Indukciós főzőlapok

Az indukciós főzőlapok alig néhány évtizede jelentek meg a konyhákban, amiből azt gondolhatnánk, hogy nagyon új technológiáról van szó. De nem így van: az indukciós főzőlapok működési elve már a múlt század 30-as éveiben is ismert volt. Azonban az első, kereskedelmi forgalomban kapható példányok csak a 70-es években jelentek meg, a háztartásokban használható modellekre pedig a 80-as évekig kellett várni. A lassú elindulást rendkívül gyors elterjedés követte, mára pedig már egyszerűen telepíthető, hordozható változatban is elérhető ez a rendkívül innovatív, tűz nélküli „tűzhely”.  

Az indukciós főzőlapok fő előnye más tűzhelyekhez képest a gyorsaság és az energiahatékonyság. Az elektromágneses indukción alapuló technológia révén a főzőlap nem kívülről ad át hőt az edénynek, hanem közvetlenül, az edény belsejében gerjeszt hőt. Ez akár 50%-kal rövidebb főzési időt és – ebből következően – lényegesen alacsonyabb energiafogyasztást eredményez.

Emellett főzőlapok biztonság tekintetében is felülmúlják a hagyományos gáz és elektromos tűzhelyeket. Az indukciós főzőlapok esetében csak az edény melegszik fel, a főzőlap maga nem. Ez jelentősen csökkenti a balesetek, égési sérülések és a tűzesetek kockázatát. 

Végül, de nem utolsó sorban a sima, üvegkerámia főzőlapokat nagyon könnyű tisztán tartani, ami ismét csak időt és energiát spórol a főzőlap használójának.

Ezekkel a tulajdonságokkal nem csoda, hogy az indukciós főzőlapok egyre népszerűbbek és folyamatosan növekszik a számuk. Egyre több profi szakács ismeri fel előnyeiket és ezzel egyre több háztartásnak mutatnak példát az indukciós főzőlapok használatával.