Sous-vide desszert: mézes-fahéjas szilva vaníliával

Mézes-fűszeres szilvák kis fehér tálban, tetején egy kanál görög joghurttal és fahéjrúddal, aranyló mézes sziruppal leöntve.

Mézes-fűszeres szilva sous-vide – illatos desszert egyszerűen

A szilva önmagában is finom gyümölcs, de ha mézzel és fűszerekkel készítjük el sous-vide technológiával, akkor egy igazán különleges, illatos és selymes desszertet kapunk. Ez a recept sokoldalúan felhasználható: kanalazhatja sütemények tetejére, kínálhatja fagylalthoz vagy joghurthoz, de magában, hűtve is mennyei.

Miért érdemes sous-vide módszerrel készíteni?

  • Megőrzi a gyümölcs állagát – a szilva nem fő szét, hanem gyönyörűen egyben marad.

  • Intenzív ízek – a méz, a vanília és a fahéj teljesen átjárja a gyümölcsöt.

  • Sokoldalú felhasználás – süteményhez, desszertöntethez vagy magában is fogyasztható.

  • Hosszan eltartható – vákuumozva akár 5 napig is eláll a hűtőben.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 6 szilva, kimagozva, felnegyedelve

  • 1/2 csésze méz

  • 2 evőkanál víz

  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé

  • 1 vaníliarúd, hosszában félbevágva, a belseje kikaparva

  • 1 fahéjrúd

Elkészítés lépésről lépésre

1. Sous-vide kád előkészítése

Állítsa a készüléket 82 ºC-ra.

2. Vákuumozás és főzés

Tegye a szilvát, a mézet, a vizet, a citromlevet, a vaníliarudat és a kikapart belsejét, valamint a fahéjrudat egy vákuumtasakba, majd vákuumozza le. Helyezze a tasakot a vízfürdőbe, és főzze 45 percig.

3. Előkészítés

Vegye ki a tasakot a vízfürdőből, és távolítsa el a vaníliarudat és a fahéjrudat.

4. Tálalás

Fogyaszthatja azonnal, vagy tárolhatja a hűtőszekrényben, a főzőlében, akár 5 napig.

Tipp a tálaláshoz

  • Kínálja sűrű görög joghurttal, hogy kiegyensúlyozza a méz édességét.

  • Desszertként adhat mellé kecskesajtos fagylaltot vagy vaníliafagyit.

  • Sütemény tetején karamellás öntetként is mennyei.