Szerző: Terei-Vigh Krisztina Ételérzés blog
SZUVIDÁLT OMLÓS KACSAMELL ALMÁS SÜLT BURGONYÁVAL
Hozzávalók 2 személy részére:
- 2 kicsontozott, bőrös kacsamell filé ( 25-30 dkg / db )
- 1 szál rozmaring
- só
- 40 dkg burgonya
- 3-4 ek olaj
- 30 dkg alma
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
- A kacsamellen a bőrt beirdaljuk. Ehhez 1 cm távolságban éles késsel hosszú csíkokat vágunk a bőrbe a húsig, ügyelve arra, hogy a húsba ne vágjunk bele. Majd a műveletet megismételjük a csíkokra derékszögben is, így egyforma négyzeteket kapunk a bőrön. A húst besózzuk és a rozmaring szállal együtt egy vákuumzacskóban levákuumozzuk. Arra kell figyelni, hogy a mellek egymás mellett legyenek, ne fedjék egymást.
- A szuvid gépet megtöltjük vízzel és 57 fokra állítjuk. Miután a víz felmelegedett a levákuumozott melleket belehelyezzük és 3 órán át hőkezeljük.
- Eközben elkészítjük a köretet. Ehhez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd kevés olajon egy serpenyőben közepes hőfokon, fedő alatt megsütjük. Ízlés szerint sózzuk.
- Az almát kicsumázzuk, felkockázzuk és amikor már majdnem teljesen puha a burgonya, akkor hozzáadjuk. további 10 percig sütjük nagyobb lángon, hogy az alma és a burgonya is megpiruljon kicsit.
- a fokhagymát megpucoljuk és az almás burgonyához adjuk. Az egészet összeforgatjuk. **
- A szuvidálási idő letelte után a húst kivesszük a zacskóból, megtörölgetjük és egy felhevített serpenyőben közepes hőfokon a bőrös felével lefelé 3-5 percig pirítjuk, hogy a bőr jó ropogós és aranybarna legyen. A sütés után a húst a tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig pihenni. *
- A megsült melleket az almás burgonyával tálaljuk.
* TIPP – pihentetés sütés után – Erre azért van szükség, hogy a hús belsejében a szaft szépen elrendeződjön és a hús felszeletelése után ne folyjon ki az összes, hanem a hús belsejében maradjon. Ezáltal lesz szaftos, finom a hús. Ez igaz egyébként minden sült húsra. Minél nagyobb a hús, annál tovább kell pihentetni.
**TIPP – ízesítés – az almás burgonyához adhatunk egyéb fűszereket is. Édeskömény magokat vagy aprított zöld fűszert.