Citromos-áfonyás crème brûlée sous-vide – francia desszert újragondolva
A crème brûlée talán a legismertebb francia desszert: selymesen krémes belsejével és ropogós karamellrétegével minden alkalommal lenyűgözi a vendégeket. A sous-vide technológia segítségével most még biztosabban, hibátlan textúrával készítheti el, elkerülve a sütőben gyakran előforduló túl- vagy alulfőzést.
Ebben a változatban a citrom fanyarsága és a friss áfonya üdesége ad izgalmas csavart a klasszikus édességhez. Előre elkészíthető, így vacsorapartikon is ideális: elég a karamellizálást a vendégek előtt elvégezni, és máris garantált a „wow-hatás”.
Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?
-
Tökéletesen krémes textúra – nincs többé túlfőzött vagy csomós krém.
-
Precíz hőmérséklet – mindig ugyanaz a hibátlan végeredmény.
-
Előre elkészíthető – akár 4 napig is tárolható hűtőszekrényben.
-
Látványos tálalás – a karamellizált cukor a vendégek előtt készülhet el.
Hozzávalók (6 adaghoz)
-
6 nagy tojássárgája
-
1 és 1/5 csésze kristálycukor (plusz a tetejére szóráshoz)
-
3 csésze sűrű tejszín
-
2 citrom reszelt héja
-
4 evőkanál frissen facsart citromlé
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
1 csésze friss áfonya
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a készüléket 90 ºC-ra.
2. Tojásos alap
Robotgéppel verje fel a tojássárgákat a cukorral, amíg halvány és krémes lesz. Tegye félre.
3. Krém melegítése
A tejszínt közepes hőfokon forrósítsa fel, de ne hagyja felforrni. Adja hozzá a citromhéjat, citromlevet és vaníliát. Alacsony hőfokon főzze 4–5 percig, folyamatos keverés mellett.
4. Hőkiegyenlítés és keverés
Hűtse a krémet 2–3 percig, majd öntsön belőle egy keveset a tojásos alaphoz, és keverje el. Ezután lassan csorgassa hozzá a maradék krémet, folyamatosan keverve.
5. Töltés
Ossza el az áfonyát 6 kis befőttesüvegbe, majd töltse rá a tojásos-tejszínes keveréket.
6. Sous-vide főzés
Az üvegek tetejét csavarja ujjbegyszorosra. Helyezze a vízfürdőbe úgy, hogy ellepje, és főzze 45 percig.
7. Hűtés
Vegye ki az üvegeket, majd tegye hűtőszekrénybe legalább 5 órára, de akár 4 napig is tárolható.
8. Karamellizálás
Tálalás előtt szórja meg a tetejét vékony réteg cukorral, és karamellizálja szakácsfáklyával, amíg aranybarna, ropogós réteget kap.
Tipp
-
Ízesítheti a krémet kávéval, csokoládéval, kókusszal vagy akár szamócával is.
-
A karamellizálásnál ügyeljen, hogy ne égjen meg a cukor – csak aranybarnára olvadjon.