Áfonyás-citromos crème brûlée sous-vide technológiával

„Citromos-áfonyás crème brûlée kis üvegpoharakban, tetején karamellizált cukor, friss áfonyaszemek és citromhéj díszítés, háttérben citromgerezdek és szórtan áfonyák.

Citromos-áfonyás crème brûlée sous-vide – francia desszert újragondolva

A crème brûlée talán a legismertebb francia desszert: selymesen krémes belsejével és ropogós karamellrétegével minden alkalommal lenyűgözi a vendégeket. A sous-vide technológia segítségével most még biztosabban, hibátlan textúrával készítheti el, elkerülve a sütőben gyakran előforduló túl- vagy alulfőzést.

Ebben a változatban a citrom fanyarsága és a friss áfonya üdesége ad izgalmas csavart a klasszikus édességhez. Előre elkészíthető, így vacsorapartikon is ideális: elég a karamellizálást a vendégek előtt elvégezni, és máris garantált a „wow-hatás”.

Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?

  • Tökéletesen krémes textúra – nincs többé túlfőzött vagy csomós krém.

  • Precíz hőmérséklet – mindig ugyanaz a hibátlan végeredmény.

  • Előre elkészíthető – akár 4 napig is tárolható hűtőszekrényben.

  • Látványos tálalás – a karamellizált cukor a vendégek előtt készülhet el.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 6 nagy tojássárgája

  • 1 és 1/5 csésze kristálycukor (plusz a tetejére szóráshoz)

  • 3 csésze sűrű tejszín

  • 2 citrom reszelt héja

  • 4 evőkanál frissen facsart citromlé

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 1 csésze friss áfonya

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a készüléket 90 ºC-ra.

2. Tojásos alap

Robotgéppel verje fel a tojássárgákat a cukorral, amíg halvány és krémes lesz. Tegye félre.

3. Krém melegítése

A tejszínt közepes hőfokon forrósítsa fel, de ne hagyja felforrni. Adja hozzá a citromhéjat, citromlevet és vaníliát. Alacsony hőfokon főzze 4–5 percig, folyamatos keverés mellett.

4. Hőkiegyenlítés és keverés

Hűtse a krémet 2–3 percig, majd öntsön belőle egy keveset a tojásos alaphoz, és keverje el. Ezután lassan csorgassa hozzá a maradék krémet, folyamatosan keverve.

5. Töltés

Ossza el az áfonyát 6 kis befőttesüvegbe, majd töltse rá a tojásos-tejszínes keveréket.

6. Sous-vide főzés

Az üvegek tetejét csavarja ujjbegyszorosra. Helyezze a vízfürdőbe úgy, hogy ellepje, és főzze 45 percig.

7. Hűtés

Vegye ki az üvegeket, majd tegye hűtőszekrénybe legalább 5 órára, de akár 4 napig is tárolható.

8. Karamellizálás

Tálalás előtt szórja meg a tetejét vékony réteg cukorral, és karamellizálja szakácsfáklyával, amíg aranybarna, ropogós réteget kap.

Tipp

  • Ízesítheti a krémet kávéval, csokoládéval, kókusszal vagy akár szamócával is.

  • A karamellizálásnál ügyeljen, hogy ne égjen meg a cukor – csak aranybarnára olvadjon.