel enyhébb lehet a liofilizálás után, illetve az ételek nedvességtartalma változhat még, előfordulhat, hogy az újrahidratálás után kevésbé lédús az állaguk, mint a nem liofilizált változatuknak. Azonban ezek a kisebb eltérések kiválóan kezelhetők megfelelő ételkészítési eljárásokkal.