Szuvidált sós karamellás sajttorta

Szelet sós karamellás sajttorta sötét tányéron bogyós gyümölcsökkel, tetején lecsorgó karamellréteggel és tengeri sóval, háttérben befőttes üveges sajttorták elmosódva

Sós karamellás sajttorta sous-vide – krémes desszert új szinten

A sós karamella sokak kedvence: cukorka, fagylalt, szósz vagy éppen likőr formájában is hódít. Nem meglepő tehát, hogy a sós karamellás sajttorta az egyik legnépszerűbb desszert. A sous-vide technológia segítségével pedig most garantáltan selymesen krémes textúrával és hibátlan állaggal készítheti el, minden sütőben gyakran előforduló repedés vagy túlsütés nélkül.

Miért érdemes kipróbálni?

  • Sous-vide előnyei – a pontos hőfoknak köszönhetően mindig krémes és egyenletes állagú lesz.

  • Sós-édes harmónia – a karamell édessége és a tengeri só pikánssága tökéletes egyensúlyban.

  • Elegáns desszert – befőttesüvegekben tálalva látványos és praktikus.

  • Előre elkészíthető – hűtőben akár 3 napig tárolható.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 2 csésze szobahőmérsékletű krémsajt

  • 3 tojás

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 1 csésze könnyű dulce de leche (karamellkrém)

  • 1/2 csésze sűrű tejszín

  • 1 csésze graham kekszmorzsa

  • 3 evőkanál olvasztott sózatlan vaj

  • 2 teáskanál jó minőségű, nagy szemű tengeri só (plusz a tálaláshoz)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide medence előkészítése

Állítsa a készüléket 80 ºC-ra.

2. Krém elkészítése

Robotgéppel verje fel a krémsajtot, tojásokat és vaníliát simára. Adja hozzá a dulce de leche 3/4 részét, majd a tejszínt, és keverje homogén állagúvá.

3. Alap elkészítése

Keverje össze a graham kekszmorzsát az olvasztott vajjal, majd ossza el 6 befőttesüvegben, és nyomkodja le alaposan, hogy szilárd alapot kapjon.

4. Töltés

Kanalazza a krémsajtos keveréket az üvegekbe, egyenletesen elosztva.

5. Sous-vide főzés

Csavarja az üvegek tetejét ujjbegyszorosra, helyezze a vízfürdőbe, és főzze 1 óra 30 percig.

6. Hűtés

Vegye ki az üvegeket, majd tegye hűtőbe legalább 4 órára, de akár 3 napig is tárolhatja.

7. Tálalás

Keverje össze a maradék dulce de leche-t a tengeri sóval. A hűtött sajttorták tetejére kanalazzon belőle, szórjon rá kevés sót, és azonnal tálalja.

Tipp

  • Ha szeretné, díszítse friss gyümölcsökkel, például eperrel vagy málnával.

  • Készíthet belőle mini adagokat kis poharakban, vendégvárónak.

  • Extra karamellrajongóknak a tetejére karamellforgács vagy karamellizált dió is kerülhet.