Sós karamellás sajttorta sous-vide – krémes desszert új szinten
A sós karamella sokak kedvence: cukorka, fagylalt, szósz vagy éppen likőr formájában is hódít. Nem meglepő tehát, hogy a sós karamellás sajttorta az egyik legnépszerűbb desszert. A sous-vide technológia segítségével pedig most garantáltan selymesen krémes textúrával és hibátlan állaggal készítheti el, minden sütőben gyakran előforduló repedés vagy túlsütés nélkül.
Miért érdemes kipróbálni?
-
Sous-vide előnyei – a pontos hőfoknak köszönhetően mindig krémes és egyenletes állagú lesz.
-
Sós-édes harmónia – a karamell édessége és a tengeri só pikánssága tökéletes egyensúlyban.
-
Elegáns desszert – befőttesüvegekben tálalva látványos és praktikus.
-
Előre elkészíthető – hűtőben akár 3 napig tárolható.
Hozzávalók (6 adaghoz)
-
2 csésze szobahőmérsékletű krémsajt
-
3 tojás
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
1 csésze könnyű dulce de leche (karamellkrém)
-
1/2 csésze sűrű tejszín
-
1 csésze graham kekszmorzsa
-
3 evőkanál olvasztott sózatlan vaj
-
2 teáskanál jó minőségű, nagy szemű tengeri só (plusz a tálaláshoz)
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide medence előkészítése
Állítsa a készüléket 80 ºC-ra.
2. Krém elkészítése
Robotgéppel verje fel a krémsajtot, tojásokat és vaníliát simára. Adja hozzá a dulce de leche 3/4 részét, majd a tejszínt, és keverje homogén állagúvá.
3. Alap elkészítése
Keverje össze a graham kekszmorzsát az olvasztott vajjal, majd ossza el 6 befőttesüvegben, és nyomkodja le alaposan, hogy szilárd alapot kapjon.
4. Töltés
Kanalazza a krémsajtos keveréket az üvegekbe, egyenletesen elosztva.
5. Sous-vide főzés
Csavarja az üvegek tetejét ujjbegyszorosra, helyezze a vízfürdőbe, és főzze 1 óra 30 percig.
6. Hűtés
Vegye ki az üvegeket, majd tegye hűtőbe legalább 4 órára, de akár 3 napig is tárolhatja.
7. Tálalás
Keverje össze a maradék dulce de leche-t a tengeri sóval. A hűtött sajttorták tetejére kanalazzon belőle, szórjon rá kevés sót, és azonnal tálalja.
Tipp
-
Ha szeretné, díszítse friss gyümölcsökkel, például eperrel vagy málnával.
-
Készíthet belőle mini adagokat kis poharakban, vendégvárónak.
-
Extra karamellrajongóknak a tetejére karamellforgács vagy karamellizált dió is kerülhet.