Harvest Right Liofilizáló M olajpumpás vákuumszivattyúval

Harvest Right Liofilizáló M olajpumpás vákuumszivattyúval

2.207.800 Ft
Harvest Right M liofilizáló, fagyasztva szárító készülék  Fagyasztva szárítással vagy liofilizálással úgy tartósíthatjuk alapanyagainkat és ételeinket, hogy azok megtartják tápértéküknek 97% -át. Más tartósítási eljárások, mint például az aszalás vagy...
Harvest Right Liofilizáló M olajmentes vákuumszivattyúval

Harvest Right Liofilizáló M olajmentes vákuumszivattyúval

3.030.800 Ft
Harvest Right M liofilizáló, fagyasztva szárító készülék olajmentes vákuumszivattyúval  Fagyasztva szárítással vagy liofilizálással úgy tartósíthatjuk alapanyagainkat és ételeinket, hogy azok megtartják tápértéküknek 97% -át. Más tartósítási eljárások, mint például az...
Harvest Right Liofilizáló L olajpumpás vákuumszivattyúval

Harvest Right Liofilizáló L olajpumpás vákuumszivattyúval

2.573.800 Ft
Harvest Right L liofilizáló, fagyasztva szárító készülék  Fagyasztva szárítással vagy liofilizálással úgy tartósíthatjuk alapanyagainkat és ételeinket, hogy azok megtartják tápértéküknek 97% -át. Más tartósítási eljárások, mint például az aszalás vagy...
Harvest Right Liofilizáló L olajmentes vákuumszivattyúval

Harvest Right Liofilizáló L olajmentes vákuumszivattyúval

3.396.800 Ft
Harvest Right L liofilizáló, fagyasztva szárító készülék olajmenetes vákuumszivattyúval  Fagyasztva szárítással vagy liofilizálással úgy tartósíthatjuk alapanyagainkat és ételeinket, hogy azok megtartják tápértéküknek 97% -át. Más tartósítási eljárások, mint például az...
Harvest Right Liofilizáló L olajos vákuumszivattyúval Inox

Harvest Right Liofilizáló L olajos vákuumszivattyúval Inox

2.710.800 Ft
Harvest Right L liofilizáló, fagyasztva szárító készülék olajpumpás vákuumszivattyúval Inox készülékházzal  Fagyasztva szárítással vagy liofilizálással úgy tartósíthatjuk alapanyagainkat és ételeinket, hogy azok megtartják tápértéküknek 97% -át. Más tartósítási eljárások, mint például...
Harvest Right Liofilizáló L olajmentes vákuumszivattyúval Inox

Harvest Right Liofilizáló L olajmentes vákuumszivattyúval Inox

3.533.800 Ft
Harvest Right L liofilizáló, fagyasztva szárító készülék olajmenetes vákuumszivattyúval Inox készülékházzal  Fagyasztva szárítással vagy liofilizálással úgy tartósíthatjuk alapanyagainkat és ételeinket, hogy azok megtartják tápértéküknek 97% -át. Más tartósítási eljárások, mint...
Harvest Right Liofilizáló XL Olajos Vákuumszivattyúval Inox

Harvest Right Liofilizáló XL Olajos Vákuumszivattyúval Inox

3.337.560 Ft
Harvest Right Liofilizáló XL Olajos Vákuumszivattyúval Inox  Fagyasztva szárítással vagy liofilizálással úgy tartósíthatjuk alapanyagainkat és ételeinket, hogy azok megtartják tápértéküknek 97% -át. Más tartósítási eljárások, mint például az aszalás vagy...
FrostX 7 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 7 kg kapacitással

FrostX 7 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 7 kg kapacitással

4.428.990 Ft
FrostX 7 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 7 kg kapacitással A FrostX 7 egy kompakt liofilizáló egység gyümölcsökhöz, zöldségekhez, húsokhoz, tejtermékekhez, fűszernövényekhez és szinte mindenféle élelmiszerhez és alapanyaghoz. Egy FrostX...
FrostX 10 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 10 kg kapacitással

FrostX 10 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 10 kg kapacitással

5.732.990 Ft
FrostX 10 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 10 kg kapacitással A FrostX 10 egy kompakt liofilizáló egység gyümölcsökhöz, zöldségekhez, húsokhoz, tejtermékekhez, fűszernövényekhez és szinte mindenféle élelmiszerhez és alapanyaghoz. Egy FrostX...
FrostX 15 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 15 kg kapacitással

FrostX 15 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 15 kg kapacitással

6.928.990 Ft
FrostX 15 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 15 kg kapacitással A FrostX 15 egy kompakt liofilizáló egység gyümölcsökhöz, zöldségekhez, húsokhoz, tejtermékekhez, fűszernövényekhez és szinte mindenféle élelmiszerhez és alapanyaghoz. Egy FrostX...
FrostX 30 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 30 kg kapacitással

FrostX 30 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 30 kg kapacitással

14.880.000 Ft
FrostX 30 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 30 kg kapacitással A FrostX 30 egy sokoldalú fagyasztva szárító, amely kiváló minőségű liofilizált termékek gyártására lett tervezve, akár saját felhasználásra, akár kiskereskedelmi...
FrostX 40 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 40 kg kapacitással

FrostX 40 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 40 kg kapacitással

19.340.000 Ft
FrostX 40 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 40 kg kapacitással         Müszaki Adatok: Kapacitás: 40 kg-ig Méretek (cm): mélység: 148; szélesség: 156; magas: 110 Fagyasztó funkció Tápfeszültség:...
FrostX 50 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 50 kg kapacitással

FrostX 50 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 50 kg kapacitással

22.410.000 Ft
FrostX 50 Liofilizáló - fagyasztva szárító készülék 50 kg kapacitással       Műszaki Adatok: Kapacitás: 50 kg-ig Méretek (cm): mélység: 148; szélesség: 156; magas: 110 Fagyasztó funkció Tápfeszültség: 400V...
Harvest Right vákuumolajszűrő

Harvest Right vákuumolajszűrő

32.890 Ft
  HARVEST RIGHT VÁKUUMOLAJSZŰRŐ A Harvest Right vákuumolajszűrő hasznos kiegészítője az olajpumpás Harvest Right liofilizálónak, használatával a szivattyú élettartama szignifikánsan meghosszabbítható, az olaj tisztítása gyors és egyszerű. Mindez  köszönhető annak,...
Harvest Right vákuumolajszűrő betét (3 db).

Harvest Right vákuumolajszűrő betét (3 db)

26.480 Ft
  Harvest Right vákuumolajszűrő betét (3 db) A Harvest Right vákuumolajszűrő hasznos kiegészítője az olajpumpás Harvest Right liofilizálónak, használatával a szivattyú élettartama szignifikánsan meghosszabbítható, az olaj tisztítása gyors és egyszerű....
Harvest Right tartalék tálca M-típusú gépekhez (5 db)

Harvest Right tartalék tálca M-típusú gépekhez (5 db)

55.890 Ft
Harvest Right tartalék tálca M-típusú gépekhez (5 db) 5 darab rozsdamentes acél tálca az M-típusú Harvest Right liofilizálóhoz.
Harvest Right tartalék tálca M-típusú gépekhez (5 db)

Harvest Right tartalék tálca L-típusú gépekhez (5 db)

69.990 Ft
Harvest Right tartalék tálca M-típusú gépekhez (5 db) 5 darab rozsdamentes acél tálca az L-típusú Harvest Right liofilizálóhoz.
Harvest Right szilikon lap L-méretű tálcához (5 db)

Harvest Right szilikon lap L-méretű tálcához (5 db)

29.990 Ft
  Harvest Right szilikon lap L-méretű tálcához (5 db)  A hőálló, 1 mm vastag szilikon tálcabetét kiváló kiegészítője a Harvest Right liofilizáló készüléknek. Ez a szilikon betét megakadályozza, hogy az...
Harvest Right oxigén abszorber 700 cc (50 db)

Harvest Right oxigén abszorber 700 cc (50 db)

14.490 Ft
Harvest Right oxigén abszorber 700 cc (50 db) A 700cc oxigén abszorber ideális megoldás az élelmiszerek hosszú távú megőrzésére, különösen, ha Mylar tasakokat használ a liofilizálás után. Ez az eszköz...
Harvest Right Mylar tasak 20 x 30 cm (50 db)

Harvest Right Mylar tasak 20 x 30 cm (50 db)

16.990 Ft
Harvest Right Mylar tasak 20 x 30 cm (50 db) A Harvest Right Mylar tasakok megoldást nyújtanak liofilizált ételek hosszú távú és biztonságos tárolására. A csomag 50 darab 20 x...
Harvest Right Mylar tasak 20 x 30 cm (50 db)

Harvest Right Mylar tasak 25 x 35 cm (50 db)

21.990 Ft
Harvest Right Mylar tasak 25 x 35 cm (50 db) A Harvest Right Mylar tasakok megoldást nyújtanak liofilizált ételek hosszú távú és biztonságos tárolására. A csomag 50 darab 25 x...

Liofilizálás

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás, egy innovatív tartósítási eljárás, amely lehetővé teszi az élelmiszerek rendkívül hosszú távú tárolását fogyasztható minőségben. A módszert eredetileg az 1900-as évek elején fejlesztették ki, de szélesebb körű alkalmazása csak az 1950-es években kezdődött elsősorban a katonaságnál és az űrkutatásban. Már azonban a fagyasztva szárítás bevonult a háztartásokban is, mivel megjelentek az elérhető árú, kompakt, fagyasztva szárító gépek.

A liofilizálás során az élelmiszert először megfagyasztják, majd a jeget vákuum alatt közvetlenül gőzzé alakítják (szublimáció) és így távolítják el az élelmiszer nedvességtartalmát. A folyamat megőrzi az élelmiszerek eredeti formáját, ízét, tápértékét és aromáját, miközben jelentősen meghosszabbítja eltarthatóságukat. A liofilizálás kiválóan alkalmazható gyümölcsök, zöldségek, húsok, tejtermékek, kávé és gyógynövények tartósítására, amelyek így akár 25-30 évig is eltarthatók megfelelő csomagolásban. A módszer óriási előnye, hogy liofilizált élelmiszerhez csupán vizet kell adni és visszanyeri eredeti, fogyasztható állapotát.  

A liofilizáláshoz természetesen speciális berendezésre, jó minőségű fagyasztva szárító gépre van szükség, amely all-in-one eszközként, automatikusan hajtja végre a háromlépéses folyamatot. A végeredmény pedig kiváló minőségű, hely- és energiatakarékosan tárolható, extrém hosszú ideig eltartható élelmiszer.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a liofilizálás?

A liofilizálás, magyar nevén „fagyasztva szárítás”, egy professzionális élelmiszer-tartósítási eljárás, amit többek közt az űrkutatásban is alkalmaznak az űrhajósok élelmezésére. Az eljárás során az élelmiszerből teljesen eltávolítják a vizet. Így az élelmiszer sokkal kisebb súlyú és térfogatú lesz és ebben a formában nagyon hosszú ideig, akár évtizedekig el lehet tartani. A liofilizált élelmiszert felhasználás előtt újra kell hidratálni (vízbe kell helyezni), így visszanyeri eredeti formáját, méretét, állagát és egyéb tulajdonságait. A liofilizálás óriási előnye, hogy az élelmiszer liofilizálva is megőrzi az ízét valamint a tápanyag- és vitamintartalmát. Így újrahidratálva ismét teljes értékű, egészséges élelmiszerhez jutunk.

Hogyan működik a liofilizálás?

A liofilizálás, fagyasztva szárítás folyamata 3 lépésből áll. Először lefagyasztják az élelmiszert. Utána következik az elsődleges szárítás (szublimáció), amikor a jeges élelmiszerből vákuum és fokozatosan emelt hő hatására úgy párolog el a víz, hogy a jég közvetlenül vízgőzzé alakul. Ez a fázis a az élelmiszerben lévő víz 90-95%-át távolítja el. Végül következik a másodlagos szárítás (deszorpció), amikor a vákuumot fenntartva, a hőmérséklet további növelésével az élelmiszerben maradt kevés vizet is elpárologtatják. A harmadik fázis végére 2-5%-ra csökken az élelmiszer nedvességtartalma. Viszont a tápanyagtartalom 97%-a megmarad.

Miért jobb a liofilizálás, mint más tartósítási módszerek?

Minden tartósítási eljárás közül a liofilizálás az, ami a legtovább képes megőrizni élelmiszerek fogyaszthatóságát. A fagyasztva szárított ételek megfelelően tárolva, akár 25 évig is fogyaszthatók maradnak. A liofilizálás további előnye, hogy a többi tartósítási eljárással szemben csaknem teljes mértékben megőrzi az ételek tápanyag és vitamintartalmát. Végül pedig a liofilizálás az ételek ízét és állagát is jobban megőrzi, mint a többi módszer, legyen szó konzerválásról, szárításról, füstölésről, sózásról vagy akár a fagyasztásról.

Meddig tartható el a liofilizált élelmiszer?

A liofilizált élelmiszer megfelelő tárolás mellett rendkívül hosszú ideig, akár 10-25 évig is eltartható, bizonyos esetekben még ennél is tovább friss marad.

Milyen élelmiszereket lehet fagyasztva szárítani?

Szinte bármilyen élelmiszert lehet liofilizálni: gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, halakat, tejtermékeket, készételeket, de még leveseket is. Leghosszabb ideig a gyümölcsök és a zöldségek állnak el liofilizálva, de a húsok és tejtermékek is hosszú évekig frissek maradnak.

Hogyan kell tárolni a liofilizált élelmiszereket?

Az optimális tartósítás érdekében a liofilizált élelmiszereket száraz, hűvös helyen szokták tárolni, fény- és nedvességálló vákuumcsomagolásban. Ha nincs vákuumozógép a háztartásban, a tárolást meg lehet oldani a webáruházunkban kapható, légmentesen záródó Mylar tasakokkal (https://www.sousvidehungary.hu/harvestright-liofilizalo-fagyasztva-szarito-mylar-tasak-20x30), amelyekbe oxigén abszorbert kell helyezni a liofilizált élelmiszer mellé, ami 0,01% alá csökkenti a lezárt tasakban lévő oxigén szintjét és ezzel segít hosszútávon megőrizni az étel frissességét.

Miért fontos az oxigén abszorber használata a liofilizált élelmiszerek tárolótasakjaiban?

Az ételek minőségromlásának egyik fő oka az oxidáció. Az oxigén abszorberek eltávolítják az oxigént a tároló tasakokból, így megakadályozzák az élelmiszerek oxidációját és meghosszabbítják eltarthatóságukat.

Hogyan lehet felhasználni, elfogyasztani a liofilizált élelmiszereket?

A fagyasztva szárított élelmiszert újrahidratálni kell, azaz vízbe kell helyezni, ahol visszanyeri nedvességtartalmát, súlyát és méretét. Az újrahidratálás főzés közben is elvégezhető, ha például a liofilizált zöldségeket belefőzzük egy levesbe, vagy a liofilizált húst belefőzzük egy pörköltbe. A liofilizált gyümölcsök akár fagyasztva szárított állapotukban is fogyaszthatók, díszítésként például desszertekhez szokták használni őket.

Biztonságosak-e a liofilizált ételek?

Igen, a liofilizálás során, a baktériumok és mikroorganizmusok elpusztulnak a vákuumozás és a nedvesség szinte teljes elvonása következtében, így az ételek teljesen biztonságosak lesznek.

Mit kell tudni a Harvest Right liofilizáló termékcsaládról?

A 2011-ben alakult Harvest Right háztartási és kisüzemi liofilizáló berendezéseket gyárt. A cég székhelye az Egyesült Államokban, Utah államban található. A Harvest Right a liofilizáló technológia úttörőjeként ismert, és arra törekszik, hogy innovatív megoldásokat kínáljon az élelmiszerek hosszú távú tárolására, méghozzá az ételek tápértékének, ízeinek és állagának elvesztése nélkül. Ennek érdekében fejleszti folyamatosan liofilizáló készülékeit.

Milyen készülékek érhetők el a Harvest Right kínálatában?

A Harvest Right háromféle méretben és kétféle technikai megoldással szállítja fagyasztva szárító gépeit. A gépek S, M, L és XL méretben érhetők el. Az „S” maximum 4kg, az „M” max. 7 kg, az „L” max. 10 kg, az „XL” pedig legfeljebb 20 kg friss élelmiszert tud egy programban fagyasztva szárítani. Műszaki megoldásában pedig kétféle változat érhető el: olajpumpás vákuumszivattyúval és olajmentes vákuumszivattyúval. Az olajpumpás régebbi, megbízható technika, az olajmentes újabb, környezetbarát megoldás.

Mi a különbség az olajpumpás és az olajmentes liofilizáló gépek között?

Az olajpumpás liofilizáló gépek erősebb vákuumot és gyorsabb liofilizálást biztosítanak. Az áruk is  alacsonyabb, de rendszeres olajcserére van szükségük. Az olajmentes gépek környezetbarátabbak, kevesebb karbantartást igényelnek, nincs olajszaguk viszont magasabb az áruk.

Milyen kiegészítők kaphatók a Harvest Right fagyasztva szárító gépekhez?

Harvest Right liofilizálókhoz számos kiegészítő kapható. Például Mylar légmentesen lezárható tárolótasakok a liofilizált ételek tárolásához, oxigén abszorberek, a tasakokba eltárolt ételek minőségének védelméhez, szilikon lapok, amelyek segítenek megőrizni a liofilizáló gép tálcáinak a tisztaságát, illetve tartalék olajszűrők, az olajpumpás gépek karbantartásához.

Hogyan lehet megőrizni a liofilizáló gép tálcáinak tisztaságát?

A Harvest Right szilikon lapokat kínál a liofilizáló gépek tálcáihoz, amelyek könnyen tisztíthatók és megelőzhető velük a tálcák szennyeződése. A szilikon betét megakadályozza, hogy az ételek a folyamat során letapadjanak a tálcára. A betétek tisztítása pedig rendkívül egyszerű, hiszen mosogatógépben is elmoshatók, így rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani velük.

Miben különböznek a Frost X márkájú liofilizáló gépek a Harvest Right gépektől?

A Frost X liofilizáló gépek Európában, konkrétan Lengyelországban készülnek. A cég néhány éve alakult, kifejezetten háztartási és kisüzemi, fagyasztva szárító gépek gyártására. Készülékeik a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelnek, így a Frost X kategóriájában Európa egyik vezető gyártója.

Mi a különbség a liofilizált és a nem liofilizált élelmiszer között?

A fagyasztva szárított élelmiszer újrahidratálva visszanyeri színét, formáját, súlyát, illatát. Különösen fontos, hogy tápanyagtartalomban szinte semmi különbség nincs ugyanannak az élelmiszernek a liofilizált és a nem liofilizált változata között. Mindössze két terület van, ahol egy gyakorlottabb felhasználó esetleg észre tudja venni, hogy liofilizált ételt fogyaszt. Az ételek íze valamivel enyhébb lehet a liofilizálás után, illetve az ételek nedvességtartalma változhat még, előfordulhat, hogy az újrahidratálás után kevésbé lédús az állaguk, mint a nem liofilizált változatuknak. Azonban ezek a kisebb eltérések kiválóan kezelhetők megfelelő ételkészítési eljárásokkal.

Maradt még kérdése?