Mézes-fűszeres szilva sous-vide – illatos desszert egyszerűen
A szilva önmagában is finom gyümölcs, de ha mézzel és fűszerekkel készítjük el sous-vide technológiával, akkor egy igazán különleges, illatos és selymes desszertet kapunk. Ez a recept sokoldalúan felhasználható: kanalazhatja sütemények tetejére, kínálhatja fagylalthoz vagy joghurthoz, de magában, hűtve is mennyei.
Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?
-
Megőrzi a gyümölcs állagát – a szilva nem fő szét, hanem gyönyörűen egyben marad.
-
Intenzív ízek – a méz, a vanília és a fahéj teljesen átjárja a gyümölcsöt.
-
Sokoldalú felhasználás – süteményhez, desszertöntethez vagy magában is fogyasztható.
-
Hosszan eltartható – vákuumozva akár 5 napig is eláll a hűtőben.
Hozzávalók (4 adaghoz)
-
6 szilva, kimagozva, felnegyedelve
-
1/2 csésze méz
-
2 evőkanál víz
-
1 evőkanál frissen facsart citromlé
-
1 vaníliarúd, hosszában félbevágva, a belseje kikaparva
-
1 fahéjrúd
Elkészítés lépésről lépésre
1. Sous-vide kád előkészítése
Állítsa a készüléket 82 ºC-ra.
2. Vákuumozás és főzés
Tegye a szilvát, a mézet, a vizet, a citromlevet, a vaníliarudat és a kikapart belsejét, valamint a fahéjrudat egy vákuumtasakba, majd vákuumozza le. Helyezze a tasakot a vízfürdőbe, és főzze 45 percig.
3. Előkészítés
Vegye ki a tasakot a vízfürdőből, és távolítsa el a vaníliarudat és a fahéjrudat.
4. Tálalás
Fogyaszthatja azonnal, vagy tárolhatja a hűtőszekrényben, a főzőlében, akár 5 napig.
Tipp a tálaláshoz
-
Kínálja sűrű görög joghurttal, hogy kiegyensúlyozza a méz édességét.
-
Desszertként adhat mellé kecskesajtos fagylaltot vagy vaníliafagyit.
-
Sütemény tetején karamellás öntetként is mennyei.